Ägg, cottage cheese, kvarg, frön, nötter, makrill… Försök att äta lite protein till frukost, varje morgon, oavsett om du tränar eller inte. ICA-dietisten Caroline Wilbois tipsar om proteinrika frukostfavoriter!
Protein bidrar till att ditt blodsocker blir mer stabilt – du slipper den där berg-och-dalbanan som ofta landar i sötsug och trötthet. Du håller dig också mätt längre, vilket gör att du orkar fram till lunch utan att småäta.
– Ägg är riktigt bra! De innehåller massor av protein och du kan variera genom att koka, steka, pochera, göra äggröra eller omelett. Du kan också röra ner ett ägg i gröten eller smoothien. Andra proteinrika tips är nötter, frön, gryner och grovt bröd bakat på fullkorn. Och mjölkprodukter, då speciellt cottage cheese och kvarg, tipsar ICA-dietisten Caroline Wilbois.
Fisk är knappast det första man tänker på när det vankas frukost. Men med tanke på det rika innehållet av protein, liksom hälsosamma fetter, är pålägg från havet en utmärkt start på dagen.
– Testa skivad lax, sill eller makrill i tomatsås på mackan. Det kanske inte smakar varje morgon, men kanske någon gång i veckan?