Krydda med grönt Odla dina egna örter Färska örter lyfter både maten och hälsan! Så här odlar du dina egna. Nybörjare? Satsa på tåliga örter såsom oregano, dragon, timjan, citronmeliss, salvia och rosmarin. Från mataffären Örter du köper i mataffären är perfekta att äta här och nu, men de är inte anpassade för att hålla hela sommaren. Om du vill förlänga örtens liv – plantera om örten i en större kruka med blomsterjord, klipp ner den och tillsätt lite näring en gång i veckan. Sol - men inte för mycket Ställ örten i ett ljus fönster, en solig uteplats eller på balkongen. Skydda örten mot stekande sol och hård blåst. Vattna Vattna örten regelbundet, men låt jorden torka upp emellanåt. Ju mer jord i krukan, desto längre klarar sig örten på en vattning. Sent på säsongen Frodas örterna i slutet av sommaren? Skörda allt som återstår med en sax, sprid ut örterna på en tidning och låt sedan torka! Förvara de torkade örterna i burkar, gärna i ett mörkt skafferi. Ett alternativ är att låta örterna stå kvar i sina krukor och se vilka som överlever vintern. Tänk på! Rosmarin och lager klarar inte frost. Basilika är en ettårig planta och håller därför bara en säsong, plus att den inte klarar temperaturer under tio grader. Ät och njut Visst är det roligt att se kryddorna växa fram! Men glöm inte att då skörda då och då och njut av örterna i maten. Lycka till!