Hoppa till sidans innehåll

Krydda med grönt

Odla dina

egna örter

Färska örter lyfter både maten och hälsan! Så här odlar du dina egna.

  • Nybörjare?

    Satsa på tåliga örter såsom oregano, dragon, timjan, citronmeliss, salvia och rosmarin.

  • Från mataffären

    Örter du köper i mataffären är perfekta att äta här och nu, men de är inte anpassade för att hålla hela sommaren. Om du vill förlänga örtens liv – plantera om örten i en större kruka med blomsterjord, klipp ner den och tillsätt lite näring en gång i veckan.

  • Sol - men inte för mycket

    Ställ örten i ett ljus fönster, en solig uteplats eller på balkongen. Skydda örten mot stekande sol och hård blåst.

  • Vattna

    Vattna örten regelbundet, men låt jorden torka upp emellanåt. Ju mer jord i krukan, desto längre klarar sig örten på en vattning.

  • Sent på säsongen

    Frodas örterna i slutet av sommaren? Skörda allt som återstår med en sax, sprid ut örterna på en tidning och låt sedan torka! Förvara de torkade örterna i burkar, gärna i ett mörkt skafferi. Ett alternativ är att låta örterna stå kvar i sina krukor och se vilka som överlever vintern.

  • Tänk på!

    Rosmarin och lager klarar inte frost. Basilika är en ettårig planta och håller därför bara en säsong, plus att den inte klarar temperaturer under tio grader.

  • Ät och njut

    Visst är det roligt att se kryddorna växa fram! Men glöm inte att då skörda då och då och njut av örterna i maten.
    Lycka till!

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer