Gott nyttigt år!

Nyttigt nyår med skaldjur

Servera skaldjur på nyårsmenyn och börja det nya året hälsosamt redan på nyårsafton. För att ge skaldjuren lite extra kärlek, utöver att tipsa om nyttiga och fräscha recept, har vi även pratat med ICAs dietist om just skaldjur.

Nyttiga skaldjursrecept till nyår

Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept med goda tillbehör. Småplock, förrätter och varmrätter. 

  • Skaldjur med ärtguacamole och tomatvinägrett

    Skaldjur med ärtguacamole

    Betyg 4.8 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En lyxig förrätt som sätter guldkant på såväl nyårsmiddagen som födelsedagskalaset. Du väljer själv vilka skaldjur du använder – räkor, pilgrimsmusslor, hummer eller varför inte en blandning av havets läckerheter?

    Skaldjur med ärtguacamole och tomatvinägrett
  • Naturell hummer

    Naturell hummer

    Betyg 3.1 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    I det här receptet på naturell hummer får du en utförlig beskrivning på hur du ska dela och skära upp en hummer på ett elegant och professionellt sätt.

    Naturell hummer
  • Chilidressade skaldjur med aubergine

    Chilidressade skaldjur med aubergine

    Betyg 3.8 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Galen i skaldjur och thailändsk mat? Prova denna lyxiga förrätt med kungsräkor och pilgrimsmusslor marinerade i vitlök, chili, lime och apelsin. Den stekta auberginen blir pricken över i. Oj, så gott och snyggt!

    Chilidressade skaldjur med aubergine
  • Hummer- och krabbsallad

    Hummer- och krabbsallad

    Betyg 3.1 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En verkligt lyxig hummer- och krabbsallad som passar festliga tillfällen får du med denna sallad. Med majonnäs och senap tillsammans med limejuice serverar du hummerköttet och krabban i en skön blandning av sött och syrligt.

    Hummer- och krabbsallad
  • Räkceviche

    Räkceviche

    Betyg 2.6 av 5.
    145 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ceviche serverad i cocktailglas känns lite lyxigt och är en festlig förrätt som är lätt att göra. Rätten kommer ursprungligen från Peru och får sin speciella smak av chili och koriander. Limedressingen gör att den tärnade avokadon behåller sin gröna färg.

    Räkceviche
  • Paella med skaldjur

    Paella med skaldjur

    Betyg 3.9 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Paella är en härlig risrätt som tar lite tid att göra men är väl värd besväret. Denna skaldjurspaella lockar med sina spanska dofter och riset får en härlig färg av saffran och hackad paprika.

    Paella med skaldjur
  • Krabba med äpple och avokado

    Krabba med äpple och avokado

    Betyg 2.9 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Klassisk förrätt till nyårsfesten. Krabba med äpple och avokado gör succé på din bjudning. Smakfull kryddning av äpple, pepparrot, citron och gräslök blandas med krabba och avokado. Servera gärna i vackra glas.

    Krabba med äpple och avokado
  • Torsk- och potatisbrandade med rökta musslor

    Torsk med rökta musslor

    Betyg 3.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Brandade är en fransk variant på vår lappskojs, alltså ett smaksatt potatismos. Denna brandade är skräddarsydd till fisk – smaksatt med musslor, citronskal och dill. Serveras med ugnstekt torsk och citronklyftor till. Bon appétit!

    Torsk- och potatisbrandade med rökta musslor
  • Snittar med räkor och wasabi

    Snittar med räkor och wasabi

    Betyg 3 av 5.
    101 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Snittar med räkor och wasabi är både läckert och hissnande. Det är lite pyssel med snittarna, men resultatet är oklanderligt. Räkor, färskost och gräslök gör succé här.

    Snittar med räkor och wasabi
  • Minispett med räkor och melon

    Minispett med räkor och melon

    Betyg 2.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Festliga små spett med limemarinerade räkor och två sorters melon. För att göra de snygga melonkulorna behövs ett kuljärn, men att skära melonerna i kuber går också bra. Servera som drinktilltugg eller som del av en festlig buffé.

    Minispett med räkor och melon
  • Gazpacho på vårt vis

    Gazpacho med pilgrimsmussla

    Betyg 4.4 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Slät gazpacho med smak av bland annat fänkål, chili och spiskummin. Lyxig pilgrimsmussla lätt marinerad i apelsin och olivolja ger den kryddiga gazpachon en festlig touche.

    Gazpacho på vårt vis
  • Melontsatsiki med skaldjur

    Melontsatsiki med skaldjur

    Betyg 3.6 av 5.
    59 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Melontsatsiki med skaldjur är en härlig förrätt som passar perfekt på nyår. Blanda matyoghurt, lime, honung, vitlök och salt och rör i melonen. Lägg hummern och räkorna på tsatsikin och garnera med limeskivor och vattenkrasse.

    Melontsatsiki med skaldjur

Tips och matnyttigt om skaldjur

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas det att vi bör äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan för att det är väldigt bra för oss. Men här har vi lagt fisken åt sidan för att koncentrera oss på skaldjuren. Bland annat har vi  pratat med ICAs dietist som ger sina tipa om skaldjur. 

– Skaldjur är en utmärkt proteinkälla. De innehåller också mycket vitaminer och mineraler, bland annat vitamin D och selen. Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Selen är viktigt för kroppens immunsystem och skyddar cellerna mot oxidation, en process som kan påskynda åldrandet och orsaka sjukdomar, säger ICAs dietist Christina Karlsson. 

Att skaldjur som har kokat i lag innehåller en hel del salt, tycker Christina Karlsson inte att man ska bekymra sig över.

– Det är bara nyårsafton en gång om året, så ät och njut! Den höga salthalten kompenserar du genom att dricka extra mycket vatten.

Behöver inte vara så dyrt

Skaldjur är lyxig mat som passar utmärkt på festen, då den är enkel att förbereda och social att äta (att äta skaldjur tar ju sin lilla tid). 

– De flesta vill ha hummer på nyår. En annan favorit är havskräftor, vars popularitet har spridit sig från västkusten till övriga landet. Ett annat skaldjur som fler och fler vill äta på nyår är pilgrimsmusslor, säger Joakim Sköld Östling, som ansvarar för skaldjur på ICA.

Är ekonomin ansträngd efter julhelgen? Inför nyår brukar det finnas kampanjpriser på fryst hummer och färsk hummer importerad från Kanada. Även ostron kan man hitta till bra priser. Andra lite billigare och ändå ljuvligt goda skaldjur är räkor, krabba och musslor. 

– Musslor är oerhört miljösmarta, då de fungerar som havets reningsverk och minskar övergödningen. Musslor är inte heller så salta. Om man är orolig för att få i sig en dålig mussla kan man alltid köpa färdiga musslor, på burk eller frysta. De är kokade och klara och bara att äta. Och testa gärna gröna musslor, knivmusslor och hjärtmusslor som alternativ till de vanliga blåmusslorna, tipsar Christina Karlsson.

Goda naturella eller tillagade

Skaldjuren är goda naturella, på en bädd av is och kantade av citron. Tillsammans med bröd, ost, röror och sallad får du en komplett och supergod middag.

Låt frysta skaldjur tina långsamt i kylen för bästa smak och konsistens. Du kan också sätta på spisen och tillaga en härlig varmrätt med skaldjur som en av ingredienserna.

Artiklar (1563)

Gott grönt år!

Grönt nytt år!

Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.

Små munsbitar!

Läckra kanapéer

Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.  

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.

Nyårsskål utan alkohol

Nyårsskål utan alkohol

Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.