Hoppa till sidans innehåll

Gott nyttigt nyår!

Nyttigt nyår

med skaldjur

Varför vänta med Det Nya Livet till 2019? Slå in på en hälsosammare väg redan i år genom att servera skaldjur på nyårsafton. Får vi fresta med en naturell hummer? Eller chilidressade skaldjur med aubergine? Här hittar du tips och recept!

Livsmedelsverket har sagt sitt: Svenska folket bör äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Varför? Jo, därför att det är så väldigt bra för oss. Men här och nu lägger vi fisken åt sidan för att koncentrera oss på skaldjuren.

– Skaldjur är en utmärkt proteinkälla. De innehåller också mycket vitaminer och mineraler, bland annat vitamin D och selen. Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Selen är viktigt för kroppens immunsystem och skyddar cellerna mot oxidation, en process som kan påskynda åldrandet och orsaka sjukdomar, säger ICAs chefsdietist Christina Karlsson. 

Att skaldjur som har kokat i lag innehåller en hel del salt, tycker Christina Karlsson inte att man ska bekymra sig över.

– Det är bara nyårsafton en gång om året, så ät och njut! Den höga salthalten kompenserar du genom att dricka extra mycket vatten.

Behöver inte vara så dyrt

Skaldjur är lyxig mat som passar utmärkt på festen, då den är enkel att förbereda och social att äta (att äta skaldjur tar ju sin lilla tid). 

– De flesta vill ha hummer på nyår. En annan favorit är havskräftor, vars popularitet har spridit sig från västkusten till övriga landet. Ett annat skaldjur som fler och fler vill äta på nyår är pilgrimsmusslor, säger Joakim Sköld Östling, som ansvarar för skaldjur på ICA.

Är ekonomin ansträngd efter julhelgen? Inför nyår brukar det finnas kampanjpriser på fryst hummer och färsk hummer importerad från Kanada. Även ostron kan man hitta till bra priser. Andra lite billigare och ändå ljuvligt goda skaldjur är räkor, krabba och musslor. 

– Musslor är oerhört miljösmarta, då de fungerar som havets reningsverk och minskar övergödningen. Musslor är inte heller så salta. Om man är orolig för att få i sig en dålig mussla kan man alltid köpa färdiga musslor, på burk eller frysta. De är kokade och klara och bara att äta. Och testa gärna gröna musslor, knivmusslor och hjärtmusslor som alternativ till de vanliga blåmusslorna, tipsar Christina Karlsson.

Goda naturella eller tillagade

Skaldjuren är goda naturella, på en bädd av is och kantade av citron. Tillsammans med bröd, ost, röror och sallad får du en komplett och supergod middag. Tips! Låt frysta skaldjur tina långsamt i kylen för bästa smak och konsistens. Du kan också sätta på spisen och tillaga en härlig varmrätt med skaldjur som en av ingredienserna.

För tips och inspiration – spana in våra härligt nyttiga skaldjursrecept! Vi har även listat några goda tillbehör.

Gott nytt 2017!

 • Naturell hummer

  Naturell hummer

  I de t här receptet på naturell hummer får du en utförlig beskrivning på hur du ska dela och skära upp en hummer på ett elegant och professionellt sätt.
  Recept på Naturell hummer

 • Chilidressade skaldjur med aubergine

  Chilidressade skaldjur med aubergine

  Galen i skaldjur och thailändsk mat? Prova denna lyxiga förrätt med kungsräkor och pilgrimsmusslor marinerade i vitlök, chili, lime och apelsin. Den stekta auberginen blir pricken över i.
  Recept på Chilidressade skaldjur med aubergine

 • Minispett med räkor och melon

  Minispett med räkor och melon

  Festliga små spett med limemarinerade räkor och två sorters melon. Servera som drinktilltugg eller som del av en festlig nyårsbuffé.
  Recept på Minispett med räkor och melon

 • Krabba med äpple och avokado

  Krabba med äpple och avokado

  Klassisk förrätt till nyårsfesten. Smakfull kryddning av äpple, pepparrot, citron och gräslök blandas med krabba och avokado. Servera gärna i vackra glas.
  Recept på Krabba med äpple med avokado

 • Gazpacho med pilgrimsmussla

  Gazpacho med pilgrimsmussla

  Slät gazpacho med smak av bland annat fänkål, chili och spiskummin. Lyxig pilgrimsmussla lätt marinerad i apelsin och olivolja ger den kryddiga gazpachon en festlig touche.
  Recept på Gazpacho med pilgrimsmussla

 • Grönkål och blåmusslor i havssmakande sky

  Grönkål och blåmusslor i havssmakande sky

  Tänk vinkokta musslor, men med syra från surkål i stället för vin. Bottna skålen med musselköttet, toppa med mumsig grönkål eller den lite ovanligare blomsterkålen. Häll över den havssmakande skyn från musselkoket.
  Recept på Gazpacho med pilgrimsmussla

 • Melontsatsiki med skaldjur

  Melontsatsiki med skaldjur

  Melontsatsiki med skaldjur är en härlig förrätt som passar perfekt på nyår. Blanda matyoghurt, lime, honung, vitlök och salt och rör i melonen. Lägg hummern och räkorna på tsatsikin och garnera med limeskivor och vattenkrasse.
  Recept på Melontsatsiki med skaldjur

 • Hummer- och krabbsallad

  Hummer- och krabbsallad

  En verkligt lyxig hummer- och krabbsallad som passar festliga tillfällen får du med denna sallad. Med majonnäs och senap tillsammans med limejuice serverar du hummerköttet och krabban i en skön blandning av sött och syrligt.
  Recept på Hummer- och krabbsallad

 • Tre mumsiga röror

  Tre mumsiga röror

  Att dippa grönsaksstavar i olika röror är ett nyttigt och festligt sätt att njuta. Här är tre sorters röror med smak av rökt tofu och röda linser, morot och apelsin samt en klassisk kikärtsröra, det vill säga hummus.
  Recept på Tre mumsiga röror

 • Tomat- och haricots verts-sallad

  Tomat- och haricots verts-sallad

  Den här fräscha tomat- och haricots verts-salladen passar utmärkt till de naturella skaldjuren. Dessutom är den nyttig och enkel att göra.
  Recept på Tomat- och haricots verts-sallad

 • Dinkel- och rågknäcke med frön

  Dinkel- och rågknäcke med frön

  Med dinkel- och rågmjöl får du ett nyttigt bröd som passar utmärkt till nyårssupén. Lägg till solrosfrön och du har ett komplett och mycket gott bröd.
  Recept på Dinkel- och rågknäcke med frön

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer