5 hälsofördelar med sill
Sill är inte bara gott utan midsommarens givna fiskrätt är också bra för dig. Här listar vi 5 anledningar till att äta mer sill.
1. Innehåller fleromättat fett – I fet fisk, t ex sill finns de fleromättade fettsyrorna DHA och EPA som bland annat bidrar till normal hjärtfunktion och blodtryck.
2. Innehåller D-vitamin- fet fisk, däribland sill är ett av de få livsmedel där det finns D-vitamin naturligt. D-vitamin bidrar bland annat till normalt upptag av kalcium samt till att bibehålla en normal benstomme.
3. Innehåller kalcium i och med att man äter de små mjuka benen. Kalcium behövs bland annat för att tillsammans med D-vitamin bibehålla normal benstomme och tänder.
4. Innehåller vitamin B12 som exempelvis behövs för normalt fungerande immunförsvar och kan bidra till att minska trötthet
5. Innehåller jod som vi också får i oss via berikat salt. Jodbrist i Sverige är mycket ovanligt. Jod behövs bland annat för normal energiomsättning i kroppen.