Hoppa till sidans innehåll

Laktosfritt

Nytt år, ny mjölk,

ny magkänsla

Så här i början på året kan vara ett bra tillfälle att se över gamla vanor. En nystart kan innebära allt från att gå av bussen en hållplats tidigare till att ta en nybörjarkurs i franska. Det kan också handla om att ge sig själv tid och lyssna på magkänslan. Här är därför några lätta och laktosfria sätt att ge dig och din mage en lugn nystart.

Artikel i samarbete med Valio

Få saker påverkar oss mer än en mage ur balans. Därför är det oroande att så många som var tionde svensk har problem med magen varje dag. Den vanligaste åkomman är en uppblåst och gasig mage eller ”ballongmage” som det också kallas. Men även lös mage blir allt vanligare, vilket snabbt får konsekvenser i vardagen. Det kan leda till att en känner sig oattraktiv eller kanske till och med börjar avstå från fysiska aktiviteter.

Orsaker till magbesvär.

En anledning till att så många magar krånglar kan bero på laktosintolerans. Laktos är en kolhydrat som finns i mejeriprodukter såsom mjölk, grädde och yoghurt. Problemen uppstår när magen inte kan bryta ner laktosen i tunntarmen och den fortsätter vidare till tjocktarmen.

Ibland är symptomen orsakade av IBS (irritable bowel syndrome) – eller funktionella tarmbesvär på svenska. Men även laktosintolerans kan ge liknande symptom. Är du det minsta osäker på om du lider av IBS eller av laktosintolerans, ska du alltid kontakta din läkare för en konsultation.

Men det finns hjälp.

Aldrig tidigare har det varit lättare att välja bort laktosprodukter utan att tumma på smaken. Ett gott och lysande exempel är Valios mjölkdryck som vann Norstats smaktest för laktosfri mellanmjölk vilket genomfördes november 2016. Förutom mjölk vimlar det även av andra goda och laktosfria produkter i flera olika smaker.

Om du är laktosintolerant och har känslig mage kan det vara värt att prova sig fram och låta magen avgöra. Till exempel genom att testa något av de supergoda, enkla och laktosfria smoothiereecepten som du hittar länkar till nedan. Recept som passar lika bra till frukosten som till goda, mindre mellanmål. 

Ta hand om din mage och lycka till! 

5 laktosfria smoothies

 • Smoothie med rödbeta

  Experimentera med en riktig färgbomb till frukost. Den här goda smoothien innehåller rödbeta som ger en härlig färg och god sötma.

  Recept Drop the Beet

 • Smoothie med chili

  Visst låter det konstigt men testa får du känna att chili i smoothien inte alls är en så dum idé!

  Recept So Hot smoothie

 • Smoothie med grönt te

  Supersmarrig blir den här smoothien som bland annat blandas med lite svalt grönt te och banan.

  Recept på smoothie Green tea Bananas

 • Smoothie med jordgubbar

  En äkta smoothieklassiker - den med härlig smak av jordgubbe! Garnera gärna glaset med färska jordgubbar så blir det extra festligt.

  Recept Strawberry explosion

 • Smoothie med kokos

  Coco Loco heter den här godingen med blåbärsyoghurt, kokos, banan och hallon. Yummy!!

  Recept Coco Loco