Hoppa till sidans innehåll

Tillsatser

Har du gått på

de här myterna?

Går det att vara allergisk mot citronsyra som ämne och behöver vi vara rädda för aspartam? Vi har grottat ner oss i dessa frågor och tagit reda på hur det verkligen ligger till.

Anna-Sara Nilsson/Paula Frösell, Källa: Livsmedelsverket

 • Hjälp, jag tål inte citronsyra!

  Nej! Citronsyra (E330) som ämne, går inte att vara allergisk mot. Det finns naturligt i människokroppen och i frukt och bär. Det finns människor som reagerar på den industriellt framställda varianten utan att man vetenskapligt kunna fastställa orsaken till det, men det handlar mer om framställningsprocessen och vad den gör för slutprodukten än om ämnet citronsyra som sådant. På grund av detta strävar vi på ICA mot att använda askorbinsyra istället för citronsyra i så stor utsträckning som möjligt, i våra egna produkter.

 • Vore det inte bättre om inga tillsatser fanns?

  Nej. Tillsatser som tillförs för att minska tillväxt av bl.a. bakterier och därmed bevara hållbarhet är en förutsättning för att vi ska kunna äta säker mat som inte gör oss sjuka. På matens väg från producent till våra kylskåp hemma så skulle en tillväxt av skadliga ämnen kunna ske i en sådan omfattning att vi skulle kunna bli allvarligt sjuka om inte tillsatser fanns.

 • Är nitrit farligt?

  Nja. Nitrit tillsätts vanligen i charkprodukter för att förhindra bakterietillväxt. Hade bakterien Clostridium botulinum fått härja fritt så hade vi kunnat drabbas väldigt allvarligt. Det är en farlig bakterie! I valet mellan nitrat och risk för Clostridium bolulinum så är valet enkelt, men.... Nitrit i större mängder kan vara skadligt och det är också en av anledningarna till att intaget av chark bör begränsas. Större intag av nitrit har visat sig kunna kopplas till ökad cancerrisk.

 • Är karragenan livsfarligt?

  Nej! Karragenan är framställt av en alg och är inte farligt. Det tillsätts ibland i produkter som konsistensgivare.

 • Stämmer det att i varje förpackning med clementiner så ligger en obesprutad som ska suga upp bakterier och annat från de andra besprutade clementinerna och därmed mögla först?

  Nej!

 • Ger aspartam cancer?

  Nej. Aspartam är uppbyggt av två aminosyror (byggstenar till protein) och finns därmed naturligt i mat som vi äter. Dessutom tillsätts det i livsmedel som läsk eller godis för att ge söt smak och mindre kalorier än vanligt socker. För den som inte har den medfödda, ovanliga, sjukdomen PKU så är aspartam inte farligt. Det finns ofantligt mycket forskning som bevisar just det. Precis som med andra ämnen så finns riktlinjer för hur mycket aspartam som får tillsättas i livsmedel.