Hoppa till sidans innehåll

Mythbusting

4 myter

om sötpotatis

Innehåller sötpotatisen mindre kalorier än vanlig potatis, och är sötpotatisen mer fiberrik? Vi slår hål på de allra vanligaste myterna kring denna gudomligt goda potät och jämför näringsinnehållet med en vanlig pära.

Anna-Sara Nilsson, Paula Frösell
Tips:Här hittar du alla våra recept med sötpotatis

 • Innehåller sötpotatis mindre kalorier än vanlig potatis?

  Nej – det skiljer ca 3 kcal per 100 g råvara och det är att betrakta som försumbart utifrån att ett genomsnittligt kaloribehov ligger på ca 2000-2550 kcal/dag.

 • Innehåller sötpotatis mer protein än vanlig potatis?

  Nope! Skillnaden i protein är mindre än 0,5 g protein per 100 g sötpotatis jämfört med samma mängd vanlig potatis.

 • Innehåller sötpotatis mer fibrer än vanlig potatis?

  Nja, det är marginellt. Medan sötpotatis innehåller 2,7 g fibrer per 100 g så innehåller vanlig potatis 2,1 g/100 g.

 • Har sötpotatis ett lägre GI än vanlig potatis?

  Ja, sötpotatis har ett lägre GI än vanlig potatis men här spelar också tillagningstekniken roll. En kokt potatis har ett lite högre GI än sötpotatis medan en ugnsbakad potatis har ett betydligt högre GI-värde än sötpotatis.

Större skillnader

 • Vitamin C

  Potatis innehåller ungefär 10 gånger så mycket vitamin C som sötpotatis. 100 g kokt potatis tillgodoser ca 25% av det dagliga behovet av vitamin C. För att bevara så mycket C-vitamin som möjligt: överkoka inte och koka inte i för mycket vatten eftersom det här vitaminet är vattenlösligt och lätt sipprar ut i kokvattnet. Varmhåll helst inte.

 • Kalcium

  Sötpotatis innehåller tio gånger så mycket kalcium som vanlig potatis även om mängderna är små i förhållande till människans dagsbehov. 100 g sötpotatis tillgodoser ungefär 5% av dagsbehovet så de viktigaste källorna till kalcium är ändå mejeriprodukter, bladgrönsaker och nötter. Men många bäckar små..

 • Betakaroten

  Den gula färgen hos sötpotatis indikerar att det finns betakaroten som är ett förstadie till vitamin A. Sötpotatis innehåller ungefär en tredjedel så mycket betakaroten som morot medan innehållet av betakaroten är nästintill obefintligt i vanlig potatis.

Goda recept med sötpotatis

 • “Tagine” på kyckling och sötpotatis

  Tagine är namnet på en slags lergryta, men har med tiden blivit synonymt för en marockansk gryta. Det här blir en fantastisk kycklinggryta, full av orientaliska smaker vanliga i det nordafrikanska köket – kanel, spiskummin, sötpotatis, persilja och citron. Serveras med couscous och krämig yoghurt till.

  - “Tagine” på kyckling och sötpotatis

  Spara

 • Senapsbakad torsk med rostad sötpotatis

  En rätt som går hem hos de flesta familjemedlemmarna är denna, senapsbakade torsk med rostad sötpotatis. Torsken får ett täcke av senap, ströbröd samt olja innan den avslutas i ugnen. Där blir den perfekt gyllenbrun innan det är dags för servering ihop med tillbehör som potatis, tomat och en klick gräddfil.

  - Senapsbakad torsk med rostad sötpotatis

  Spara

 • Sötpotatisvåfflor med kalkonröra

  Sätt påskig färg på våfflorna med läckert orange sötpotatis. Förutom att göra våfflorna mer matiga får de en trevlig sötma – gott till den salta kalkonröran. Våfflorna går lika bra att servera med söta tillbehör, prova smörstekt äpple med kanel och en kula vaniljglass!

  - Sötpotatisvåfflor med kalkonröra

  Spara

 • Halloumi- och sötpotatisbiffar

  Halloumi och sötpotatis i en perfekt form, nämligen som biffar. Busenkelt att laga är det också! Det enda du behöver göra är att svänga ihop de få ingredienserna till biffarna, skjutsa in i ugnen, koka ris och vips – så var maten klar!

  - Halloumi- och sötpotatisbiffar

  Spara

 • Bakad sötpotatis i ugn med grekisk sallad

  Vad sägs om bakad sötpotatis – nu härligt smakuppdaterad med kikärtor och kidneybönor. En smakspäckad mättande middag för fyra som du serverar med fetaostfylld grekisk sallad.

  - Bakad sötpotatis i ugn med grekisk sallad

  Spara

 • Rostad majs- och sötpotatissoppa

  Genom att först rosta majs, sötpotatis, lök och vitlök i ugnen får soppan en fylligare smak. Toppa majs- och sötpotatissoppan med knapriga frön, mer majs och färsk koriander. Just goda toppings med olika konsistens är något som alla släta soppor vinner på!

  - Rostad majs- och sötpotatissoppa

  Spara