Jorgubbar

Myter om

jorgubbar

Är jordgubbar mer besprutade än andra bär, är de så nyttiga, och är det verkligen sant att jordgubbar förbättrar synen? ICAs dietist Paula Frösell slår hål på jordgubbsmyterna.

Elin Nordström

Jordgubbar har en antiinflammatorisk effekt

– Sant och falskt. Att äta frukt och grönsaker är betydelsefullt för ett normalt immunförsvar och för att minska risken för inflammationer visar forskningen. Jordgubbar kan med fördel ingå en sund kost men är inte ett måste som enskilt livsmedel.

Jordgubbar innehåller få kalorier

– Sant. Ett helt kilo jordgubbar innehåller ungefär lika många kalorier som 100 g godis. Tänk så mycket längre man kan sitta och smaska på en skål full av söta, solmogna jordgubbar jämfört med några fjuttiga godisbitar. Något för nästa biobesök?

Jordgubbar är supernyttiga

– Sant. Jordgubbar är fyllda av C-vitamin, fibrer och folsyra, bland mycket annat! Dessutom är de nyttiga eftersom de är kalorifattiga och många behöver dra ner på energiintaget.

Jordgubbar förbättrar synen

– Falskt. Bland vitaminerna är det särskilt A-vitamin som brukar lyftas fram som betydelsefull för mörkerseende men det finns inte i jordgubbar. Kroppen, inklusive ögonen, behöver alla vitaminerna för att fungera normalt. Jordgubbar innerhåller framför allt C-vitamin.

Jordgubbar är nyttigast färska

– Falskt. Det behöver inte vara så att färska jordgubbar är nyttigare än frysta eftersom de frysta fryses in nyskördade när de är som bäst.

Jordgubbar innehåller massor med c-vitamin

– Sant. Jordgubbarna slår faktiskt de C-vitaminstinna apelsinerna, även om skillnaden inte är så stor.

Jordgubbar är mer besprutade än andra bär

– Falskt. Jordgubbar behöver besprutas för att inte inte angripas av mögel men inte mer än att det håller sig under gränsvärdena. 

Svenska jordgubbar finns bara till midsommar

– Nej numera finns jordgubbar från maj till oktober….

Några smarriga med jordgubbar

 • Jordgubbsglass

  Glass kan du äta i stora lass – i alla fall om du gör den här nyttigare jordgubbsglassen! De bärande ingredienserna är cashewnötter och frysta jordgubbar. Servera med färska jordgubbar och mynta.

  Recept på jordgubbsglass

 • Juice med smak av jordgubb

  En juice med lika god smak som namnet lovar. Jordgubbar, de svenskaste bären av alla, samsas fint med både apelsin och späda morötter i denna somriga törstsläckare.

  Recept på sommardrink med smak av jordgubb

 • Midsommartårta

  Fräscht och somrigt recept på gräddtårta som är lite nyttigare än den klassiska. Byt ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl och en del av grädden mot yoghurt. Fyll med bananer, jordgubbar och grädde blandad med lite lemon curd. Toppa med färska jordgubbar. Jättegott!

  Recept på jordgubbstårta

 • Smoothie pops med lingon och jordgubbar

  Godaste glassen utan mjölk, grädde, raffinerat socker och ägg kan vara den här. Mixa en mumsig smoothie på banan, lingon och jordgubbar. Frys in i valfri form. Konsistensen på dessa smoothie pops blir lite som isglass, men ju längre de får tina desto krämigare.

  Recept på smoothie pops med lingon och jordgubbar