Hoppa till sidans innehåll

Älskade gubbar

Myter om

jordgubbar

Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och är det verkligen sant att jordgubbar förbättrar synen? Vi tog hjälp av ICA-dietist Paula Frösell för att slå hål på jordgubbsmyterna.

Elin Nordström

 • Jordgubbar har en antiinflammatorisk effekt

  Sant och falskt. Att äta frukt och grönsaker är betydelsefullt för ett normalt immunförsvar och att minska risken för inflammationer visar forskning. Jordgubbar kan med fördel ingå en sund kost men är inte ett måste som enskilt livsmedel.

 • Jordgubbar innehåller få kalorier

  Sant. Ett helt kilo jordgubbar innehåller ungefär lika många kalorier som 100 gram godis. Tänk så mycket längre man kan sitta och smaska på en skål full av söta, solmogna jordgubbar jämfört med några godisbitar. Något för nästa filmmys i soffan?

 • Att äta jordgubbar förbättrar synen

  Falskt. Bland vitaminerna är det särskilt A-vitamin som brukar lyftas fram som betydelsefull för mörkerseende men det finns inte i jordgubbar. Kroppen, inklusive ögonen, behöver alla vitaminerna för att fungera normalt. Jordgubbar innerhåller framför allt C-vitamin.

 • Svenska jordgubbar finns bara till midsommar

  Falskt, Numera finns svenska jordgubbar från maj till oktober. Och orkar du inte hålla dig till dess kan vi tipsa om våra goda spanska jordgubbssorter Calinda och Bonbon vars säsong börjar i december och sträcker sig till maj. Fritt fram att frossa i läckra gubbar i princip året om alltså!

 • Jordgubbar är supernyttiga

  Sant. Jordgubbar är bland annat fyllda av C-vitamin, fibrer och folsyra. Dessutom är de nyttiga eftersom de är kalorifattiga och ett bra alternativ för den som vill dra ner på energiintaget.

 • Jordgubbar innehåller massor med c-vitamin

  Sant. Jordgubbarna slår faktiskt de C-vitaminstinna apelsinerna, även om skillnaden inte är så stor.

 • Jordgubbar är mer besprutade än andra bär

  Falskt. Jordgubbar behöver besprutas för att inte inte angripas av mögel men inte mer än att det håller sig under gränsvärdena.

Recept för dig som älskar jordgubbar

 • Påskpavlova

  Påskpavlova

  Spröd maräng möter mjuk och krämig vispgrädde med mascarpone i denna pavlova. Eller kanske pavlovor, för du gör 8 stycken så alla serveras en egen pavlova. Marängen smaksätts med apelsinjuice och pavlovan toppas sedan med söta jordgubbar som till exempel av sorten calinda och gärna lite apelsinzest.

  - Påskpavlova

  Spara

 • Hemmagjord jordgubbsglass

  Hemmagjord jordgubbsglass

  Smaken på egen jordgubbsglass är helt oslagbar. Det kräver lite förberedelse, då den behöver en stund i kylen för att bli bra, men den tiden är det helt klart värt. Jordgubbsglassen gör du sedan klar i glassmaskinen. Den vackert rosa och hemmagjorda jordgubbsglassen serveras gärna med färska bär.

  - Hemmagjord jordgubbsglass

  Spara

 • Fluffiga pannkakor med jordgubbar

  Fluffiga pannkakor med jordgubbar

  Dessa fluffiga pannkakor är luftiga, söta och höga. De bakas i portionsformar och serveras med söta färska jordgubbar och den friska smaken av lime lyfter denna lilla anrättning till ännu högre höjder. Perfekt som brunch.

  - Fluffiga pannkakor med jordgubbar

  Spara

 • Jordgubbssmör

  Jordgubbssmör

  För dig som inte kan få nog av jordgubbar är vårt tips att göra detta jordgubbsmör till frukostsconesen, croissanten eller pannkakorna! Bara att vispa ihop smör med mixade jordgubbar och florsocker och du har ett mumsigt vispat smaksatt smör.

  - Jordgubbssmör

  Spara

 • Jordgubbar med fryst chokladkräm

  Jordgubbar med fryst chokladkräm

  Bästa kombon måste väl ändå vara jordgubbar och choklad. Här gör du en fryst kräm av choklad, gräddfil och maränger som du fryser några timmar. Köp sedan de mest somriga bär som finns i Sverige nämligen jordgubbar och servera den frysta chokladkrämen till gubbarna. Toppa med fräsch mynta.

  - Jordgubbar med fryst chokladkräm

  Spara

 • Jordgubbsallad med avokado och fetaost

  Jordgubbsallad med avokado och fetaost

  Denna matiga jordgubbsallad med avokado och fetaost bjuder på smak av både sälta, sötma och nötighet. Kvarngrynen och avokadon gör den mättande medan de färska jordgubbarna tillför en härlig fräschör. Funkar finttill såväl lunch som middag.

  - Jordgubbsallad med avokado och fetaost

  Spara

 • Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

  Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

  Rena godistårtan med botten av digestive, hemkokt dulce de leche och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Ja ni hör ju själva hur gott detta blir! Toppa tårtan med en rejäl hög färska jordgubbar.

  - Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

  Spara