Hoppa till sidans innehåll

Mythbusting

6 myter

om fisk

Ska gravida undvika att äta fisk, kommer omega 3 från fiskar och blir du mer intelligent om du äter fisk? Kom igen, det är dags att slå hål på firremyterna!

Elin Nordström

  • Man ska inte äta insjöfiskar

    NJA, men inte så ofta. Det beror på att de kan innehålla miljögifter som kvicksilver, dioxin och PCB i större utsträckning än annan fisk. De här gifterna ansamlas då i fettväven hos den som äter fisken och särskilt barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande bör se upp. Max 2-3 gånger per år kan man äta den här typen av fisk och det handlar exempelvis om sik från Vättern och Vänern.

  • Man bör äta fisk minst en gång i veckan

    JA, och inte bara det! Man bör äta fisk minst TVÅ-TRE gånger i veckan för att få i sig av allt nyttigt som fisken har i sig men också för att indirekt äta mindre av exempelvis rött kött som annars kanske hade hamnat på tallriken.

  • Det är skadligt att äta för mycket fisk

    NJA, inte skadligt direkt men när det gäller mat är lagom oftast det bästa. Variation är ett annat ledord som gör att man ökar sannolikheten att få i sig lagom mycket av de vitaminer och mineraler som behövs. Risken vid ett ”för stort” intag skulle kunna vara de miljögifter som kan följa med fisken och väljer man dessutom att äta bara någon sort så finns naturligtvis också risken att på längre få i sig lite för mycket av vissa näringsämnen och för lite av andra. En riktlinje är att äta fisk 2-3 gånger i veckan.

  • Omega 3 kommer från fiskar

    NEJ, men det är sant att fisk ofta innehåller mycket Omega 3 (särskilt de feta sorterna som lax och makrill) och att också alger kan göra det. Omega 3 är en fleromättad fettsyra som till sin kemiska struktur har flera dubbelbindningar vilket innebär att fettet blir mjukt, även i kall temperatur. Det är en förutsättning för att fisken ska kunna röra sig smidigt i kalla sjöar och hav. Jämför med smör som innehåller väldigt lite av den här typen av fett och istället mer av det mättade, hårda fettet. Hur smidig hade den fisken varit i nollgradigt vatten om fettet till största del istället hade varit mättat?

  • Du ska undvika fisk när du är gravid

    NEJ! Tvärtom! Fisk är superbra mat för den som är gravid och för bebisen i magen. I fisken finns det viktiga Omega 3-fettet som bland annat behövs för utvecklingen av fostrets hjärna och syn men också flera mineraler. Tänk bara på att undvika sorter som kan innehålla miljögifter. På Livsmedelsverkets hemsida finns tydliga listor över säkra sorter och sorter som inte bör ätas så ofta.

  • Fisk gör dig intelligent

    NEJ tyvärr funkar det inte att sätta i sig en portion lax och att därefter förvänta sig att överprestera på matteprovet eller på jobbet, men Omega 3-fett som finns i de feta varianterna som lax, sill och makrill, är viktiga för att hjärnan ska fungera normalt.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer