Hoppa till sidans innehåll

Mythbusting

9 myter om

färdigmat

Det finns många myter om färdigmat och de vanligaste kanske är att färdigmat innehåller för mycket salt. Men hur ligger det egentligen till?

Elin Nordström/Paula Frösell
Hinner du inte gå och handla? Köp färdigmaten på nätet!

 • Innehåller färdig mat för mycket salt?

  Ja, ganska ofta i alla fall. Salt tillsätts både för att förhöja andra smaker och för en konserverande effekt i exempelvis charkuterier som kan förekomma i rätterna. Titta efter nyckelhålsmärkta rätter så är salthalten lägre.

 • Är egenlagad mat generellt bättre?

  Nja, allt beror på vad maten innehåller och hur den tillagas. Mat som tillagas hemma kan förstås anpassas precis utifrån smakpreferenser, mat- och livsmedelsfilosofi och individuella näringsbehovsbehov och på så sätt vara ”bättre” för dem som ska äta den än de färdiga rätterna som ju per definition utgörs av ett färdigt paket. För en del människor blir färdigrätterna den enda möjligheten att äta lagade måltider, kanske på grund av ointresse för matlagning, andra prioriteringar, vardagsstressen eller sjukdom och då är det absolut bättre än ingenting eller sämre möjliga alternativ.

 • Innehåller färdigmat extra mycket tillsatser?

  Nej. Men att färdigrätter ofta innehåller tillsatser är en sanning. Det gör dem för att hålla bättre under sin resa från produktion till mikrovågsugn. Det är dock reglerat inom vilka gränser tillsatser får förekomma så för mycket kan man inte säga, sen är det upp till den individuella bedömningen om hur mycket man kan tanka sig att äta, precis som med så mycket annat.

 • Innehåller färdig mat färre näringsämnen?

  Nej. Hur näringsrik maten är beror på flera faktorer, exempelvis vilka råvaror den innehåller, hur rätten tillagats, förvaring och återuppvärmning. Det behöver inte skilja mellan mat som lagats hemma och mat som köps färdig.

 • Färdigmat kan stå framme i 2 år utan att mögla

  Jodå, visst finns det sådan! Konserverade rätter på burk som ärtsoppa, köttfärssås och ravioli håller länge men nej, nej, färska färdigrätter håller bara några dagar så var noga med att kolla bäst före-datum.

 • Färdigmat är väl inte färsk, eller?

  Visst finns det färsk färdigmat, som är nyligen lagad, snabbt transporterad till butiken och som bör konsumeras inom några dagar. Färska färdigrätter är ju faktiskt inte konstigare än hemlagad mat som är lagad någon annanstans.

 • Man blir inte tillräckligt mätt

  Många färdigrätter är kompletta, tex en fiskgratäng, och då är de näringsmässigt beräknade för att tillgodose de allra flestas behov och ge mättnad som lunch eller middag. Om man ändå inte är mätt så är det toppen att lägga till grönsaker och det behöver inte vara svårare än att addera linser eller kikärtor på burk, några körsbärstomater eller en morot.

 • Färdigmat ska väl helst ses som något man käkar om man inte hinner laga egen mat?

  Vi är alla olika och hur färdigmat bör användas är därför individuellt. Vissa älskar att laga mat, njuter av stunden i köket och lagar mer än gärna maten själv. För andra är det, av något skäl, helt omöjligt att laga mat själv. Det kan handla om ointresse, brist på tid eller kanske för att det är fysiskt omöjligt. Då är färdigrätter super!

 • Finns det mycket socker i färdigmat?

  Ibland finns socker i färdigrätter, precis som i mat som man tillagar hemma. Ett exempel på det är vissa asiatiska rätter som kan ha tillsatt socker i sig. Allra bäst är det att kolla på ingrediens- och näringsförteckningen för att få koll på om en specifik rätt innehåller socker. Då framgår det om rätten innehåller socker, honung eller något annat sött tillsatt.