Hoppa till sidans innehåll

Det vi alla undrar:

Kan en multivitamin ersätta

500 gram frukt och grönt?

Drar du dig för att stoppa i dig en massa frukt och grönt och vill du hellre ta en genväg för att få i dog allt du behöver? Vi funderade över om en multivitamintablett kan ersätta 500 gram frukt och grönt. Här får du svaret.

Elin Nordström

Svaret är nej pga detta:

 • Innehåller fibrer

  Frukt, bär och grönsaker innehåller fibrer som bidrar till att magen fungerar normalt, en normal tarmflora och att påverka kolesterolnivåerna i blodet. Det saknas i tabletterna.

  Läs också: Är ekologisk mat nyttigare?

 • Mättar mer

  Frukt och grönt innehåller mycket fibrer och vatten som mättar bra, det gör inte vitamintabletter.

  Läs också: Är honung nyttigt?

 • Färgerna bidrar

  Vetenskapliga studier visar att antioxidanterna, alltså färgerna som finns i frukt och grönt, troligtvis har positiva effekter i kroppen. En färgglad grönsakstallrik eller fruktsallad är med andra ord svårslaget!

  Läs också: Mattrender 2017

 • Vitaminerna saknar ibland biotillgänglighet

  När vitminner och mineraler intas i sin naturliga form, alltså till exempel i frukt och grönt, så är biotillgängligheten stor, biotillgänglighet innebär hur lätt kroppen kan ta upp ett visst näringsämne ur det vi äter. Alla vitaminpreparat innehåller inte näringsämnen där biotillgängligheten är så stor. Vill du vara på säkra sidan så måste du kolla upp att dina tabletter innehåller biotillgängliga substanser.

  Läs också: Myter om jordgubbar

 • Grönsakerna tar plats

  Grönsaker på tallriken fyller också funktionen att ta plats från annan mat på tallriken. Om man skippar grönsakerna så fylls tallriken lätt ut av annan, vanligen mer energirik eller näringsfattig, mat.

  Läs också: Därför behöver du frukt och grönt

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer