Hoppa till sidans innehåll

Grönsakshatarna

"Hypnos är ett

mentalt tillstånd"

Vår grönsakshatare Malou fick träffa hypnotisören Fredrik Praesto för att se om just hypnos var grejen som kunde få henne att sluta hata grönsaker.

Elin Nordström

 

Hur kan man använda hypnos för att ändra ett beteende?

– Hypnos är ett mentalt tillstånd där man har lättare att leva sig in i saker och ting än vårt normala tillstånd. Det finns flera tekniker just på beteenden. När jag hypnotiserade Malou så fick hon till exempel i sin fantasi plocka för sig grönsaker till middagen och på så sätt lär man hjärnan att bete sig på ett nytt sätt. 

Vad är det viktigaste för att lyckas långsiktigt?

– Jag tror på beteenden som funkar i längden. Många vill till exempel äta annorlunda för att gå ner i vikt och då ska man inte satsa på att banta utan istället satsa på ett långsiktigt mål.

Är alla mottagliga för hypnos?

– Ja, men det finns en myt om att olika människor är olika hypnotisörbara. Men det handlar bara om vilken metod man använder sig av.

Vad händer i mig när jag är i hypnos?

– Man kan säga att hypnos är ungefär detsamma som att sova, men skillnaden är att du under en hypnos är medveten. Det är en sorts medveten sömn.  

På vilket sätt kan man använda hypnos för att förändra något i sitt liv?

– Hypnos är det mentala tillståndet och teknikerna du använder är olika för olika förändringar. Det finns metoder för allt från att bli av med en fobi till att sluta röka.

När förstod du att du hade den här förmågan?

– Det är inte en förmåga utan något man lär sig. Du måste öva för att bli bra på det.

Vad säger du till dem som inte tror på detta?

– Det är bara ignorans och okunskap. Jag har till exempel hört att man bara låtsas men det är helt orimligt. Man kan till exempel operera människor under hypnos.

Se också: 8 av 10 äter för lite grönsaker - det vill vi ändra på! Se olika sätt att angripa detta genom att Våga testa något nytt.