Hoppa till sidans innehåll

Rosa Bandet

Leo Razzak är

Cancerfondens ambassadör

Att vara anhörig till någon som drabbats av cancer är ingen lätt match, det vet Leo som har följt sin pappas kamp mot leukemi i flera år. Som en av Cancerfondens ambassadörer vill han nu få fler att förstå hur viktigt det är att bidra till cancerforskningen.

Katja Sener

Leo har många järn i elden och som Cancerfondens ambassadör är oktober en viktig månad då mycket händer. Just idag besöker han ICAs huvudkontor i Stockholm där årets Rosa Bandet-kampanj presenteras. Leo står på scen och berättar engagerat om sina egna erfarenheter som närstående, men också om framstegen som sker inom cancerforskningen.

– Är det någon som borde ha en miljon följare på Instagram så är det den här killen, säger han och presenterar cancerforskaren Christoffer Juhlin.

De pratar om vad som egentligen händer där inne på labbet och hur viktigt det är att Cancerfonden faktiskt finns där och stöttar forskare ekonomiskt. Efteråt får vi också en pratstund med Leo och frågar hur hans pappa mår idag.

– Man måste vänta fem år för att bli friskförklarad och det har gått tre år nu. Han har blivit av med sin leukemi men det har varit en lång resa. Han gjorde en stamcellstransplantation och det är tufft, än i dag. Man blir ju av med hela sitt immunförsvar och får börja om från början, lite som ett barn. Idag är han på en bra plats och har inga symptom. Man är ju försiktig med att ta ut segern i förskott, men samtidigt måste man ju våga vinna! Vi försöker ha positiv energi och ta en dag i taget.

Leo berättar att han till en början var besviken på sjukvården, och då menar han på ”vårdcentralnivå”.

– Fram till att man får en diagnos är det lite bökigt, men när man väl fått den är vården i världsklass. Känslan är wow, vad de vill och kan! Läkarna går verkligen en extra meter för att hjälpa till.

Att gå från att ”bara” vara anhörig till att faktiskt bli ambassadör för Cancerfonden är något Leo beskriver som både hedrande och självklart.

När jag hade gjort den här resan med pappa kände jag att det var så mycket jag inte hade koll på, som jag borde ha koll på. Cancer är ju så utbrett, nästan en folksjukdom. 1 av 3 får cancer men alla drabbas på något sätt. Varje år får drygt 61 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Då kände jag att jag i min position som skådespelare faktiskt kan nå ut på ett annat sätt, och även till en yngre målgrupp.

Leo har alltid haft ett stort engagemang för ungdomar och föreläser ofta på skolor. Som ambassadör hoppas han kunna föryngra givargruppen och få dem att våga prata om cancer och kanske även bidra.

– De preventiva aspekterna är också en viktig del, kanske kan man få någon att skita i att röka och att börja träna. Målet är att det inte ska vara konstigt eller speciellt att träna och tänka på sin hälsa, det ska bara vara normalt. Kan jag bidra till det och få en sån vibe, då är jag jättenöjd.

Som ambassadör handlar det om att opinionsbilda, sprida kunskap och skapa förståelse för Cancerfondens arbete och målsättning. Det är just där Leo tycker att kunskaper saknas. Han menar att folk inte vet om hur viktigt det är för framtidens forskning att stora företag som ICA hjälper till med insamlingskampanjer.

– Det är ofrånkomligt att det för Cancerfonden är omöjligt att bära kostnaderna utan dessa samarbeten. Det belopp som ICA bidrar med i år kan leda till en innovation som blir verklighet på sjukhusen redan inom ett par år. Men utan pengarna till forskningsteamen blir det inga nya upptäckter eller framsteg.

”Jag tror att man är vad man äter”

När ICA träffade Leo för två sedan berättade han att han skulle göra 2015 till sitt hälsoår. Vi undrar naturligtvis hur det gick.

– Jag är faktiskt starkare än någonsin. Jag lade om allting. Jag är inte vegan eller så men jag känner min kropp idag. Jag cyklar, simmar, äter hemlagat… allt det som jag tänkte ta tag i är en del av min vardag i dag. Sen har jag träffat världen bästa tjej och eftersom vi båda vill hålla oss i form blir det också lättare.

Leo berättar att han numera har tre deviser i livet, där den första är personlig hälsa. Han menar att det är svårt att hjälpa någon annan om man inte har hjälpt sig själv först. Man ska se till att älska sig själv helt enkelt.

– Den andra är goda relationer, omge dig med folk du litar på. Den tredje är att göra det du vill, inte det du måste. Men det är kanske att bli vuxen, säger Leo och skrattar.

Maten är också en viktig del av Leos hälsotänk.

– Jag tror faktiskt att man är vad man äter. Jag äter väldigt mycket mer grönt än vad jag gjorde förr. Det blir linser, bönor, sallader och alltid hemlagat. Jag har fått mycket hjälp av min ambassadörskollega Paul Svensson, han är en grym kock! Hans grej är att man inte ska välja det nyttigaste alternativet, man ska välja det godaste. Såklart! Han gör fantastisk mat som är både nyttig och god.

Leo berättar att han älskar kokosmjölk och har det till allt. Oavsett om han ska äta granola eller koka gröt så är det kokosdrycken som gäller och alltid finns i hans kylskåp.

Vi avslutar med att be om hans bästa hälsotips och får höra att han har olympiska ringar hemma i köket. Men hans bästa tips är ändå simning.

– Jag simmar 1500 meter bröstsim tre gånger i veckan med gubbarna på Eriksdalsbadet. Jag är inte ute efter flåset utan rörligheten, speciellt i ryggen. Och så gillar jag att färdas framåt.