Hoppa till sidans innehåll

Cykling

Köpa cykel

– experten tipsar

Våren är här och cykelsäsongen kan börja! Behöver du en ny hoj? Cykelexperten David Lindvall ger tips på vad du bör tänka på när du ska köpa ny cykel.

David Lindvall jobbar för Crescent. Med andra ord, han kan det här med cyklar. Ta del av hans experttips inför cykelköpet!

1. Förstå ditt behov

Racer, cross, mountainbike, hybrid, elcykel, citycykel – it’s a jungle out there … Så fråga dig själv: Vad vill jag ha cykeln till? När, var och hur vill jag cykla? Om du vill cykla i kavaj och komma fram till jobbet lika fräsch som när du åkte hemifrån, då är nog elcykeln något för dig. Om du däremot cyklar för att förbättra styrka och kondition, då kanske du behöver något sportigare, som en hybrid-mountainbike eller en racer. 

2. Svårt att välja? Välj den vassare cykeln!

Fler växlar, bättre bromsar och en finare ram betyder inte nödvändigtvis en bättre cykel för varje cykeltillfälle. Men en sådan cykel är bra ur ett träningsperspektiv; den är anpassad för längre distanser i olika miljöer, vilket ger dig en behagligare och roligare cykeltur. Så om du tvekar mellan en enklare cykel och en mer avancerad – välj den mer avancerade! Då har du något att ”växa i” om cykelintresset blir större än du trodde, och du slipper köpa en ny cykel efter några månader. Bättre och billigare på sikt!

3. Storleken betyder allt

Cyklar är lite som skor – att välja rätt storlek är avgörande för komforten! Är cykeln för liten eller för stor riskerar du värk i nacke, axlar och rygg. Du kan heller inte trampa med största möjliga effekt. Tips! Besök en specialiserad cykelaffär och be personalen om hjälp. De flesta cykelvarumärken har även mätguider på nätet.

4. Inställningarna är också viktiga

Hur högt ska sadeln sitta? Och styret? För att det rullande livet ska kännas skönt och naturligt, är det viktigt att cykeln är inställd efter just din kropp. Några få millimeter kan göra skillnaden mellan tummen upp och tummen ner. När du köper ny cykel hos en cykelspecialist får du hjälp att ställa in den så att du sitter rätt.

5. Köp en snygg cykel

Om du köper en cykel som tilltalar ögat, då kommer du sannolikt att använda den mer. Så väg in designen i cykelköpet.

6. Boosta upplevelsen med tillbehör

Med rätt tillbehör blir både du och cykeln vassare. Till dig: Hjälm, cykelbyxor, cykelskor och sköna cykelkläder. Till cykeln: Pedaler, pump, stänkskärmar och belysning. Tänk både komfort och design även här.