Hoppa till sidans innehåll

Lev nu!

Hitta din inre

motivation

För att kunna sätta mål och ta oss vidare i livet, krävs det att vi är motiverade. Det bästa är om motivationen baseras på inre faktorer, inte yttre, menar coachen Johanna Melin.

I sitt jobb som coach, samtalsterapeut och idrottspsykologisk rådgivare träffar Johanna Melin dagligen människor som vill förändra något i sitt liv. 

– De kanske vill bryta upp från ett förhållande, göra en helomvändning i karriären, flytta till en annan stad eller springa ett maraton. Oavsett vad man vill förändra i sitt liv, krävs det att man känner sig motiverad, säger Johanna Melin.

"Varför gör jag det här?"

Hon skiljer mellan inre och yttre motivation.

– Inre motivation är när man vill något själv, på riktigt. Yttre motivation kan exempelvis vara att man flyttar för någon annans skull eller att man söker ett nytt jobb för att det förväntas av en. Det bästa är naturligtvis om den inre och yttre motivationen är i harmoni, då kan man verkligen åstadkomma förändringar.

Den yttre motivationen är, till skillnad från den inre motivationen, beroende av omständigheter som kan förändras.

– En av mina klienter spelade tennis på elitnivå. När föräldrarna inte längre pushade honom i samma utsträckning, ställde han sig frågan: Varför gör jag det här? Han hade helt enkelt drivits av yttre motivation, inte inre.

Inre motivation kräver mod

För att hitta sin inre motivation behöver man, enligt Johanna Melin, stanna upp och fråga sig själv: Vad får mig att må bra? Vad är min drivkraft? Hur vill jag leva mitt liv?

– I vårt samhälle är vi så inriktade på att leverera, på att prestera. Vi ägnar mycket energi på att göra andra nöjda, men vi glömmer lätt bort oss själva.

Att hitta sin inre motivation och förverkliga sina drömmar kräver ofta ett stort mod.

– Livet är inte till för några få, livet är till för alla, och jag vill säga att merparten av alla människor har kraften inom sig att förändra sitt liv. Men för att lyssna inåt och agera utifrån det, måste man kliva utanför sin komfortzon. Det är det, och inte bristen på pengar eller tid, som är det svåraste, avslutar Johanna Melin.