Hoppa till sidans innehåll

Psykologen

"Att känna avsmak för grönsaker

är inte särskilt vanligt"

Vår grönsakshatare Malou fick träffa olika experter för att få bukt med sin grönsaksfobi. En av experterna var psykologen Kristina Lindstrand och syftet med deras möte var att försöka förstå varför Malou känner som hon gör. Så här gick det...

Elin Nordström

 

Är det vanligt att känna så här för att äta grönsaker?

–  Att känna avsmak för just grönsaker är inte särskilt vanligt. Det vi vanligast har rädslor och avsmak inför är ju sådant som vi är biologiskt programmerade för att bli stressade inför, exempelvis ormar och blod. Och vi är ju inte födda med en benägenhet att akta oss för grönsaker.

Vad tror du Malous ”fobi” för grönsaker grundar sig i?

–  Jag kände väl direkt att det kunde finnas flera förklaringar. Men det var viktigt att vara nyfiken och utforska tillsammans med henne i den takt hon själv bjöd in till. Ganska snart visade det sig ju att det fanns en mer djupliggande orsak till varför hon kände motstånd mot grönsaker. Och med ens blev det hela så begripligt både för henne själv och för mig. Det var inget fel på hennes "smaklökar". Det handlade mer om ett motstånd som hade förklaringar i tidigare upplevelser som barn. Men idag har hon kommit så långt att hon både vill förstå och förändra för sin egen dotters skull.

Kan det handla om någonting mer?

–  Barndomsupplevelser har en stark inverkan på oss, både positivt och negativt. Men även allt det vi är med om och varit med om senare i livet kan givetvis påverka och även här finns det inte bara ett svar till varför människor har problem olika saker - beteenden, relationer, känslor, tankar och kroppsbesvär.

På vilket sätt kan man använda psykoterapi för att förändra något i sitt liv?

–  Genom att förstå sig själv bättre och vara modig nog att försöka ändra på det man inte gillar, med en psykoterapeut som stöd, kan man skapa en förändring och psykologiskt växande som ger resultat som håller i sig över tid. Vi vet, via hjärnforskning, att ett samspel med en annan människa - ett annat nervsystem, kan påverka det psykobiologiska systemet på ett sätt som vi inte kan göra själva när vi känner oss vilsna och kanske hamnar i "grubbel”.

Se också: 8 av 10 äter för lite grönsaker - det vill vi ändra på! Se olika sätt att angripa detta genom att Våga testa något nytt.