Fotografiska tipsar!

Gör en lyxig drink

utan alkohol

Vill du dricka alkoholfritt? Tänk bortom det där glaset med lemonad och blanda i stället till en lyxig cocktail som sätter smaklökarna i gung. Fotografiskas barchef Elias Wennberg tipsar bland annat om en cocktail gjord på rödbeta från Fårö, kokosvatten, lönnsirap och kakaoböna.

En grönare matsal och en vitare bar – stjärnkocken Paul Svensson har introducerat nya sätt att äta och dricka på muséet Fotografiska i Stockholm. I restaurangen har råvaror från växtriket huvudrollen på tallriken. Köttet är ett tillval. I baren serveras alkoholfria drinkar. Alkoholen är ett tillval. Menyerna bygger på filosofin att man kan äta och dricka fantastiskt gott, och samtidigt värna om miljön och sin hälsa.

Granskott från Hälsingland

Drinkarna är framtagna av barteamet på Fotografiska i samarbete med Paul Svensson. En favorit på menyn är drinken gjord på clementin, svart olivspad, mynta och alkoholfritt, mousserande vin. En annan är den med granskott, eukalyptus, gurka och ingefära.

– Alla råvaror är ekologiska och, i den mån det går, närproducerade och i säsong. Ta exempelvis granskotten. De plockade jag i skogarna i Hälsingland förra sommaren. För att granskotten skulle hålla kokade jag dem med eucalyptus och socker till en syrup, berättar Elias Wennberg.

Riktigt lyxiga cocktails

Drinkarna är skapade med ambitionen att de ska kännas riktigt lyxiga. Att smakerna är så djupa och komplexa att man kan sitta och sippa länge på en och samma drink, inte klunka i sig som man så ofta gör med alkoholfritt.

– Alkohol förhöjer smaken och tillför en dimension. Vi har jobbat för att skapa samma smakupplevelse, men utan alkoholen. Två ingredienser vi jobbar mycket med är kombucha och shrub. Kombucha är ett gott te som har jäst. Shrub är en frukt- eller grönsakssirap gjord på vinäger, säger Elias Wennberg.

Smakupplevelsen är i fokus

Sedan några år tillbaka säljer Stockholms barer allt fler drinkar och cocktails med låg alkoholhalt. Att kunna erbjuda lyxiga drycker utan alkohol ser Elias Wennberg som en naturlig utveckling av den trenden.

– Våra cocktails utan alkohol och med alkohol ser exakt likadana ut. Folk ska inte behöva förklara varför de väljer det ena eller det andra. Den diskussionen kan man skippa och i stället fokusera på smakupplevelsen, säger Elias Wennberg.Tips för en lyxig, alkoholfri drink!

 • Massor av is

  Att ha för lite is – det är den största missen hemmabartendern gör. Skaka med is, servera på is! Det behövs ungefär ett istråg, alltså cirka 20 mindre isbitar, per drink.

 • Pressa citrus

  Pressad lime, citron eller apelsin är en bra bas om du vill skapa en god, alkoholfri drink. Använd gärna ekologisk citrusfrukt. En alternativ syra i drinken är shrub eller kombucha.

 • Gör en sockerlag

  En perfekt ingrediens i den alkoholfria drinken är hemgjord sockerlag. Tips! Vattnet i receptet kan du byta ut mot valfri fruktjuice. Om du exempelvis byter ut mot granatäppeljuice så får du grenadin

 • Använd örter

  Lyft den alkoholfria drinken med örter. Basilika funkar bra med jordgubbar, koriander med morot. Andra fräscha örter som gör sig utmärkta i drinken är mynta och citronmeliss.

 • Värm ingredienserna

  Sugen på en fruktig drink? Genom att värma frukten får den en helt annan karaktär. Smaken blir sötare och mer syltig. Om du vill få fram en rökig smak kan du grilla frukten innan du mixar ner den i drinken. Testa exempelvis att grilla äpplen, persikor eller ananas.

 • Salta drinken

  Det är vanligt att tillsätta lite salt i söta desserter. Samma sak kan du göra i den söta drinken. Saltet plockar upp smakerna och gör att drinken känns mer komplex.

 • Ut och plocka blommor

  Hägg, syrén, fläder – det finns många blommor du kan använda i din alkoholfria drink. Låt gärna blommorna dra och ge smak i en sockerlag.

 • Byt ut sockret

  Du kan byta ut sockret mot exempelvis honung eller agavesirap, som har en högre sötningsgrad vilket gör att du kan använda en mindre mängd. Vissa frukter, som ett moget päron, tillför också mycket sötma.