Hoppa till sidans innehåll

Egen nötmjölk −

enkelt att göra!

Nötter är fullproppade med proteiner, vitaminer, mineraler och omättade fetter. Ett sätt att få i sig nyttigheterna är att svepa en nötmjölk.

Föredrar du cashew? Kanske valnötter eller hasselnötter? Köp dina favoriter i nöthyllan och gör din egen nötmjölk! (Egentligen heter det nötdryck och inte nötmjölk. Mjölk är nämligen en dryck som kommer från djur. Men nötmjölk är var folk säger, och vi på ICA vill så klart följa folket.)

Grundrecept nötmjölk

2 deciliter nötter, 8 deciliter vatten och en liten nypa salt.

Så här gör du:

1. Lägg nötterna i blöt över natten. Det bryter ner enzymer, vilket gör nötmjölken mer lättsmält för magen.

2. Sila bort vattnet och skölj nötterna ordentligt.

3. Mixa nötter och vatten enligt grundreceptet. Spara inte på elektriciteten, utan mixa tills nötterna är riktigt finfördelade och du har en vit mjölk.

4. Sila mixen genom ett tunt, rent tyg, gärna gjort av ekologisk bomull. Det finns även speciella nötmjölkspåsar att köpa.

5. Förvara nötmjölken i en glasflaska eller glasburk. Nötmjölken håller sig fräsch i kylen i 4-5 dagar.

Smaksätt nötmjölken

Vill du att nötmjölken ska smaka lite mer? Du kan exempelvis smaksätta den med kanel, kardemumma eller muskot. För lite sötare smak, smaksätt med dadlar, vanilj, honung eller agavesirap.

Tips!

Den fiberrika nötmassan som blir över kan du använda som ingrediens i vegobiffar eller raw food bär- och nötbollar med morot