Hoppa till sidans innehåll

Krydda med grönt

"Färska örter

är magiskt"

Släng ut pelargonierna och köp i stället färska örter att ha på fönsterbrädan. Det är ICA-kocken Niclas Rapps bästa krydda-maten-tips.

Hur ska man tänka när man vill få fram smaker?

– För att få upp smaker ska man hitta balansen mellan sötma, syra, sälta och beska. Då får de hjälp av varandra. En tomatsoppa är till exempel syrlig i sig. Den kan behöva lite sötma i form av socker eller honung. Det ”puffar till” smakerna lite. 

Kan jag få fram sötma på andra sätt än med socker?

– Jag brukar börja med att steka lök, schalottenlök och vitlök när jag gör tomatsoppa. Stek ur ordentligt, då har du en bra början som är ganska söt. Vill du ha mer smak av vitlöken ska du låta den steka med från början. Vitlök ger en rundare smak och hjälper till att bära upp de andra smakerna.

Vad är det vanligaste felet som vi hemmakockar gör?

– Ni fegar ur med kryddningen. När du har gjort en sås och tycker den smakar bra, tänk då på att den ska serveras ihop med exempelvis en pasta och att smaken då blandas ut. 

Vad ska man tänka på när man använder torkade kryddor?

– Det kan vara bra att veta att torkade kryddor inte löser sig i fett. Om du till exempel gör en marinad med olja är det bättre att använda färska kryddor. Torra kryddor behöver vätska som vin eller vatten. Torra kryddor behöver också puttra en stund för att smaken ska komma fram.

Mat kan vara väldigt pepprig och stark, men ändå ganska smaklös. Vad gör man då?

– Bara peppar göra inga underverk, smaken blir ganska tunn. Här behövs lite buljong, mer örter, eventuellt lite syra i form av vinäger. Vill du ha en het smak kan du också använda sambal oelek eller chili flakes, det ger mer aromatisk hetta.

Kan du ge ett sista tips på vägen?

– Släng ut pelargonierna! Köp i stället några krukor med färska örter att ha på fönsterbrädan i köket.

En längre version av denna intervju har publicerats i Månadens skörd, en kundtidning om frukt & grönt från ICA Kvantum.