Hoppa till sidans innehåll

Därför kan svamp

orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp? Vi har intervjuat Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket som berättar mer.

Catarina Malmfors
Tips:Här hittar du alla våra recept med svamp

 • Innehåller vitaminer, eller?

  Kantareller, trattkantareller, Karl-Johan, svart trumpetsvamp, blek taggsvamp … Skogen är full av ljuvliga matsvampar! De innehåller en mindre mängd protein, vissa mineraler och vitamin D, som vi annars får i oss genom fet fisk och solen. Svamp innehåller en hög andel vitamin D. Men eftersom vi äter relativt små mängder svamp, och mest på hösten, så kan man inte förlita sig på svamp som källa till vitamin D. Tips! Lär dig skilja på ätliga och giftiga sorter

 • Tar upp ämnen från jorden

  Det vi plockar och äter är de så kallade fruktkropparna. Men svampen är mycket större än så; under marken har varje fruktkropp ett nät av långa trådar (mycel) som tar upp näring från jorden. Är jorden rik på nyttiga mineraler, då blir även svampen rik på nyttiga mineraler. På samma sätt tar svampen upp skadliga ämnen som kadmium och bly. Efter Tjernobyl avråddes folk från att äta svamp i de delar som drabbades av nedfallet, då svampen kunde innehålla det radioaktiva ämnet cesium.

 • Svårnedbrytbara kolhydrater

  Det finns ungefär 100 000 kända svamparter, varav 100 är bra matsvampar. Men trots att matsvamparna klassas som ätliga, kan de orsaka magont. Svamp innehåller kolhydrater som är ovanligt svåra att bryta ner. Det gör att vissa människor får ont i magen av svamp, på samma sätt som en del människor får ont i magen av lök eller jordärtskockor.

 • Färskvara som kräver rätt hantering

  Mår man dåligt efter att ha ätit matsvamp, då kan det även bero på att den inte har hanterats på rätt sätt. Svamp är en färskvara som måste hanteras varsamt, annars kan den bli dålig. Svampen bör ligga luftigt, så plocka i korg i stället för plastpåse. Och ta vara på svampen så snart du kommer hem från skogen.

 • Även tillagningen kan ha betydelse

  Se till att tillaga svampen ordentligt. Är den på gränsen till rå kan svampen vara svårare för kroppen att bryta ner.

  Tips: Lär dig skilja på ätliga och giftiga sorter