Hoppa till sidans innehåll

Ät mer grönt!

Därför är pumpa

nyttigt

Pumpan är mer än en lysande dekoration i Halloweenmörkret. Ta vara på det nyttiga fruktköttet och bjud på varma och färgglada rätter i höstkylan.

Ett hälsosamt alternativ

Med sitt rika innehåll av antioxidanter är pumpan ett nyttigt alternativ på matbordet. Antioxidanterna fungerar som kroppens rostskydd och hjälper till att skydda våra celler och hålla oss friska.

Pumpan är också en källa till så kallade karotenoider, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Vitaminet är viktigt för att syn-, hud- och slemhinnor ska fungera normalt. 

– Om du äter fett tillsammans med pumpa förbättrar det kroppens förmåga att ta upp A-vitaminet. Ringla gärna lite god olivolja på den rostade pumpan eller strö fettrika pumpakärnor på en pumpasallad, tipsar ICA-dietisten Johanna Andersson.

Men det mest utmärkande med pumpan är dess innehåll av kalium, ett mineral som bidrar till kroppens förmåga att reglera blodtryck. 

– Många känner till vikten av att begränsa intag av natrium för blodtryckets skull, men det är nästan lika viktigt att få i sig kalium, säger Johanna Andersson.

Recept med pumpa

 • Rostad pumpa med hasselnötter

  Servera rostad pumpa med bulgur och timjansås. Toppa med hasselnötter. En rätt som garanterat uppskattas av många!

  Rostad pumpa med hasselnötter

 • Pumpasoppa med curry, kokos och spenat

  Mild och krämig pumpasoppa som ger dig vitaminer och värmer i höstmörkret.

  Pumpasoppa med curry, kokos och spenat

 • Stekt regnbågslax med pumpapesto

  Stekt regnsbågslax som serveras med en fräsch pumpasallad och en spännande pesto gjord på pumpafrön.

  Stekt regnbågslax med pumpapesto

 • Tagine på kyckling och pumpa

  Tagine på kyckling och pumpa är både mättande och lagom kryddig tack vare spännande ingredienser som butternutpumpa, vitlök, kanel, spiskummin, gurkmeja, citron och persilja.

  Tagine på kyckling och pumpa

 • Olika sorters pumpa

  I välsorterade matbutiker kan du välja mellan många olika pumpasorter. Halloween, Butternut och Muscat hör till de vanligaste. Nykomlingen Spaghettipumpan är ett bra alternativ till traditionell pasta, för dig som vill äta mer grönt!

  Läs mer: Olika sorters pumpa

 • Tillaga pumpa

  Pumpan är en fröjd för både ögat och smaklökarna, och det finns oändligt många sätt att tillaga den på. Koka varma soppor, baka smarriga pajer eller rosta i ugn – här nedan hittar du många härliga pumparecept.

 • Pumpakärnor

  Glöm inte bort att ta vara på pumpakärnorna som innehåller både protein och järn. Ett tips är att blanda kärnorna med olja och salt och rosta dem i ugnen. Strö dem sedan över en sallad eller i en soppa – riktigt gott!