Hoppa till sidans innehåll

Ät dig frisk!

Celiaki – en dold

folksjukdom

Sannolikt har nästan 100 000 svenskar celiaki utan att veta om det. Men om man lider av en krånglande mage, ska man då sluta äta gluten och se om det blir bättre? Absolut inte, menar den ledande experten Anneli Ivarsson.

Anneli Ivarsson, överläkare på Norrlands universitetssjukhus, har forskat om celiaki sedan mitten av 80-talet. Och hon tycker det är dags att vi tar sjukdomen på allvar!

Vad är celiaki?

– Celiaki är en autoimmun sjukdom som orsakar skador på tunntarmens slemhinna när personen äter gluten, vilket finns naturligt i vete, råg och korn. Sjukdomen kallas även glutenintolerans. Det ska inte förväxlas med veteallergi, som är en helt annan sak.

Vilka är symptomen på celiaki?

– Symptomen varierar stort, både mellan individer och mellan olika åldrar, dessutom från väldigt vaga till svåra symptom. Du kan exempelvis drabbas av trötthet, diarré, förstoppning, kräkningar, undernäring, muskelsvaghet, blodbrist, depression och infertilitet.

Hur vanlig är sjukdomen?

– Sannolikt har 140 000 svenskar celiaki, eller glutenintolerans som sjukdomen också kallas. Men det är bara högst en tredjedel som har fått en diagnos. Att så få diagnostiseras har att göra med det breda spektrat av symptom.

Kan vem som helst drabbas av celiaki?

– Ungefär hälften av befolkningen har de ärftliga markörer som är en förutsättning för att få celiaki, men majoriteten drabbas inte av sjukdomen. Som för de flesta sjukdomar påverkar både arvet och miljön.

Om jag har en genetisk risk för celiaki, vad kan få sjukdomen att bryta ut?

– Spädbarnskosten är jätteviktig! För 30 år sedan var rådet att introducera gluten i kosten ganska abrupt. Det ledde till en celiakiepidemi. I dag är rådet att introducera gluten väldigt försiktigt, vilket har gjort att färre barn insjuknar. Celiaki tycks även kunna bryta ut när vi utsätts för annat som påverkar immunförsvaret, till exempel en graviditet eller livskris.

Om jag misstänker att jag har celiaki, vad ska jag göra?

– Gå till vårdcentralen och testa dig genom ett enkelt blodprov. Eventuellt behöver du även undersöka tunntarmen med gastroskopi. Men – och detta är jätteviktigt – du måste fortsätta äta som vanligt! Om du utesluter gluten ur maten inför testet kommer blodprovet inte att kunna fånga upp om du har celiaki.

Varför är det så viktigt att få en diagnos?

– Därför att du vid celiaki kan vinna mycket på att sluta äta mat som innehåller gluten. Du måste helt lägga om din kost, lusläsa innehållsförteckningen på varje förpackning. Varför utsätta dig för den krävande förändringen om du kanske har celiaki? Nej! Har du celiaki ska du aldrig mer äta gluten i hela ditt liv. Har du inte celiaki kan du äta som vanligt. Du behöver veta vilken grupp du tillhör. Av den anledningen är det viktigt med en diagnos.

Vad tycker du om den glutenfria trenden? Alltså att personer som inte har celiaki försöker äta glutenfritt.

– Den glutenfria trenden tycker jag är oroande. Folk tror att de kommer må bättre av att äta mindre gluten. I själva verket finns det inte några vetenskapliga belägg för att en glutenfri kost, om du inte har celiaki, leder till en bättre hälsa fysiskt eller psykiskt. Ansträngningarna läggs på fel sak.

Men hur förklarar du att så många friska människor upplever att de mår bättre av mindre gluten?

– Att dra ner på mjölrika produkter som pizza och bullar innebär ofta att mängden vitt mjöl och socker minskar, vilket är allmänt bra för hälsan. Men det har inte något med glutenfritt att göra. Men visst, om du mår bättre av mindre gluten kan du givetvis fortsätta med det. Eller så fokuserar du i stället på att motionera och äta mer grönsaker, frukt, nötter och fisk, som är bevisat bra för hälsan. Sedan finns det också personer som har missad celiaki bland de som tycker sig må bättre av glutenfritt. 

Om jag får diagnosen celiaki och slutar äta gluten, blir jag helt frisk?

– Ja! Ur den aspekten är celiaki en skonsam sjukdom. Du behöver inga mediciner utan blir helt frisk bara genom att lägga om kosten. Barn repar sig ofta snabbt, inom några veckor. För vuxna kan det ta upp till ett år. Generellt kan man säga att ju längre tid du har gått med obehandlad celiaki, desto längre tid tar det att tillfriskna. Men du måste alltså fortsätta att äta glutenfritt för alltid, och för det behövs kunskap och tålamod.