Hoppa till sidans innehåll

Glada magar

Bra att veta om

laktosintolerans

Få saker påverkar oss så mycket som när våra magar är i obalans. I Japan anses till exempel magen vara människans centrum, och det är lätt att förstå varför. Med detta i bakhuvudet är det oroande att så många som var tionde svensk har problem med magen – varje dag. Desto mer glädjande är att det finns hjälp att få.

Publicerad den 23 februari, 2016

Orsaker till våra magbesvär

Den vanligaste åkomman för alla svenskar med dagliga magproblem är en uppblåst och gasig mage eller ”ballongmage” kort och gott. Men även diarré. Något som snabbt får konsekvenser i vår vardag. Speciellt unga kvinnor uppger ofta att magkänslan har extra stor inverkan. Det kan handla om att de väljer att avstå från aktiviteter, att de känner sig oattraktiva eller att de helt enkelt skäms. 

Ofta är magbesvär tydligt relaterade till stress och oro. Vi kanske har för mycket i skolan eller på jobbet för tillfället. Inte ovanligt i dagens samhälle där vi ständigt är uppkopplade och tillgängliga – på gott och ont. 

När vi har lite för mycket i livet får ofta våra fysiska aktiviteter stryka på foten. Även detta bidrar till och förstärker våra magbesvär. 

Ibland är symptomen orsakade av IBS (irritable bowel syndrome) – eller funktionella tarmbesvär på svenska. Men även laktosintolerans kan ge liknande symptom. 

Är du det minsta osäker på om du lider av IBS eller av laktosintolerans, ska du alltid kontakta din läkare för en konsultation.

Laktosintolerans i Sverige

Vad kanske inte alla känner till är att så många som 14 % av Sveriges befolkning är laktosintoleranta. Tidigare har man trott att siffran var cirka 5 %, men är alltså högre idag då Sveriges befolkning ser annorlunda ut jämfört med för 80–90 år sedan[1] Symptomen med gaser, diarré och uppblåsthet visar sig ofta efter 7 års ålder. 

Vad är egentligen laktosintolerans och vilka är symptomen?

Kort sammanfattat är laktosintolerans symptom mot mjölksocker – även kallat laktos. Laktos är en kolhydrat som finns i de flesta mejeriprodukter som mjölk, grädde och yoghurt. När man upplever obehag av laktos sker det på grund av att man har en brist på enzymet laktas som annars bryter ner laktos i tunntarmen. Så istället för att spjälkas i tunntarmen, förs laktosen vidare till tjocktarmen – vilket leder till olika symptom. Som till exempel magknip, gasbildning och diarré.   

Det är väldigt viktigt att skilja på laktosintolerans och mjölkproteinallergi. Som mjölkproteinallergiker är man allergisk mot mjölkprotein i alla olika mjölkbaserade mejeriprodukter. Symptom kan vara eksem, andnöd eller tarminflammation. Även laktosfria produkter innehåller mjölkprotein och måste därför undvikas helt. 

Hur ställs en diagnos?

Det är ofta lätt som en (laktosfri) plätt. Byt helt enkelt ut laktosprodukter mot laktosfria under ett par veckor. Försvinner besvären kan laktos vara orsaken. Om symptomen kvarstår så rekommenderar vi dig att kontakta din husläkare.

Några tips till dig med laktosintolerans

Om man misstänker att man är laktosintolerant ligger det nära till hands att man helt utesluter mejeriprodukter. För då blir ju magen gladare.

Men mejeriprodukter, som mjölk, innehåller hela 18 av de 22 viktigaste näringsämnena. Dessutom innehåller mjölk hälften av det kalcium som behövs för skelett och tänder, D-vitamin som är viktigt för upptaget av kalcium i kroppen, 25 % av all B-vitamin vi behöver, nästan 25 % av vitamin B2 som behövs för ämnesomsättningen, andra B-vitaminer, zink, selen och jod. Och dessutom nästan 20 % av vårt proteinbehov.

Mjölk är helt enkelt bra för oss. Punkt slut. Så välj inte bort mejeriprodukter. Välj istället laktosfria alternativ.

Dessutom är det viktigt att röra på sig. För en sund kropp påverkar sinnet. Och ett glatt sinne påverkar magen. Allt är i symbios. Det vet vi nog alla innerst inne.

Lite om dina laktosfria alternativ

Aldrig tidigare har det varit lika enkelt att fortsätta äta mejeriprodukter – även om du är laktosintolerant. För idag finns det glädjande nog ett stort utbud av laktosfria alternativ för dig med känslig mage.

Valio är ett av de företag som är ledande på laktosfritt i Sverige och har idag ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter. Varje år investerar Valio 150 miljoner kronor i forskning och utveckling – så utbudet utvecklas ständigt. Gå in i en matbutik och du finner idag laktosfri yoghurt, laktosfri ost, laktosfritt smör, laktosfri kefir med världens mest väldokumenterade mjölksyrabakterie, mängder av laktosfria matlagningsprodukter som grädde, crème fraiche, gräddfil, kvarg, cottage cheese och vaniljsås.

Och inte minst laktosfri mjölkdryck. Bland flera mjölkdrycker är Valios mjölkdryck lite speciell. För det första har den vunnit ett stort smaktest. Viktigare än något annat kanske. Dessutom förädlas mjölken med hjälp av en unik och patenterad metod som delvis bryter ned mjölkproteinet (efter att laktosen först avlägsnats).

Valios mjölkdryck är berikad med mer D-vitamin än någon annan laktosfri mjölkdryck i Sverige. D-vitamin behövs, som vi redan nämnt, för att vi ska kunna ta upp kalcium och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett – och för att motverka en rad sjukdomar. Via solen får vi i oss D-vitamin, men under vinterhalvåret i Sverige står solen för lågt. Därför behöver vi ett tillskott. Antingen via fet fisk framför allt. Eller via D-vitaminberikade mejeriprodukter. 5 dl Valio mjölkdryck om dagen är tillräckligt för att komma upp i de nivåer som Livsmedelsverket rekommenderar.

Livet som laktosintolerant

”Behöver jag ändra hela min diet?”
”Vad ska jag tänka på när jag bjuder hem någon som är laktosintolerant?”

Frågorna kanske är många. Men svaret är enkelt: Du behöver inte ändra på något.

Fortsätt njuta av de rätter och vanor som du redan njuter av. Men byt ut mejeriprodukter (eller minska på dem) mot laktosfria alternativ. Så njut av en glad mage – med laktosfria alternativ och ett sunt förnuft!


[1] Ricardo Almon, Lactase Persistence and Lactase Non-Persistence. Prevalence, influence on body fat, body height, and relation to the metabolic syndrome, Örebro Universitet, 2010, 18

Artikel i samarbete med Valio.