Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ICA-klassikern!

Börja löpträna

– 11 tips

Att komma igång med löpträningen är tufft för alla människor. Det är inte ”bara att göra”, du måste hitta det som triggar dig. Kanske något av ICA-coachernas kom-igång-tips träffar rätt?

1. Få en kick av nya träningskläder

De där gamla mjukisbyxorna är säkert jättesköna, men nä … Investera i snygga, bekväma träningskläder som känns bra att dra på. Vill du känna dig proffsig kan du testa ett par kompressionstights, som ökar blodcirkulationen i benen. Tips! 2XU, som är vår samarbetspartner i ICA-klassikern, har några av marknadens bästa. 

2. Investera i ett par löparskor

Om träningskläder är good to have så är löparskor must have. Gå till en specialiserad butik där de analyserar ditt löpsteg och föreslår skor som är rätt för just dig. Visst, det kostar lite mer än att köpa skor on-line. Men vad kostar det inte att betala en kiropraktor eller naprapat om du får problem med höfter eller knän?

3. Spring tillsammans

Skaffa en springkompis eller gå med i en löpargrupp! När någon annan väntar på dig, då är det större chans att du faktiskt masar dig iväg.

4. Börja lugnt och långsamt

Det vanligaste nybörjarfelet är att gå ut för hårt. Gör inte det! Du kan både skada dig och tappa motivationen. Börja med att promenera snabbt. När det känns bra och bekvämt, börja jogga långsamt. Det viktiga är att hitta lusten och glädjen.  

5. Tänk på hållningen 

Spänn sätet lite och skjut fram höfterna så att du inte blir ”sittande”. Dra tillbaka axlarna och ha överkroppen helt rak, inte tippad framåt (det kan kännas som att det går fortare om du är framåtlutad, men icke).

6. Träna styrka

För att bli en stark löpare med bra hållning behöver du kompettera springrundorna med styrketräning. Fokusera på bålen, förslagsvis genom att träna plankan. En annan bra övning, som tränar både benmuskler och balans, är att ha ena foten i marken och dra det andra benet rakt bakåt eller rakt åt sidan. 

7. Skapa struktur för träningen

Att träna ”när lusten faller på” är sällan en lyckad strategi. Boka i stället in tre träningstillfällen under veckan. Det behöver inte vara långa pass, en halvtimme räcker. Passen bör vara varierade, förslagsvis ett styrketräningspass, ett lugnare springpass och ett springpass med fartlek. Fartlek innebär att du tempoväxlar på ett lekfullt sätt, exempelvis vid varje lyktstolpe.

8. Hitta tid för träningen

Svårt att hinna? Testa att transportspringa, det vill säga springa till eller från jobbet. (Att springa från jobbet är oftast enklast, då duschmöjligheterna är goda och det är något härligt – hemmet – som väntar.) Har du barn kanske de kan cykla bredvid när du springer. Du kan ju också fundera på om en del av din skärmtid kan omvandlas till springtid.

9. Anmäl dig till ett lopp

Vissa älskar och andra hatar – vi pratar om springlopp. Tillhör du den förra gruppen, googla runt efter ett lopp som tilltalar dig. Det finns ju så otroligt många att välja mellan!

10. Bli peppad av en app

Det finns en uppsjö av appar som peppar till träning. Några tips! ICA Hälsorabatt ger dig mer rabatt ju mer du rör på dig. NRC (Nike + Run Club) registrerar dina löprundor och föreslår träningsprogram skräddarsydda för dig. Zombies, Run! är appen där du hamnar i en värld med zombies som då och då pressar dig att öka farten.

11. Låt maten hjälpa dig

Att äta rätt är helt nödvändigt för att bli ett ess i spåret! Ät ett litet mellanmål någon timme före passet, för att höja energin. Om benen känns tunga och motivationen är låg, tänk på den goda lunchen eller middagen som väntar! I övrigt gäller det att äta hyfsat nyttigt morgon-middag-kväll, med mycket frukt och grönsaker. Det ger dig en bra grundhälsa och ett starkare immunförsvar.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer