Hoppa till sidans innehåll

ICA-dietisten tipsar!

Ät rätt efter

träningen

Tränar du nästan dagligen? Då bör du äta något direkt efter passet! Det främjar muskeluppbyggnaden samtidigt som du minskar risken för att bli sjuk. ICA-dietisten Johanna Andersson berättar hur.

Tränar du max två, tre gånger i veckan? Då kan du vänta med att äta till nästa huvudmåltid, det vill säga frukost, lunch eller middag. För bästa hälsoeffekt, försök planera in så att huvudmåltiden är inom två timmar.

Tränar du i stort sett dagligen? Då bör du äta något litet direkt efter passet. För bästa möjliga effekt på muskeluppbyggnaden, försök att få i dig både protein, kolhydrater och vätska. Protein finns bland annat i ägg, mjölk och nötter. Kolhydrater får du i dig genom att äta exempelvis frukt eller bröd.

Tips på bra efter-träningen- måltider

Ta med ett kokt ägg och en frukt, eller en pannkaka i folie. Smoothie i termos eller en nötbar är tips på annan snabb mat som håller sig fräsch i träningsvätskan i många timmar. Glöm inte att dricka också! Om du har en vattenflaska kan du tänka att du alltid ska dricka upp det som är kvar i flaskan efter passet, i stället för att hälla ut.

Återhämtningen börjar före träningspasset

Måltiden som boostar kroppen efter passet brukar kallas återhämtningsmåltiden, och den bör bestå av protein och kolhydrater. Många tror att det räcker att tänka på återhämtningen efter passet. Men det är lika viktigt att få i sig protein och kolhydrater före passet.

Ät direkt – för att hålla dig frisk

Ditt immunförsvar sätts ner när du tränar. Direkt efter passet är du därför extra mottaglig för infektioner. Ska du åka kommunalt, har du sjuka barn där hemma eller har du kört ett riktigt hårt pass? Då är det extra viktigt att äta något direkt efter träningen. Det ger omedelbart en positiv effekt på ditt immunförsvar och du minskar risken att bli sjuk.