Hoppa till sidans innehåll

Alkoholfritt

Nyårsskål –

utan alkohol

Ring, klocka ring – och skåla gärna i alkoholfritt! ICAs sommelier Harriet Tiderman Säfwenberg tipsar om alkoholfria drycker som passar perfekt till maten på nyårsfesten.

Allt fler väljer alkoholfritt på festen. Det kan vara för att man ska köra hem. Det kan vara för att man är gravid. Men det kan lika gärna vara för att man mår bättre av att slopa alkoholen.

Och det fina: Numera kan du välja mellan en uppsjö av goda alkoholfria drycker eller drycker med låg alkoholhalt. Här är några av favoriterna just nu, enligt ICAs sommelier Harriet Tiderman Säfwenberg. Flera av dem finna att köpa i välsorterade ICA-butiker.

Till förrätten och nyårsskålen: Mousserande vin

Skåla in det nya året med mousserande vin. Även gott till nyårsförrätten. Här är ett par förslag:

Rawson's Retreat Sparkling har en god syrlig smak av gröna äpplen och citrus. Passar bra till lätta tilltugg och skaldjur.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine har en fin smak av äpplen och päron, med en liten sötma. Passar utmärkt till skaldjur, crème ninon eller bara att smutta på

Till fiskrätten: Vitt vin

Alkoholfritt vitt vin passar utmärkt till nyårsmiddagens varmrätt som är gjord på lax eller vit fisk. Ett par förslag är:

Barrels & Drums Chardonnay alkoholfri, med smak av äpple och svag vanilj. 

Lindemans Semillon/Sauvignon Blanc, med frisk, fräsch smak av citrus och fläder och en svag sötma i avslutningen.

Till kötträtten: Öl eller smaksatt vatten

Att göra ett gott alkoholfritt rött vin är tyvärr väldigt svårt. Ett tips är därför att servera alkoholfri öl eller smaksatt vatten till köttet. Bra alkoholfria öler finns det gott om. Pröva exempelvis:

Erdinger alkoholfri, Falcon lager alkoholfri eller Falcon Smakfull alkoholfri.

Smaksätt kolsyrat vatten med lite oväntade smaker, till exempel färska rosmarinkvistar, färsk dill, hallon eller carambola (stjärnfrukt). Servera vattnet kallt, men inte iskallt, och gärna i vinglas.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer