Hoppa till sidans innehåll

ICA-dietisten tipsar!

Laga mat med

alger – 6 recept

Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!


– Ryktet om algers förträfflighet för hälsan är tyvärr överdrivet. Alger innehåller ungefär samma näringsämnen som vanliga grönsaker som växer på jordytan, säger ICAs chefsdietist Christina Karlsson.

Och precis som med vanliga grönsaker är det ganska stor skillnad i näringsinnehåll mellan olika alger.

– Havssallat är rik på järn och kalcium. Sea fennel är rik på kalcium och mangan, och är också en källa till kalium och vitamin C. Till supermaten med högt näringsinnehåll räknas spirulina och klorella. Saltörten är rik på magnesium, men har också ett högt saltinnehåll. Personer med högt blodtryck bör därför vara lite försiktiga med saltört. Men även om alger inte gör större mirakel för hälsan än vanliga grönsaker, finns det all anledning att äta dem. Inte minst för att de är så miljösmarta.

– Eftersom alger växer i havet behöver ingen jordbruksmark tas i anspråk. De behöver inte heller gödas eller vattnas med sötvatten. Dessutom går alger utmärkt att torka, vilket är en både smart och miljövänlig konserveringsmetod, säger Christina Karlsson.

Sugen på att ta en tugga av havet? Numera finns alger och sjögräs att köpa i de flesta matbutiker. För att ge dig inspiration har våra ICA-kockar tagit fram sex läckra recept med havets grönsaker.

6 läckra rätter med alger

 • Japansk havssallad med chili och sesam

  Väck smaklökarna med den här ljuvligt goda rätten! Strimla havssallat och blanda med chili, rostade sesamfrön, japansk soja, risvinäger, sesamolja och lite strösocker.

  Japansk havssallad med chili och sesam

 • Fräs med havsgrönsaker, brynt smör, dill och pepparrot

  Stek de sköljda algerna i brynt smör tillsammans med lök. Vänd ner dill och babyspenat. Strö över pepparrot och garnera med kokta ägg och handskalade räkor.

  Fräs med havsgrönsaker, brynt smör, dill och pepparrot

 • Ljummen havsgrönsakssallad med mozzarella, hasselnötter och citron

  Japan möter Italien i denna fräscha sallad med soltorkade tomater, rostade hasselnötter, oregano, mozzarella, citronsaft, olivolja och havsgrönsaker.

  Ljummen havsgrönsakssallad

 • Räklinguine med fänkål, vitlök och alger

  En god pastarätt full med nyttigheter! Fräs fänkål, röd peppar, vitlök och alger i olivolja. Krydda med peppar och lite salt. Vänd ner hackad persilja och kokad pasta.

  Räklinguine med fänkål, vitlök och alger

 • Sockersaltad lax med asiatisk havssallat

  Så gott det blir att marinera lax i salt, socker och peppar före stekning! Till fisken serverar du en sallad med strimlade morötter, skivad lök och lättkokad havssallat (en slags grönalg). Servera med ris – och ta en tugga av Asien!

  Sockersaltad lax med asiatisk havssallat

 • Tonfisk med alger, sesam och wasabimajonnäs

  Hur låter vit tonfisk som är vänd i svarta sesamfrön och skuren i skivor? Till det serverar du alger frästa i olja och blandade med kokta glasnudlar, salladslök, chili och koriander. Förhöj smakupplevelsen med wasabimajonnäs.

  Tonfisk med alger, sesam och wasabimajonnäs