8 nyttiga

soppor

På hösten och vintern är det extra gott med soppa. Här är recept på åtta hälsosamma favoriter – smarriga, närande och enkla att tillaga.

”Man tager vad man haver”, sa kokboksförfattaren Cajsa Warg. Och så är det med soppor. Det funkar ofta att plocka lite från kyl, frys och skafferi och koka ihop något gott tillsammans med kryddor och buljong. 

Men vill du vara säker på att din soppa blir så där god som du hoppas, kan det vara bra att följa ett recept. Här är därför tips på åtta nyttiga och värmande soppor. Sedan är det upp till dig att lägga till och ta bort, för att få fram en smak som matchar just dina smaklökar.

 • Linssoppa med broccoli

  En nyttig, snabblagad och vegetarisk soppa på röda linser, broccoli, lök, morötter och curry. För en krämigare upplevelse, servera med en klick matyoghurt.

  Recept på linssoppa med broccoli

 • Ärtig spenatsoppa

  En riktigt grön och skön soppa, fullproppad med näring. Grunderna har du kanske till och med i frysen? Ärtorna bidrar med en söt och len smak till spenatsoppan. Toppa med frön för en lyxigare känsla.

  Recept på Ärtig spenatsoppa

 • Indisk linssoppa ”Mulligatawny”

  En härlig kombination av värmande kryddor och röda linser ger en lättlagad, nyttig och underbart god vegetarisk rätt. Toppa soppan med turkisk yoghurt för friskhet och chili för extra hetta.

  Recept på Indisk linssoppa ”Mulligatawny”

 • Broccolisoppa med tonfiskröra på toast

  Broccolisoppa med tonfiskröra på toast är en fräsch, nyttig och god rätt. Vill du ha extra piff på tonfiskröran? Lägg till lite kajennpeppar, sambal oelek eller sweet chilisås.

  Recept på broccolisoppa med tonfiskröra på toast

 • Majssoppa med spenat och ostkrutonger

  Ett smaskigt recept på en soppa av majs med spenat och ostkrutonger. Majssoppan är nyttig med bland annat morötter, paprika, majs, mjölk och spenat.

  Recept på majssoppa med spenat och ostkrutonger

 • Kyckling- och linssoppa

  Värmande soppa med kyckling, linser, lök, morötter, kanel, curry och koriander. Rätten kan förberedas kvällen före, och på så sätt sparar du tid när hungriga magar vill ha mat snart.

  Recept på kyckling- och linssoppa

 • Värmande tomatsoppa med mycket gott

  Ljuvligt välsmakande tomatsoppa med purjolök, skogschampinjoner och vita bönor. Värmer och mättar under kalla höst- och vinterdagar.

  Recept på värmande tomatsoppa med mycket gott

 • Fisksoppa med fänkål och apelsin

  Utsökt och hälsosam fisksoppa! Koka torsk tillsammans med fänkål, vitlök, tomater och apelsinskal. Krydda med kajennpeppar och lite salt.

  Recept på fisksoppa med fänkål och apelsin