Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Ät mer grönt

6 nyttiga recept

med sötpotatis

Nej, sötpotatis är ingen potatis, det är en ört. Och den kan tillagas på massor av olika sätt! Du kan koka, steka, ugnsbaka, rosta, krossa, fritera … Här är sex nyttiga recept som har potential att bli nya favoriter.

Sötpotatisen har rykte om sig att vara nyttigare än vanlig potatis. Men faktum är att det inte är någon större skillnad i näringsinnehåll.

– Sötpotatis innehåller lite mer fiber, vanlig potatis lite mer protein. Vad gäller vitaminer och mineraler har sötpotatis ett högre innehåll av bland annat betakaroten och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer järn och vitamin C. Man kan säga att sötpotatis och potatis är ungefär lika nyttiga, fast på olika sätt, säger Christina Karlsson, ICAs chefsdietist.

Många tror också att sötpotatis innehåller mindre kolhydrater än vanlig potatis. Men det är faktiskt tvärtom.

– Sötpotatisen innehåller drygt 20 procent mer kolhydrater och kalorier än vanlig potatis.

Att sötpotatis har ungefär samma näringsinnehåll som vanlig potatis betyder inte att sötpotatisen inte är så nyttig, snarare att vanlig potatis är nyttigare än vad många tror.

– Såväl sötpotatis som vanlig potatis är utmärkta råvaror som gör gott för hälsan, säger Christina Karlsson.

Sugen på sötpotatis? Här är 6 mumsigt nyttiga recept!

 • Krossad sötpotatis med lime och vitlök

  Sötpotatis, vitlök och olivolja är en himmelsk kombination! Gräslök och limesaft gör röran extra fräsch. Servera som tillbehör på grillfesten eller som ingrediens i en matig wrap.

  Krossad sötpotatis med lime och vitlök

 • Sötpotatisbiffar med ingefära och nötter

  Krispigt grillade sötpotatisbiffar är perfekta som veganska burgare! En härligt mättande rätt som ger smak och mångfald till grillfesten.

  Sötpotatisbiffar med ingefära och nötter

 • Rostad sötpotatis

  Testa att rosta sötpotatis i ugnen. Den vackert orangea rotfrukten blir ljuvligt söt och mjäll när den bakas med olivolja. Servera gärna med exempelvis grönkålssallad och tofumacka.

  Rostad sötpotatis

 • Foliebakad sötpotatis

  När du ugnsbakar sötpotatisar i folie blir de saftiga och mjuka. Servera gärna potatisarna i sina små paket. Ett smarrigt tillbehör till exempelvis grillad kyckling eller fisk.

  Foliebakad sötpotatis

 • Sötpotatismos

  Schalottenlök, ingefära och apelsinjuice ger sötpotatismoset fantastiska smaker och färger. Kryddas med bland annat koriander, kryddnejlika och kanel.

  Sötpotatismos

 • Färggranna chips

  Fritera sötpotatis, morötter och rödbetor. De färggranna chipsen får en fin färg och en god smak. Dessutom är de betydligt nyttigare än vanliga chips.

  Färggranna chips

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer