Frossa i bär!

Boosta hälsan

med blåbär

Den vackra färgen, den syrliga smaken, de många nyttigheterna – blåbär är wow! Boosta kroppen med en smoothie, juice eller glass med blåbär. Är smaken din vågad? Testa smakkombon blåbär och vitlök i en matig grönsakspasta. Här är recept!

Om kantareller är skogens guld så är blåbär helt klart skogens safirer. De vackra små bären kan lyfta juicen, smoothien, pajen, puddingen, gröten … Ja, de flesta rätter blir lite godare, vackrare och nyttigare av blåbär.

– Blåbär är fullproppade med antioxidanter, som bidrar till att skydda kroppens celler. Bären innehåller också C-vitaminer, B-vitaminer och olika mineraler som är viktiga för nervsystem, tänder, hjärta och andra muskler, säger ICAs chefsdietist Christina Karlsson.

Så ut i skogen och plocka blåbär – och få samtidigt lite gratis benböj. Inga blåbär i sikte? Knata då iväg till din närmaste butik.

– Frysta blåbär är precis lika nyttiga som färska. Däremot kan innehållet av vitaminer minska om du hettar upp bären, säger Christina Karlsson.

 • Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär

  Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär

  Blanda den krispiga grönsakspastan – gjord av strimlade betor och zucchini – med blåbär, fetaost och en god vitlöksdressing. Modern råkost och en fröjd för ögat!

  Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär

 • Blåbärssmutti någon?

  Blåbärssmutti någon?

  Smoothie gjord på mellanmjölk och läckert smaksatt med frysta blåbär, strimlade dadlar och nypressad lime. Krydda gärna smoothien med någon matsked chiafrön. Slurp!

  Smoothie med dadlar, blåbär och lime

 • Blå fetaostsallad

  Blå fetaostsallad

  Lyxa till måltiden med den här smarriga blåbärs- och fetaostsalalden! Den här förstklassiga, blåa salladen är jättegod till exempelvis grillad kyckling.

  Blå fetaostsallad

 • Blåbärssmoothie med kvarg

  Blåbärssmoothie med kvarg

  Smoothie med blåbär, äppeljuice och laktosfri kvarg. Kvargen innehåller mättande protein, blåbären supernyttiga antioxidanter. Kan det bli bättre?

  Blåbärssmoothie med kvarg

 • Chiasylt med blåbär och ingefära

  Chiasylt med blåbär och ingefära

  Den här rårörda sylten gör du av chiafrön, blåbär, agavesirap och färsk ingefära. Mer spännande än traditionell blåbärssylt och inte fullt lika söt.

  Chiasylt med blåbär och ingefära

 • Snabb bärglass

  Snabb bärglass

  Har du blåbär i frysen? Då kan vi tipsa om den här snabba bärglassen! Du mixar bara bären med kesella och honung. Tar max en kvart att göra!

  Snabb bärglass