Sponsring

En Svensk Klassiker

En Svensk Klassikers mission är att göra Sverige och svenskarna friskare genom att motivera till motion och träning året om. ICAs samarbete med En Svensk Klassiker och klassikerloppen är en del i vårt bidrag för hälsa och välbefinnande.

Cyklister på en äng under loppet En svensk klassiker

En Svensk Klassiker är en idrottsutmaning utöver det vanliga där du inom en 12-månaders period skall skida Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet.  Att genomföra klassikern är en utmaning och motiverande för en allsidig träning. Du får tillbaka glädje och den goda hälsan som följer med motion och fysisk aktivitet.

Det finns också möjlighet att göra En Svensk Klassiker Halva och En Svensk Klassiker Korta eller Tjej - nog så utmanade och kan också vara ett steg på vägen mot att genomföra En Svensk Klassiker.

Momenten i klassikern är: 

Längdskidåkning deltagande i antingen Vasaloppet eller Engelbrektsloppet
Cykling deltagandei Vätternrundan
Simning deltgande i Vansbrosimningen
Löpning deltagande i Lidingöloppet

Längd på loppet anpassas utifrån om du gör En Svensk Klassiker, En Svensk Klassiker Halva eller En Svensk Klassiker Tjej eller En Svensk Klassiker Korta. 

Engelbrektsloppet

Engelbrektsloppet är Sveriges näst största långlopp på skidor. Det är ett klassiskt skidlopp för damer och herrar i både tävlings- och motionsklass. Loppet är också ett seedningslopp till Vasaloppet, vilket innebär att du kan ”seeda” upp dig till en bättre startposition till Vasaloppet. Loppet körs i Norberg och arrangeras alltid andra helgen i februari.

Läs mer om Engelbrektsloppet.

Vasaloppet

Vasaloppet är världens äldsta, längsta och största långlopp på skidor och är sedan år 1971 en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppet genomförs i landskapet Dalarna med start i Berga by i Sälen och målgång i Mora. Förutom Vasaloppet, som alltid genomförs första söndagen i mars, arrangeras flera skidlopp med olika distanser under det som kallas Vasaloppets vintervecka.

Läs mer om Vasaloppet.

Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionsinriktade cykellopp och ingår i En Svensk Klassiker. Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år när deltagare från hela världen samlas för att ta sig an detta unika långlopp på cykel. Loppet är populärt, även internationellt med deltagare ifrån ca 60 olika nationer.

Läs mer om Vätternrundan.

Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang med närmare 16 000 deltagare. Tävlingarna går av stapeln i Vansbro i vackra Dalarna.Vansbrosimningen har något för alla, kvinnor som män, ung som gammal, elit eller motionär. Simningen är inte bara en folkfest för deltagarna utan även för åskådarna. Publik kan följa alla lopp från strandpromenaden längs Västerdalälven.

Läs mer om Vansbrosimningen.

Lidingöloppet

Lidingöloppshelgen äger rum under tre dagar sista helgen i september varje år. På gröna Lidingö strax utanför Stockholm bjuds upp till en härlig folkfest med flera olika lopp och distanser. Det klassiska 30 km Lidingöloppet, är sedan 1982 noterat i Guiness Rekordbok som världens största terränglopp. Lidingöloppshelgen bjuder på många olika lopp och alla är utan tvekan en stor utmaning för de flesta, oavsett vilken distans du springer.

Läs mer om Lidingöloppet.

Snabbfakta om En Svensk Klassiker

Sedan starten 1971 har hittills cirka 100 000 diplom delats ut till de som erövrat En Svensk Klassiker, En Svensk Klassiker Tjej, En Svensk Klassiker Korta eller En Svensk Klassiker Halva. Intresset för de olika klassikerloppen är stort och ökar ständigt. I runda tal deltar 180 000 personer per år i de olika arrangörernas klassikerlopp. Cirka 10 000 personer genomför någon av klassikerna varje år.

Läs mer på ensvenskklassiker.se