ICA lanserar det nya svenska proteinet Promyc under 2022!

Växtbaserade proteiner kommer bli en allt viktigare del i vår kost i framtiden. Därför satsar ICA på att hitta nya innovativa, goda produkter som skall passa i många hushåll. Under 2021 testade ICA, i samarbete med foodtechentreprenören Mycorena, nuggests gjorda på ett nytt protein – Promyc. Efter mycket positiv feedback från kunderna kommer nu produktionen successivt att skalas upp och produkten lanseras i fler butiker under 2022 – så att fler kunder kan få möjlighet att smaka på den här goda nyheten.

Vad är Promyc?

Promyc är ett protein baserat på svampar. Denna typ av protein kommer bli ett viktigt komplement till de proteiner som är vanliga idag – från djuren och åkern – då produktionen inte är känslig för klimatförändringar. Promycproteinet är rikt på zink och D-vitamin och också en källa till fibrer. Detta möjliggör att tex ICAs nya nuggets kommer kunna nyckelhålmärkas. Promyc produceras i Sverige, är veganskt och innehåller ingen gluten eller soja. Processen för att ta fram proteinet optimeras hela tiden, och ambitionen är att i framtiden göra produktionsprocessen helt cirkulär, utan några utsläpp. Häftigt!

Vem är vår partner?

Mycorena är ett svenskt Foodtech-bolag som utvecklar nya veganska produkter som är klimatvänliga och som kräver lite resurser. Mycorena har både utvecklat processen och producerat proteinet Promyc. Vår gemensamma ambition är att lansera nuggets under 2022, då vi tror att det kan ge våra konsumenter ett etiskt, gott och nyttigt alternativ av protein. Lanseringen kommer först ske regionalt. Därefter hoppas vi kunna lansera våra nuggets nationellt. På så vis kommer Mycorena kunna utveckla sin produktion i en bra takt.

Mycorena startade 2018 med ambitionen att skapa produkter som har stor påverkan på de globala hållbarhetsutmaningarna. Bolaget är baserat i Göteborg och har gått från ett litet labb till småskalig produktion på bara några år, och produktionen skalas nu upp med anläggningar i Falkenberg. Intresset för Promyc är stort både i Sverige och på den globala marknaden.

Varför är detta viktigt för ICA?

Att öka andelen växtbaserad mat är den enskilt viktigaste förändringen för att skapa ett långsiktigt, hållbart matsystem. För att öka utbudet av hållbar, växtbaserad mat och gynna innovation har vi startat ICA Växa, en storsatsning på att öka andelen svenskproducerad, växtbaserad mat. Maten ska vara god och älskas av många. ICA Växa ska arbeta med de hållbarhetsinsatser som får störst påverkan på kortast tid och som ger störst positiv förändring på hela det svenska matsystemet. ICA Växa kommer att vara ett stort och viktigt bidrag till ICAs nya klimatambition att halvera klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till 2030. Samarbetet med Mycorena är ett exempel på projekt kopplade till ICA Växa.

Läs mer om ICAs arbete för ett hållbart matsystem och ICA Växa på:
www.icagruppen.se/ica-vaxa/
www.icaroster.se

Läs mer om Mycorena på:
www.mycorena.com