ICA SUPERMARKET I SAMARBETE MED RÖDA KORSET En god handling

I år är det 100 år sedan vi bröt ny mark och skapade ICA med nytänkande, lokala handlare i samverkan. Det firar vi genom att samla våra styrkor och arbeta ännu mer för vår gemensamma framtid!

Så vill vi göra skillnad

På ICA Supermarket har vi, tillsammans med Röda Korset, startat insamlingen En god handling. Pengarna som samlas in går till Röda Korsets arbete med läxhjälp, språkcaféer och andra aktiviteter som bidrar till att vårt samhälle utvecklas på ett socialt hållbart sätt. 

Så kan du vara med och bidra

 • Swisha en slant till 123 074 7220!
  Du kan alltid swisha din gåva – inget bidrag är för litet.
 • Köp ”Veckans goda handling”. 
  Vissa veckor finns en kampanjvara i din supermarketbutik där minst 1 krona går till insamlingen.
 • Köp bärkassen för En god handling.
  För varje kasse går 3 kr till insamlingen.
 • Skänk 20 kr med en scanning-bricka i kassan.
  Plocka en scanning-bricka när du ska betala i kassan.

Självklart kan du alltid kontakta din närmsta rödakorskrets för att få veta mer hur du kan stötta eller bli volontär.

Swisha ditt bidrag till
123 074 7220

Genom att swisha godkänner du att Röda Korset får kontakta dig. Vi följer personuppgiftslagen.


"Nu vågar jag tro på en framtid"

Idman drömmer om att gå på universitetet. Volontären Marita tycker det är kul att hjälpa till. På läxhjälpen möts de!

Idman kom till Sverige från Somalia för 5 år sedan. Tidigare har hon bara gått i skolan två år och har nu mycket att lära sig. Inte minst måste hon kämpa med språket. Idag läser hon omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och tänker att hon i framtiden vill bli sjuksköterska eller specialpedagog.

”Jag är stressad över skolan. Min familj som jag bor med kan inte mer svenska än jag och jag känner att jag behöver stöd med den biten” säger Idman Abdisalan, 20 år.

Idman är en av dem som brukar besöka Röda Korsets läxhjälp i Rinkeby. Där har den som vill kunnat få hjälp med sina studier sedan verksamheten drog igång 1997. Idman går hit så ofta hon bara kan.

Idman fortsätter ”Det är jättebra. Här får du en person som sitter bredvid och stöttar dig. Helt gratis dessutom. Jag kan inte beskriva hur mycket det hjälper mig och hur glad jag är för det.”

Marita bidrar med sin tid

I Rinkeby har drygt 500 läxhjälpare varit på plats de senaste terminerna. En av dessa är Marita, som till vardags jobbar med ekonomi och löner. Hon kan, via sin arbetsgivare, välja att vara volontär några jobbtimmar i månaden. När vi träffar henne är hon läxhjälpare för första gången.

”Jag var inte beredd på att skulle vara så många besökare. Det var väldigt roligt och jag ska försöka komma hit nästa vecka igen. Läxhjälp är en viktig verksamhet i dagens samhälle” säger Marita.

Vill du läsa mer? Se hela reportaget här.

Idman Abdisalan

Röda korsets verksamhet

Svenska Röda Korset grundades 1865 och är en del av världens största humanitära frivilligorganisation. Med i rörelsen  finns miljontals volontärer med viljan att hjälpa andra människor.

I Sverige finns drygt 800 lokala rödakorskretsar spridda över landet. Inom det nationella arbetet ligger en stor del i att förhindra olika former av utanförskap och ensamhet. Det här gör man bl a genom att utbilda och skapa möten. Läs gärna mer om Röda Korsets verksamhet.

röda korsets verksamhet

Vanliga frågor och svar

Varför har ICA Supermarket och Röda Korset en gemensam kampanj?
ICA och Röda Korset har ett brett samarbete sedan många år. Det inbegriper bland annat rödakorsknappen på pantmaskinerna och den nyligen lanserade Tack-lotten. Samarbetet har formellt pågått sedan 1999 men lokala samarbeten handlare och kretsar emellan har funnits betydligt längre än så.

Var går pengarna?
Pengarna som samlas in till En god handling går till nationell verksamhet. Svenska Röda Korset kontrolleras av Svensk insamlingskontroll med kravet att högst 25% av de totala intäkterna går till administration. De senaste åren har Röda Korset använt max 14%. Så använder Röda korset sina pengar

Går pengarna till verksamheter nära mig?
Delvis. Pengarna som samlas in portioneras ut till Röda Korsets kretsar runt om i Sverige. Är det däremot butikens egen insamling eller projekt går inkomsterna till din lokala rödakorskrets.

Jag har inte swish. Finns det flera sätt att skänka pengar direkt?
Ja, du kan även skänka till vårt insamlingskonto Bankgiro: 900-8004 / Plusgiro: 900 800-4 och märk insättningen med ”En god handling”

Hur länge pågår En god handling?
Insamlingen pågår under hela 2017 sen är planen givetvis ett fortsatt brett samarbete framåt.