Upptäck nya smaker i sommar!

Skippa grillkorv och omständiga stekar. I sommar låter vi färgstarka frukter och grönsaker spela huvudrollen på grillgallret. Här ger vi dig tipsen och recepten som behövs för att göra årets grillsäsong snäppet grönare och skönare. Kika dessutom in vår lilla grillskola med flera smarta säkerhetstips!


Grilla grönt


Lägg löken på glöden!

Grillad lök är en klassiker som förhöjer de flesta grillmåltider. Lök i knippe är enkla att lägga direkt på gallret men du kan även samla mer godheter i foliepaket eller på en plåt. Ett tips är en kombo av grillök, vitlök och timjan. Lägg på glöden i ungefär 10 minuter, ringla över lite honung och grilla det sedan i 5 minuter till. Gott som tillbehör eller mixat som en dipp! 


Champinjoner - ett säkert kort

Du som gillar champinjoner lär uppskatta dem ännu mer efter en sväng på grillgallret! Enklast blir det om du trär dem på spett. Efter en kort stund ovanpå glöden har de fått en fin yta och en god smak. Vill du tillsätta något ytterligare är det fritt fram, som här där svampen får ta plats i en dressing av vitlök, persilja och olja.


Prova grillad melon feta-topping!

Minivattenmelon blir om möjligt ännu sötare och godare när du grillar den. Ett tips är att skära melonen i cirka två centimeter tjocka skivor och pensla på med lite olivolja. Grilla dem tills de fått fin färg och toppa gärna med något extra gott, som här: med fetaost, syrlig citron och färsk mynta. Perfekt som tilltugg inför grillmiddagen! Se hela receptet på ica.se


Skapa färgglada spett på ett kick!

Jordgubbar gör sig supergott efter en snabb visit på glöden. Du grillar dem enkelt på spett eller i foliepaket på svag värme i utkanten av gallret. När de blivit genomvarma förstärks sötman lite extra och de blir oslagbart goda tillsammans med läckra toppingar och tillbehör. Prova till exempel att toppa med riven vit choklad och servera med krämig vaniljglass – en smakkombination som sällan slår fel!


Majs är najs, speciellt på glöden!

Fortast går det med förkokta majskolvar men resultat blir minst lika gott oavsett om du grillar dem färska, i sin egen blast eller varför inte i små foliepaket? Som här: tillsammans med soja, vitlök och chili. Perfekt som förrätt eller hett grilltillbehör! Se hela receptet på ica.seZucchini passar prima på gallret!  

God att tärna och grilla i folie eller i centimetertjocka skivor. Efter bara några minuter har du ett fint resultat som funkar lika bra för sig själv som mixat med annat grillgott, som här: med paprika, majskolv, ädelost och valnötter. Här hittar du hela receptet!


Avokado gör succé på grillen! 

Dela och kärna ur dem innan du grillar dem med snittsidan nedåt i ca 3 minuter. Extra läckert i gott sällskap, som här: räkor smaksatta med citron, körvel, tomat och vitlök. Se hela receptet på ica.se


Vår lilla grillskola

Under grillsäsongen ryms mängder av utomhushäng och goda grillmiddagar. Men hur gör du när glöden slocknar? I ICAs lilla grillskola tipsar vi om hur du grillar säkert i sommar:


Renare grillgaller!

Ett rent grillgaller gör stor skillnad. Du rengör gallret rengörs lättast när det fortfarande är varmt, så det är en smart vana att städa grillen strax efter du grillat klart. Använd en mässingsborste och ett miljömärkt diskmedel om det skulle behövas.


Bli kvitt grillkolen!

Släng aldrig använd grillkol i naturen. Vanligtvis sorteras kol i ”brännbart” men i vissa kommuner ska grillkolen slängas i grovsoporna. Kika vad som gäller i just din kommun för säkerhetsskull!


Släck grillen säkert!

Sätt ett lock på grillen för att kväva elden när du har grillat färdigt. Återanvänd grillkolen som inte brunnit ner genom att lägga den svalnande kolen i en plastpåse och skaka tills askan faller av. Briketter är ofta enklare att återanvända eftersom de brinner långsammare och inte är lika porösa som kol.


Återvinn engångsgrillen!

När det är färdiggrillat tar du bort kolen och slänger allt papper i tidningsåtervinningen, wellpapp i kartongåtervinningen, galler och metall i metallåtervinningen samt plast i plaståtervinningen. Vid många parker och grillplatser finns det speciella insamlingskärl för engångsgrillar - håll utkik efter dem!