Frukt och grönt-stund till skolelever

halsa_barn_700x283

Frukt och grönt-stund till skolelever

För oss på ICA Nära Rydaholm har minskat matsvinn lett till goda fruktstunder för Rydaholms grundskoleelever. Varje morgon rensar vi vår avdelning och skänker det som vi inte kan sälja. Det gör att alla byns elever kan njuta av frukt och grönt under skoldagen.

Idén till vårt engagemang slog rot för några år sedan när en lärare från skolan frågade vad vi gjorde med de frukter och grönsaker som vi inte kunde sälja. Att det hamnade i vår binge kändes onödigt – det mesta går ju utmärkt att äta. Efter lite efterforskning hos kommun och länsstyrelse kring säker mathantering kom vi fram till ett gott samarbete med skolan.

Vårt engagemang går ut på att vi varje morgon rensar bland våra frukter och grönsaker och lägger det som vi inte kan sälja i en banankartong. Frukterna kan ha skönhetsfläckar eller andra egenskaper som gör att vi inte kan sälja dem i butik. Två elever från skolan kommer sedan och hämtar upp kartongen till skolan där lärarna ansar och förbereder det gröna till fruktstunden. Det kan handla om allt från päron och bananer till mango och granatäpplen. 

För oss känns det bra att det vi inte kan sälja kommer till nytta för våra yngre. Skolan har två fruktstunder under dagen och det här blir en möjlighet att testa nya varianter som de inte annars hade provat. Vi tar tillvara på varorna och barnen lär sig mer om frukt och grönt – det känns som en kul och smart lösning som gynnar oss båda!

banner_ica100