MILJÖARBETE PÅ ICA NÄRA SKANSEN

MILJÖARBETE PÅ ICA NÄRA SKANSEN

Vi jobbar på att bli så miljövänliga vi bara kan! Vi har solceller på taket och producerar egen el så långt det räcker. Övrig inköpt el är 100% förnybar sedan många år tillbaka. Vi genomför våren 2022 den slutliga konverteringen till endast naturligt köldmedie, nämligen koldioxid. Vårt mål är att vara en av de första Närabutikerna i landet som miljöcertifierar butiken!

I vår butik

Minska matsvinn

Matsvinn är ju en stor del av miljöarbetet och vi försöker effektivisera våra inköp och prognoser så mycket det bara går. Vi sänker priset på varor med kort datum. Det som inte går att ta till vara på här hämtas av Ölands Djurpark varje vecka.

EU stöd för energieffektivisering

Vi tillhandahåller laddstolpar för elbilar, hundparkering med AC/värmeslingor beroende på behov. All belysning är bytt till LED-belysning och uppvärmningen av butiken bygger på värmeåtervinning från kyl- och frysmaskinerna. Alla kylar och frysar har lock eller dörrar för att spara energi och ge jämnare produkttemperatur. 

Kvalitetscertifierad butik

Vi har blivit certifierade enligt den nya branchstandarden "Svensk standard för livsmedelshantering i butik". Det är ett kvitto på att du kan lita på maten du köper hos oss. Inte för att det skiljer så mycket mot hur vi jobbat tidigare, men att vi fått diplom på att vi är en trygg matbutik är förstås väldigt roligt.

Närproducerat

En annan väldigt viktig aspekt är ju naturligtvis lokalproducerade varor! Det aktuella världsläget belyser ju särskilt hur viktigt det är att Sverige kan producera egen mat. Öland/Småland är ju en jordbruksbygd och vi är mycket stolta över våra lokala leverantörer som vi prioriterat i många år.