Klassisk slottsstek

Klassisk slottsstek

Ingredienser

1 kg fransyska

1 1/2 msk smör

1 tsk salt

1 krm peppar

1 st gul lök

4-5 st ansjovisfileer

1 msk sirap

1-2 tsk ättikssprit

1 st lagerblad

5 st kryddpepparkorn

5 st vitpepparkorn

3-4 dl vatten

Sås

3 dl sky

3 msk vetemjöl

1 1/2 dl grädde

Gör så här

Hetta upp en stekpanna med smöret och bryn köttet. Sätt i en termometer i den tjockaste delen av köttet. Krydda med salt och peppar när köttet är brynt. Tillsätt klyftad lök, ansjovisfileerna,sirap och ättikan. Låt fräsa ett par minuter. Tillsätt övriga kryddor och späd med vattnet. Låt steken koka under lock på svag värme tills tempen visar 75 grader. Ös då och då med skyn. Ta upp köttet och låt det vila. Sila skyn och red av den till en god sås.

Servera med sås, kokt potatis, gele och inlagd gurka