Vi arbetar för en lättare värld!

Vi arbetar för en lättare värld!

Vi vill göra vår del för en lättare värld. Därför har vi tillsammans med Lions Västerås byggt ett klassrum på en förskola i Oudtshoorn i Sydafrika.

Vi vill göra vår del för en lättare värld. Därför har vi tillsammans med Lions Västerås byggt ett klassrum på en förskola i Oudtshoorn i Sydafrika.

Förskolan heter Vreugde Voetjies eller ”Happy feet” på engelska. Skolan är för barn som bor runt Oudtshoorn i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Oudtshoorn är känt som ett turistmål med sin strutsindustri och Kango-grottorna.

 Merparten av befolkningen är illiterata i Oudtshoorn, flertalet kan varken läsa eller skriva i sitt eget språk - afrikaans. Fattigdomen är också väldigt mycket större i Oudtshoorn än andra delar av Sydafrika. De flesta hushåll har inte tillgång till elektricitet, vatten eller till allmänna kommunikationer. Många barn och ungdomar som slutar skolan för tidigt på grund av familjen, ekonomi, arbetslöshet, tonårsgraviditeter och missbruk. Arbetslösheten är väldigt hög och endast 32% av de som är över 20 år och arbetar har studentexamen eller högre examen.

Vreugde Voetjies 

Skolan 

Skolan startade i liten skala med 15 barn i januari 2013 med hjälp av volontärer från bygden. Skolan registrerades under 2014 och de har tidigare fått ett litet bidrag från staten via Social Welfare. Skolan har sin egen konstitution och drivs av en styrelse NPO, Non profitable organisation. Sedan 2014 har skolan växt ordentligt och idag har man möjlighet att erbjuda 89 barn skolgång.

På förskolan går barn mellan åldrarna 3 månader och 6 år. Totalt arbetar där fem utbildade förskollärare, en skoladministratör och tre assistenter. Lärarna är fantastiska och är själva från bygden. De är stolta, kärleksfulla och mycket delaktiga för att skapa en lättare framtid för människorna här.

En annan viktig del som har förbättrats sedan skolan börjat är maten. Nu lagas det näringsriktigt mat till alla barnen varje dag och hälsan för många av barnen har blivit mycket bättre. 

Tyvärr finns det inga andra förskolor i området, men tack vare den skola som finns kan man nu ge barnen en god grund, och ett hopp om att nuvarande och kommande generationer i området kan få en bättre framtid och klara sig bättre i det ordinarie skolsystemet för att gå vidare i livet på ett bra och lätt sätt.

Byggande av klassrummet

Det var knappt att pengarna räckte till allt det vardagliga som behövs på skolan. Tur nog kom vår donation väldigt lägligt så skolan till och med kunde utöka och ta emot ännu fler elever till år 2018.

Klassrummet som vi varit delaktiga i byggandet av huseras av klass R, vilket motsvarar förskolan i Sverige. Det första spadtaget togs den 2/10 2017 och klassrummet stod färdigt till terminen startade efter sommarlovet i januari.

Barnen i det nya klassrummet är 5-6 år och det viktigaste för dem är att de nu har en given plats där de kan förbereda sig för den riktiga skolan. Både barn och lärare är väldigt stolta och glada över sitt nya klassrum.

Totalt går vi på ICA Maxi Erikslund, med stöd av Lions Västerås, in och donerar 350.000 Rand, vilket motsvarar strax över 200.000 SEK. Vi är väldigt glada och stolta över att vi kunnat göra den här insatsen för en lättare värld och hoppas att ni också är det! För i månt om mycket så gör vi detta tillsammans.