Mat nära dig!

Mat nära dig!

Vi på ICA Maxi Erikslund är övertygade om att flertalet av våra kunder är intresserade av att äta lokalproducerad mat. Fördelarna är många, och dessutom smakar det ju så bra!

Därför har vi nu inlett ett gemensamt samarbete med flera lokala producenter samt med föreningen Smaka på Västmanland. Namnet på vår satsning är Mat nära dig, och har som målsättning att ge större utrymme åt lokala aktörer, helst från Västmanlandsregionen, som fokuserar på småskalig produktion, hög kvalitet och lokala råvaror.

Vad är då fördelarna med att välja en lokal produkt?

  • Hög kvalitet och god smak.
  • Svenska råvaror så långt som möjligt.
  • Småskalig produktion.
  • Färre tillsatser.
  • Kortare transporter som innebär mindre miljöpåverkan. Våra lokala leverantörer kommer i första hand från Västmanland med omnejd.
  • Hjälper till att skapa lokala arbetstillfällen.

Vår definition av lokal mat är när såväl produktion som konsumtion sker inom ett begränsat område.

Vill du tänka på miljön, gynna dem duktiga lokala producenterna och äta riktigt god mat? Titta i såna fall efter det här märket, "Mat nära dig", i hyllan nästa gång du handlar.

Vill du veta mer om Smaka på Västmanlands verksamhet kan du läsa här:

› smakapavastmanland.se

Lokala producenter som vi samarbetar med:

Salt & Peppar

I Barva, mitt emellan Eskilstuna och Strängnäs, ligger Salt & peppars kök. Här producerar man t ex husmanskost, baguetter och sallader. Råvarorna är förstklassiga och till största delen lokalproducerade. 
› saltpeppar.nu

Lindens gård

Lindens gård erbjuder kvalitetspotatis grundgödslad med naturgödsel. På deras gård i Nås, Dalarna, har de både potatisodling och djurhållning och kan därmed grundgödsla sina åkrar med naturgödsel. Potatisen håller god kvalitet och har bra kokegenskaper och odlas på utmärkt potatisjord. Lindens gård har mer än 40 års odlingserfarenhet.

potatis

Stora Hällsta

På den ekologiska gården utanför Sala, producerar Ingvar och Gunnel Pettersson ekologiskt spannmål. Allt som produceras, från vetemjöl till havregryn, är ekologiskt odlat på den egna gården eller på någon ekologisk granngård.

Stäholms säteri

Stäholmsgrisen är född och uppvuxen på gården, i ett kretslopp med gårdens växtodling, alltså grisens gödsel används som växtnäring och mullförbättring på de styva lerjordarna. Fodret till djuren växer i huvudsak på fälten runt gården, vilket minimerar transport av foder. Det gör att djur och växter trivs här och att vattendrag inte förorenas.

Kött från Stäholms Säteri håller alltid en hög kvalitet. Det är fantastiskt gott och riktigt mört. Det är ett resultat av att de finaste kvalitetsdjuren har valts ut genom avelsarbete under många år och baserar sig på erfarenhet och kunskap från många års uppfödning av Stäholms Gårds gris. Dessutom ger det en bättre eftersmak då man vet att djuren tagits väl om hand. Uppfödningen är certifierad och alla steg i uppfödningen kontrolleras av oberoende kontrollorgan. Grisarna går lösa i boxar med tillgång till halm, foder och friskt rent vatten. 
› staholm.se 

Hagby gårdsfågel

På Hagby gård utanför Enköping bedriver man småskalig produktion och tillhandahåller kvalitetsprodukter nära konsumenten. Fåglarna föds upp naturligt och etiskt riktigt med tillgång till stora ytor och utevistelse. Spannmålet odlas givetvis ekologiskt på egen gård. De ombesörjer även hela slaktprocessen och kan på så sätt försäkra om god hantering av djuren. 
› hagbys.se

Mats-Persgården

Det här är en gammal gård med anor från 1700-talet. Lars och Eva flyttade hit 2007 och skaffade getter och startade ett småskaligt mejeri. All ost ystas för hand i mindre mängder, de vänds och pysslas om dagligen så att dom mognar på bästa sätt och får sin speciella karaktär. Det tar sin lilla tid, då de flesta ostar måste ligga minst 2 månader för att få sin speciella smak.
› mats-persgarden.se

Sörfennsta lantbruk

Gården Sörfennsta ligger mellan Kungsör och Eskilstuna och har gått från far till son sedan 1697. Idag drivs gården av 9:e och 10:e generationen, Ingemar Andersson med sönerna Fredrik och Erik. Gården producerar bland annat ost och är kända för sin dessertost med vitlökssmak. Alla produkter tillverkas i en obruten kedja från mjölkningen till färdig produkt och alla produkter är pastöriserade och inga konserveringsmedel tillförs.
› sorfennsta.se

Hantverksbryggeriet

Det här är, precis som det låter, ett litet bryggeri, i Västerås där man brygger öl enligt traditionella metoder på ett hantverksmässigt sätt. De producerar välhumlade och smakrika öl. Deras öl bryggs av ölälskare – för ölälskare! 
› hantverksbryggeriet.se 

Strömsholms brygghus

Strömsholms brygghus är ett bryggeri utanför Köping, som brygger öl med högklassiska råvaror och med stor kärlek till drycken och hantverket. En stor del av processen sker fortfarande för hand och de behåller därmed känslan av att befinna sig mitt i bryggprocessen.
› stromsholmsbrygghus.se

Mellangården

Mellangården ligger i Västmanland och har en annorlunda odling med fler än 2000 bärbuskar som består av aronia, rosenkvitten, havtorn och blåbärstry. Här producerar man mest aroniajuice, men även gele och marmelad finns med i sortimentet.
› mellangarden.com

Godings champinjoner

Lars Goding odlar sina champinjoner i Gårdsjö, på gränsen mellan Örebro län och Västergötland. Hans goda champinjoner har kvalitetsmärket Svenskt sigill. 

Sörgården Måla

Sörgården Måla ger dig goda och nyttiga gourmetknäcke gjorda med kärlek och omtanke, ett gediget mathantverk. Knäckekexen bakas av närproducerade ekologiska spannmål från lokala producenter kring Mälaren och Hjälmaren. Gammaldags Hjälmarknäcke bakas efter ett gammalt recept som funnits i generationer och serverades på Nobelfesten 2011 och 2012!
› sorgardenmala.se

Wernergårdens mejeri

Gårdsmejeriet i Karbenning öppnade 2004 och har i sitt variationsrika sortiment bara äkta varor som dom ystar själva. Prova gärna deras gruvost som lagras på 155 meters djup i Sala silvergruva.
› wernergardensmejeri.com

Carlströms Kött & Chark

Carlströms har sedan 1935 producerat alla sina kött- och charkprodukter i Västerås. Mycket erfaren personal och stor omsorg vid tillverkningen har gjort deras produkter mycket populära. Allt produceras med svenska råvaror och utan onödiga tillsatser som inte förbättrar produkten. 
› carlstroms.com

Carlströms Kött & Chark

Charkmästarn

Charkmästarn producerar sedan 2009 charkuteriprodukter av hög kvalitet i sin produktionsanläggning i Västerås. De skivar och packar allt från smörgåspålägg till buffémat. 
› charkmastarn.se

Charkmästarn

Kungsbyn bygdens mat

Kungsbyn ligger cirka 1 mil utanför Västerås. Här har man förutom egen djurpark och älgsafari även en liten produktion av charkprodukter och under säsong viltkött. 
› kungsbyn.se

Kungsbyn

Johanssons Bageri

Johanssons Bageri startade redan 1920 i Sala, 3 mil från Västerås. Idag är det tredje generationen bagare som driver den familjeägda verksamheten. 
› johanssonsbageri.com

Johanssons Bageri

Tårtbiten

Tårtbiten är ett litet bageri vid Brunnby gård i Västerås, som tillverkar glutenfritt matbröd, tårtor och fikabröd. 
› tartbiten.com

Tårtbiten

Nyborgs

Nyborgs kallpressade rapsolja, kommer från deras egna gård i hjärtat av Mälardalen. Här odlas, förädlas och pressas rapsen – hela vägen till en färdig olja. 
› nyborgs.se

Nyborgs

Guttsta Källa

Bryggeriet som startade redan 1894 av Lars Andersson ligger strax utanför Kolsva. Företaget har sedan dess växt, men är fortfarande kvar inom samma familjs ägo och använder dessutom samma goda vatten från källan i Guttsta. 
› guttsta.se

Guttsta Källa

Sörgården Grönt

Sörgården Grönt är ett familjeföretag som odlar KRAV-godkända tomater och gurkor i växthus i Fjärdhundra, 18 km nordväst om Enköping. 
› facebook.com/sorgardengront

Svedbo Kött & Grönt

Svedbo Kött & Grönt är ett småskaligt familjeföretag som på sin gård i Västerfärnebo odlar det dom själva vill äta, det vill säga smakrik, närodlad och giftfri mat. 
› svedbo.se

Svedbo Kött & Grönt

Finska Hembageriet

Seppo och hans pappa Pentii Linnakallio startade Finska Hembageriet i en källarlokal i Eskilstuna 1976. De tyckte att det behövdes ett riktigt finskt surdegsbröd i Sverige. Idag 25 år senare finns bageriet fortfarande kvar i familjens ägor, i en större lokal i Lilla Nyby i utkanten av Eskilstuna.
› finskahembageriet.se

Finska Hembageriet