RBU

Maträtt till mat-rätt / Justus recept / ICA Maxi + RBU / Stöd RBU

Från maträtt till mat-rätt

Det är lätt att ta saker för givet. Att vi kan använda oss av hela vår kropp, ta ett glas vatten när vi är törstiga eller sätta oss till bords för att avnjuta en bit god mat. Saker som de flesta av oss gör varje dag utan någon vidare reflektion. Det är lätt att glömma att alla inte har en lika fungerande vardag. Vi på ICA Maxi stöttar och samarbetar med RBU (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar), så att barn och ungdomar kan få rätt till att maxa livet. För dem är assistans frihet.

Testa Justus favoriträtt hemma

Ingredienser:
1 hel svensk flankstek
caribbean rub (recept)
1 påse ostnachos
färsk rödpeppar
inlagda jalapeños
mozzarella
cheddarost, färdigriven

Tillbehör:
1 lime
1 avokado
färsk koriander
chunky salsa
cremé fraiche

Gör så här:

  1. Putsa av det rumstempererade köttet. Gnid in rubben ordentligt över hela flanksteken. Bryn på högsta värme tills båda sidor får en fin färg (ca 40 sek). Stek på medelvärme i ca 4 minuter på var sida (beroende på tjocklek). Väl färdigt, låt vila i smörpapper medan du gör resten av rätten.
  2. Lägg ett lager nachos i en ugnssäker form. Tillsätt rödpeppar, jalapeños och handrivna bitar mozzarella. Upprepa med ett nytt lager nachos, rödpeppar och jalapeños. Toppa med färdigriven cheddarost. In i ugnen tills osten smällt och nachosen har fått en fin färg (ca 5 minuter).
  3. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Hacka koriander, dela limen i klyftor och skala samt skär upp avokadon i klyftor.
  4. Servera nachostallriken tillsammans med köttet, avokadoklyftor och en klyfta lime. Toppa med koriander och ställ fram rätten med två dipps, förslagsvis chunky salsa och cremé fraiche.

STÖD RBU FÖR ETT GODARE SAMHÄLLE. PG 90 00 71-2, BG 900-0712 eller via Swish 90 00 712.


rbu-justus-700x375

Maxa livet med ICA Maxi och RBU. 

Vem som får rätten till ett fullvärdigt liv ska inte vara ett lotteri. I Sverige är personlig assistans en rättighet. Tyvärr får ändå inte alla den hjälp de behöver för en fungerande vardag. RBU kämpar för att alla som behöver det ska få rätt till assistans och att alla barn och ungdomar ska kunna leva ett maxat liv utifrån sina förutsättningar. Det stöttar vi. 

På ICA Maxi vill vi göra vardagen enklare för alla. Familjer med barn och ungdomar med rörelsehinder har det ofta extra kämpigt att få ihop vardagen. Samtidigt hamnar deras problematik ofta i skymundan. Det vill vi ändra på. 

Därför beslöt vi, ICA Maxi-handlare i Region Öst, oss för att börja stödja RBU och deras arbete med både finansiering, kommunikation och synlighet i våra kanaler. På så sätt hoppas vi att fler familjer nås av det stöd och den gemenskap som RBU erbjuder. 


"Vi på ICA Maxi vill göra vardagen enklare för alla. För oss är det en självklarhet att stötta RBU på de sätt vi kan"

Rickard Johansson, talesperson för Maxibutikerna i Stockholmsregionen, Södertälje, Uppsala och Gotland.


Vi har även startat ett nära samarbete med RBU där tanken är att kunna erbjuda RBU:s ungdomar praktik i våra butiker. Förhoppningen är att det kommer ge dem en extra skjuts in i samhället. Samtidigt ger det oss en viktig kontaktyta med människor som kan berätta vilka svårigheter de möter i sin vardag och hur vi kan underlätta för både barn och vuxna med rörelsehinder i våra butiker. Det ska vara enkelt för alla att handla på ICA Maxi.

rbu

RBU gör skillnad

Under år 2016 har RBU framförallt arbetat med att driva frågan om att återupprätta LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) till hur den var tänkt från början.

LSS var en revolution när den kom. Helt plötsligt kunde människor med funktionsnedsättning börja leva ett liv som alla andra. Inte minst har den personliga assistansen betytt otroligt mycket för barns, ungdomars och vuxnas möjlighet till självständighet och egenmakt. Dessvärre har vi på senare år tvingats se hur frihetsreformen urholkats allt mer. Rättigheter ifrågasätts och domar slår stenhårt mot barn och familjer.

Hjälp oss ändra på det

Stöd RBU genom att skänka pengar, gåvor eller genom att bli medlem. Du kan läsa mer på www.rbu.se eller skänka direkt via PG 90 00 71-2, BG 900-0712 eller via Swish 90 00 712.

RBU har ett 90-konto och står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att du kan känna dig säker på att pengarna används på rätt sätt.