Vi är inte nöjda. Vi vill göra skillnad.

Vi är inte nöjda. Vi vill göra skillnad.

Som en del av Ronneby, Sverige och som en av traktens största matbutiker har vi ett stort ansvar. Det sitter i vårt DNA och är en stor del av vår affärsidé som består av tre hörnstenar: enkelhet, entreprenörskap och miljö.

När det kommer till miljön gör vi redan en uppsjö av saker. Till exempel är hela vår butik Svanenmärkt, alla frysar och kylar har bytts ut för vara mer energieffektiva, vi fyrfacks-sopsorterar och säljer kantstöt mat eller varor med kort datum billigt för att få ner matsvinnet. Vi är även med i ett EU-projekt tillsammans med nio andra butiker som drivs av energimyndigheten. Det gör vi för att kunna bli ännu mer energieffektiva. Men ändå är vi inte nöjda. Vi vill fortsätta att göra ännu mer skillnad. Därför gör vi nu även slut med våra plastkassar.

Hasta la vista plasty. Det är slut nu.

Sedan den 1 juni 2017 har flera stora klädkedjor och andra aktörer börjat ta betalt för sina plastkassar. Bakgrunden är en ny EU-lag som gör butiker skyldiga att informera om plastkassarnas miljöpåverkan och dokumentera antalet inköpta plastkassar. Eftersom vi redan gör och har gjort detta i flera år så ville vi på ICA Maxi Ronneby ta det ett steg länge. 

Därför kan vi nu stolt meddela att vi gör slut med plastkassarna. Först ut att bli dumpad är plasten i kassan och godiset. Efter det gör vi slut med plasten i frukt och grönt-avdelningen. Bara i kassan är det en minskning på ca 700 000 plastkassar per år.

"– Vi tittar hela tiden på hur vi kan minska butiken ekologiska fotavtryck genom att göra olika miljösatsningar, säger ägaren Mats Gunnarsson." Läs artikel: Nu är det slut med plastkassar - Sydöstran

Läs artikel på Dagens Handel: Butiken slutar helt med plastkassar

Läs artikel på BLT: Maxi slopar plastkassar

Lyssna på inslag på Sveriges Radio: Stormarknad tar bort alla platskassar