Drömmer du om att bli ICA-handlare? Då har du hittat rätt! 

Att vara ICA-handlare är ett spännande och ansvarsfullt arbete. Det är en dröm för många att en dag få öppna sin egen butik för ett av marknadens starkaste varumärken. På ICA Maxi Kungälv jobbar vi dagligen med att försöka hjälpa våra karriärsugna medarbetare att nå sina mål. Har du drivkraften och viljan att bli driftledare, butikschef eller handlare? Sök dig till ICA Maxi Kungälv – vi ger personer rätt förutsättningar för att lyckas.

Varför är ICA Maxi Kungälv bra för din karriär?

ICA Maxi Kungälv har en lång historia av att fostra morgondagens ledare, chefer och handlare inom ICA-organisationen. Vi har en uttalad vision om att hjälpa alla våra karriärsugna medarbetare mot att nå sitt mål. Vår stora organisation, med över 200 anställda och en omsättning på drygt 500 miljoner kronor, ger dig utmärkta förutsättningar och möjligheter för att göra karriär inom ICA.

Så här skulle din karriär kunna se ut

År 1-2 Traineeprogrammet på Maxi Kungälv

År 3-4 Driftledare/Säljledare avdelning 1

År 5-6 Driftledare/Säljledare avdelning 2

År 7-8 Driftchef/Försäljningschef och ledamot i ledningsgruppen

År 9-10 Butikschef i en mindre butik

År 11-14 Du söker och får din första butik

År 15- Du söker en större butik och säljer samtidigt din mindre butik

Våra nyckelord för en framgångsrik handlarkarriär

De nyckelord vi använder när vi coachar våra karriärsugna medarbetare är:

Ansvar – det är viktigt att du trivs med att ta ett stort ansvar men också att du visar på att du kan förvalta det.

Ledarskap – det är viktigt att du kan jobba med stora personalgrupper och att du visar att du utvecklas i din ledarroll.

Förändring – det är viktigt att du provar på olika roller och ansvarsområden. När du driver din egen butik är det vitalt att du kan hantera butikens alla delar.

Karriäristen

David Larsson är 24 år gammal och arbetar idag som driftledare på Maxi ICA Stormarknad Kungälv.

Hur började din karriär på ICA?

-          Jag gick handelsprogrammet på Mimers hus gymnasium i Kungälv. Sista året hade vi praktik och den hade jag på ICA Maxi Kungälv. Jag kände mig direkt intresserad av arbetet i butik och när jag förstod vilka enorma karriärmöjligheter det fanns inom dagligvaruhandeln. När jag tog studenten 2011 fick jag en tillsvidareanställning här. 

Vad hände sen?

-          Jag ville snabbt lära mig nya saker och ta stort ansvar. Jag var även tydlig med att visa mina kollegor och chefer vad jag hade för ambitioner. Efter enbart två år fick jag en tjänst som driftledare på mejeriavdelningen, att jag som 22 år gammal fick en sådan tjänst kändes riktigt häftigt och kul, men även utmanande. Nio månader efter det blev jag erbjuden en tjänst som driftledare på butikens största avdelning, kolonial. Där är jag kvar idag.    

Hur ser du på din karriär inom ICA ut?

-          Den ser väldigt ljus ut. Jag har redan fått gå Butiksledarutbildningen (BLU) på ICA-skolan och mitt nästa mål är nu att bli driftchef, samt att gå Företagsledarutbildningen (FLU) på ICA-skolan. I framtiden vill jag självklart bli butikschef och tillslut bli handlare och få min egen butik.

Traineeprogrammet

Oavsett om du precis har gått ut gymnasiet och söker ditt första jobb, eller har flera års erfarenhet inom dagligvaruhandeln, så kan vårt traineeprogram passa dig. Programmet är en tvåårig internutbildning som ger dig en ordentlig språngbräda i ICA-karriären. Under utbildningstiden varvas praktiskt arbete med interaktiva webbutbildningar, teoretiska internutbildningar och studiebesök. Under din traineetjänst jobbar du på fyra av butikens olika avdelningar a sex månader på varje med målet att tillgodose dig så mycket kunskap att du skulle kunna jobba som avdelningsansvarig. Du tränas inom driftsrelaterade arbetsuppgifter såsom beställningar, logistik, försäljning och planering men stort fokus ligger på att utveckla och träna ditt ledarskap.

ICA-skolans ledarutbildningar

ICA-skolan erbjuder ett brett utbildningsutbud för dig som vill lära dig mer om ICA och utvecklas i din ledarroll. På ICA Maxi Kungälv låter vi ständigt medarbetare med rätt kvalifikationer utbilda sig helt finansierat av oss på ICA Maxi Kungälv. Vi vill att vår personal ska ständigt ska utvecklas och bli den bästa i branschen på det de gör och för att uppnå vår vision om att bli Kungälvs bästa arbetsplats ser vi utbildning som en vital del.

ICA-skolan erbjuder många olika ledarutbildningar exempelvis butiksledarutbildning (BLU), företagsledarutbildning (FLU), ledarutbildning (LU) och andra skräddarsydda utbildningar som exempelvis köttutbildningar.

Hur blir du ICA-handlare?

ICA har en mycket noggrann urvalsprocess. När en ledig butik kommer ut skickar du in din CV till ICAs handlarrekryterare. Sökande väljs sedan ut till intervju och de som gör bäst intryck på intervjun går vidare till det som kallas kalkylgenomgång. På kalkylgenomgången skall du inför en jury presentera din affärsplan för butiken som du vill ta över. Till din hjälp har du butikens alla siffror. Den sökande som presenterar den bästa affärsplanen är den som får köpa butiken.

Vad är ett bra CV?

ICA Handlarnas förbund beskriver på sin hemsida kraven som ställs på en handlare. Läs mer på: http://www.icahandlarna.se/ica-handlarna/sa-blir-du-ica-handlare/

Här är en sammanfattning av kraven:

Erfarenhet – Man behöver flera års dokumenterad branschkunskap och flera års butikserfarenhet Man behöver dokumenterad ledarerfarenhet. Budget- och resultatansvar är också värdefulla meriter.

Utbildning – Man behöver också formella eller teoretiska utbildningar av relevans inom ekonomi, marknadsföring, ledarskap och försäljning. ICA Skolans kursutbud är här givetvis bra men har du relevanta betyg från utbildningar på högskola eller universitet är även detta meriterande.

Matintresse – Goda kunskaper om mat och måltider. Ska du sälja mat måste du givetvis älska mat.

Personliga egenskaper – Stark drivkraft och en vilja att verkligen vilja bli handlare.