I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

Är du nyfiken på vilka av säsongens frukter, grönsaker och bär som är bäst till både smak och pris? Här lyfter vi månadens råvaror så att du kan göra smarta val i frukt- och gröntavdelningen.
  1. Januari

    I januari rivstartar året med rosiga äpplen, prisade rotsaker och kryddiga inslag av gröna örter. Färgstarka färskingar från mörka jordkällare som lyser upp tallriken i vintermörkret!


    » Timjan

    SKÖRDETID: Hela året, odlad i växthus.
    SVENSKT I BUTIK: Året om.
    SMAKAR: Aromatiskt och örtigt.
    ANVÄND TILL: Smaksättare i grytor och soppor, till grillat, lamm, vilt och feta fiskar.

    » Äpple

    SORT: Frida
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSKT I BUTIK: Oktober – mars
    SMAKAR: Kraftigt och gott, med hög syra och fin sötma.
    ANVÄND TILL: Söta bakverk och äppelpajer, gärna smaksatt med vanilj eller mandel.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSKT I BUTIK: Juli – maj
    SMAKAR: Aningen sött med tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Grytor, soppor och rotmos. Även god att pickla, ugnsbaka, eller hyvla i en dressad råkostsallad.

    » Persiljerot

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSKT I BUTIK: September – april
    SMAKAR: Likt rotsellerin med en hint av persilja.
    ANVÄND TILL: Rårakor, i grytor, pytt och mos eller ugnsrostade till fisk.

    » Rödlök

    SKÖRDETID: September – mars
    SVENSKT I BUTIK: Året om.
    SMAKAR: Milt och aningen sött.
    ANVÄND TILL: Picklade, syltade eller sotade tillbehör.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – mars
    SVENSKT I BUTIK: September – maj
    SMAKAR: Fylligt, milt och nötigt.
    ANVÄND TILL: Soppor, stomp eller kokta med smör.

    » Polkabeta

    SKÖRDETID: Augusti – september
    SVENSKT I BUTIK: Augusti – maj
    SMAKAR: Sött, likt rödbetan fast mildare.
    ANVÄND TILL: Inläggningar, poké­bowls, råhyvlade eller picklade i sallader.

    » Morot

    SKÖRDETID: Juni – april
    SVENSKT I BUTIK: Juni – april
    SMAKAR: Milt med tydlig sötma.
    ANVÄND TILL: Juicer, råkost, vegetariska biffar, ugnsrostade eller smörstekta.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  2. Februari

    I februaris grönsaksdisk gör slanggurkan entré i större kvantitet. Och visst är det tacksamt att höstens skörd av rödbetor och rotfrukter fortsätter att ge färg och smak till matbordet?


    » Rödkål

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUTIK: Augusti – februari
    SMAKAR: Mycket krispigt och milt likt vitkålen, fast med fylligare kålsmak.
    ANVÄND TILL: Sallader eller bowls som råhyvlad eller picklad. Även god att smörsteka med citrus och kanel

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    SMAKAR: Sött och milt med kryddig ton.
    ANVÄND TILL: Soppor och puréer, eller som gräddkokt eller friterat tillbehör till fisk.

    » Äpple

    SORT: Santana
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: Oktober – mars
    SMAKAR: Balanserat av sötma och syra, med inslag av frisk fruktighet.
    ANVÄND TILL: Fylld kyckling med rosmarin, must och mos, eller gör en egen äppelvinäger.

    » Gulbeta

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juni – februari
    SMAKAR: Saftigt och sött likt rödbetan.
    ANVÄND TILL: Färgstarka inläggningar, råkost och bowls, eller helkokt serverad med salt och smör.

    » Färsk dill

    SKÖRDETID: Året runt i växthus
    SVENSK I BUTIK: Året runt
    SMAKAR: Milt och aromatiskt.
    ANVÄND TILL: Fisk och skaldjur, i inläggningar, grytor och såser.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – första frosten
    SVENSK I BUTIK: Augusti – mars
    SMAKAR: Karaktäristiskt aromatiskt med en hint av sötma.
    ANVÄND TILL: Mos, rösti och grytor, eller ugnsgratinerad i krämig svampsås

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – maj
    SMAKAR: Aningen sött med tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Grytor, soppor och rotmos. Även god att steka i skivor, baka hel i ugn eller pickla.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – mars
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    SMAKAR: Fylligt, milt och nötigt.
    ANVÄND TILL: Gratänger, soppor och stomp. Även goda att ugnsgratinera eller rosta.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  3. Mars

    I mars, innan årets första primörer skördas gäller det att ta sikte på rotfrukter och svenska året-runt-grönsaker som gurka, champinjon, rödbeta och potatis. Smaksätt gärna med färska örter från Sverige! .


    » Rödlök

    SKÖRDETID: Augisti - oktober
    SVENSK I BUITK: September – juni
    Rödlökens lite mildare och syrliga smak gör sig fin i sallader och varm matlagning. Den är också perfekt att pickla!

    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om i växthus
    SVENSK I BUITK: Hela året
    Gurka är god att lägga in, steka och äta rå i sallader. Ingefära, mynta, lime, dill och kapris lyfter dess milda smak. Förvaras inplastad i kylen.

    » Morot

    SKÖRDETID: Juni – april
    SVENSK I BUITK: Juni – april
    Morötter är toppen till så mycket! Riv ner dem i färsen, gör biffar på dem, ugnsrosta dem med honung och nötter eller knapra dem råa med valfri dipp.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSK I BUITK: Hela året
    Den söta betan smakar magisk i sällskap av chèvre eller fetaost med örter och honung. Ugnsbaka, koka eller råriv och stek till biffar.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – maj
    Kryddig och söt passar palsternackan bra i ugn med andra rotfruktskompisar, olja, örter och lite salt. Förvaras i kylen utan plastpåse för bättre hållbarhet.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  4. April

    Svenska grödor är enastående. När lagrade rotfrukter och rovor från höstens skördar börjat sina är det dags att rikta ögonen mot några tidiga vårtecken. Missa inte allt gott som odlas i svenska växthus året om som groddar, kryddor och kruksallat!


    » Ärtskott

    SKÖRDETID: I växthus året om.
    SVENSK I BUITK: Året om.
    Krispiga skott från sockerärtan med söt och tydlig ärtsmak. Använd råa eller snabbfrästa som topping på både kalla och varma rätter. I kylskåp förvaras de helst i sin förpackning.

    » Ramslök

    SKÖRDETID: April – juli
    SVENSK I BUITK: April – juli
    Frisk smak som påminner om vit- och gräslök, både blomma och blad äts. Växer i lövskog runt bäckar och åar från Skåne till Mälardalen. Rå är den god i sallad, tillagad i soppor och risotto.

    » Gräslök

    SKÖRDETID: I växthus året om.
    SVENSK I BUITK: Året om.
    Mild och frisk löksmak som passar till fisk, skaldjur och kalla såser. Vid varm matlagning tillsätts örten sent då den lätt tappar smak. Knippen förvaras i ett glas vatten i kylskåpet.

    » Snackgurka

    SKÖRDETID: Mars – november
    SVENSK I BUITK: Mars – november
    Snackgurka är en söt gurksort som skördas när den är liten och späd. Den är aningen sötare än slanggurkan, krispig och extra god att äta som den är eller med en smarrig dippsås.

    » Champinjon

    SKÖRDETID: Året om.
    SVENSK I BUITK: Året om.
    En av våra vanligaste svampar som passar lika bra nu som om hösten. Gott i nudelsoppa, crêpes, pasta­rätter och på pizzan såklart.

    » Kruksallat

    SKÖRDETID: I växthus året om
    SVENSK I BUITK: Året om.
    Tunna blad som smakar milt utan beska. De tappar dock lätt sin spänst vilket gör att de passar bäst i kalla rätter, som sallad eller garnityr. Allra bäst trivs de i sin förpackning i kylskåp.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  5. Maj

    Maj bjuder på en parad av svenska, goda primörer. Ta vara på den första späda sparris- och rabarberskörden och njut av färskpotatis så som du vill ha den. Kanske i en ljummen sallad eller kokt med en klick smör. Låt våren smaka!


    » Färskpotatis

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    Färskpotatis är potatisar som skördats innan de mognat klart. De är godast att koka eller rosta och passar fint till de flesta grillrätter, fisk och potatissallad.

    » Rabarber

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    Smakar strävt, friskt och syrligt och gör sig fint i desserter, på grillen, i saft och marmelader. Förvara den inplastad i kylskåp så håller den sig fräsch i upp till två veckor.

    » Romansallat

    SKÖRDETID: Maj-oktober
    SVENSK I BUITK: Maj-oktober
    Krispig klassiker med kraftig sallads­smak. Utmärkt i paradrätten Caesarsallad och ljuvlig på grillen med lite olja.

    » Grön sparris

    SKÖRDETID: Maj-juni
    SVENSK I BUITK: Maj-juni
    Den milda, karaktäristiska sparrisen är god att grilla, steka lätt och att an­vända i sallad eller risotto. Smakkompisar är citron, vitlök, parmesan och hasselnötter.

    » Rund tomat

    SKÖRDETID: Året om, i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    Smakar milt och har en fin, syrlig avrundning. Perfekt till bruschetta, gazpacho och att baka på grillen. Förvaras alltid i rumstemperatur.

    » Kastanjechampinjon

    SKÖRDETID: Maj-juni
    SVENSK I BUITK: Maj-juni
    Smakar lite fylligare än den vita champinjonen men används på samma sätt. Kallas även för skogschampinjon.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  6. Juni

    Juni är kålens månad. Nu tar många olika sorter, färger och former plats i grönsaksavdelningen. Och du, passa på att njuta av Sveriges korta och intensiva sparrissäsong.


    » Jordgubbar

    SKÖRDETID: Maj-september
    SVENSK I BUITK: Maj-september
    De djupröda svenska jordgubbarna smakar friskt och sött av sommar. Ät precis som de är, med lättvispad grädde, eller limemarinerade i en fräsch sallad. Bären håller längre när de förvaras i kylskåp.

    » Spetskål

    SKÖRDETID: Juni-november
    SVENSK I BUITK: Juni-februari
    En krispig primör med mild, fräsch och sötaktig kålsmak. Smörfräs eller ugnsbaka i skivor, strimla och woka eller råhyvla tunt och toppa en bao eller taco. Spetskålen förvaras helst längst ner i kylskåpet.

    » Blomkål

    SKÖRDETID: Maj–november
    SVENSK I BUITK: Maj–november
    Ett knippe spänstiga buketter med mild och härlig kålsmak. God att grilla i skivor, helbaka och gratinera i ugn, eller riva ner i vegetariska biffar. Förvaras i kylskåp, i skydd från torka och etylen.

    » Färskpotatis

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    Späda och milda potatisprimörer med tunt skal. Smakar bäst kokta, serverade med en örtig sås, i en kall potatissallad eller toppade med créme fraiche, rödlök och löjrom. Förvaras helst mörkt och svalt.

    » Körsbärstomat

    SKÖRDETID: April–november
    SVENSK I BUITK: April–november
    Små söta tomater med fyllig smak och balanserad syrlighet. Ugnsbaka dem hela eller skiva ner råa i en örtig sommarsallad. Tomaterna förvaras gärna i 10–14 °C, men hellre för varmt än för kallt. .

    » Pak choi

    SKÖRDETID: April–oktober
    SVENSK I BUITK: April–oktober
    En mild kinesisk kål med mjälla blad och krispiga stjälkar. Ljuvlig att steka i sesamolja, ånga, eller ugnsrosta med soja, och lägga i allt från salladen till nudelsoppan. Förvaras lätt fuktigt i kylskåpet.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  7. Juli

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Bigarråer

    SKÖRDETID: Juli – Augusti
    SVENSK I BUITK: Juli – Augusti
    Ett fast och sött körsbär som passar fint i bakverk och att njuta av som de är. Prova också att lägga bigarråer i salladen, gärna med getost och dragon. Förvaras i kylen.

    » Småtomater

    SKÖRDETID: Maj – september
    SVENSK I BUITK: Maj – september
    Passa på att blanda svenska småtomater i salladen eller i en caprese. Tomatriket ger en fin blandning av olika smak, färg och konsistens till din måltid.

    » Gulbeta i knippe

    SKÖRDETID: Juni – september
    SVENSK I BUITK: Juni – september> Finns det något bättre än späda och solgula ugnsbakade betor med feta eller chevrè? Också goda kokta med smör och salt.

    » Hallon

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUITK: Juli – augusti
    De rosaröda bären har en tydlig sötma och frisk syrlighet. Toppa salladen med några hallon eller använd dem till bakverk, marmelad och smoothies.

    » Potatis

    SORT: Estelle
    SKÖRDETID: Juni – augusti
    SVENSK I BUITK: Juni – augusti
    Potatissorten ger små, smakrika och delikata potatisar. Behåll gärna det tunna skalet vid tillagning. Utmärkt att koka, ugnsrosta eller skiva tunt på en pizza bianco.

    » Haricots verts

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    Bönor med mild ärtsmak som är goda både i sallad och till de flesta varma rätter. Koka eller stek lätt för att behålla krispigheten.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  8. Augusti

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Zucchini

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    Den vanligaste sorten är långsmal och grön, men zucchinin kommer även i gult och vitt. Gurkväxten är mild, saftig och tillagas gärna med tomater eller vitlök – på grillen, i ugnen eller i de vegetariska biffarna.

    » Äpple

    SORT: Alice
    SKÖRDETID: Augusti – september
    SVENSK I BUITK: Augusti – oktober
    Alice är en tidig svensk äppelsort med kort säsong. Skalet skiftar i rött och gult, och det vita fruktköttet har en syrlig och rik smak. Äpplet äts gärna precis som det är eller råhyvlat i matiga sallader.

    » Kantarell

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – oktober
    Ett äkta sensommartecken med smak av skog som gör sig bäst i mustiga soppor, gräddiga såser, eller smörstekt med bara lite salt och peppar. Färsk håller den sig i kylen i någon vecka, men den går även att torka och frysa.

    » Björnbär

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSK I BUITK: Augusti – oktober
    Björnbär smakar saftigt och sött med djup bärsmak, och passar i allt från pajer och sylt till smoothies och glass. Bären håller några dagar i kylen, men de går även utmärkt att frysa in för att toppa det mesta.

    » Bondböna

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    En vanligtvis torkad böna som nu vid säsong säljs färsk i skida. Efter kokning smakar bönan likt en matigare ärta och serveras gärna till lamm eller anka med vitlök eller citron. Förvaras helst i kyl eller frys.

    » Hjortron

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    Tåliga och vitaminrika bär som smakar friskt, syrligt och aningen beskt. Sötman lockas fram vid tillagning och hjortronen smakar ljuvligt som varm sylt eller sås, serverat med glass.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  9. September

    September är den månad då vi börjar förflytta oss från sol till jord. Mustiga smaker från säsongens kål och rotfrukter väntar. Passa även på att njuta av den första äppelskörden som fräschör i en sensomrig sallad eller i en mustig gryta.


    » Vaxbönor

    SKÖRDETID: Juni – september
    SVENSK I BUITK: Juni – september
    SMAKAR: Milt, spänstigt och aningen sött.
    ANVÄND TILL: Vitlöksstekta i sallader, som måltidstillbehör eller i soppor och stuvningar.

    » Äpple

    SORT: Discovery, med flera
    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Friskt, sött och något syrligt.
    ANVÄND TILL: Kall potatissallad, ugnsbakade dessertpajer eller ät precis som de är.

    » Rödkål

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – december
    SMAKAR: Krispigt och fylligt.
    ANVÄND TILL: Att syra eller steka lätt som tillbehör samt tunt skivad och rå i sallad.

    » Fänkål

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – oktober
    SMAKAR: Krispigt och saftigt med tydlig ton av lakrits.
    ANVÄND TILL: Grytor, sallader eller som smaksättare i fiskrätter.

    » Morötter

    SKÖRDETID: Från juli till frosten slår till, därefter halmas de.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Krispigt och sött.
    ANVÄND TILL: Vegetariska biffar, juicer, wokrätter, söta bakverk eller ugnsbakade med olivolja, salt och örter.

    » Majs

    SKÖRDETID: Augusti – september
    SVENSK I BUITK: Augusti – september
    SMAKAR: Milt och sött.
    ANVÄND TILL: Latinamerikanska rätter, att lägga på grillen och att toppa sallader med. 

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålkaraktär.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.

    » Plommon

    SORT: Jubileum
    SKÖRDETID: September
    SVENSK I BUITK: September
    SMAKAR: Saftigt, av stor sötma och fin arom.
    ANVÄND TILL: Marmelader, chutney, desserter eller grytor. Passar bra till kyckling och fläsk.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  10. Oktober

    Oktober bjuder på råvaror från skog och jord. Nu är tid för gyllenbruna trattkantareller som sätter ljuvlig smak på årstidens mustiga soppor och såser. Plocka, torka och njut!


    » Äpple

    SORT: Ingrid Marie, med flera
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Fint aromatiskt, saftigt och sötsyrligt.
    ANVÄND TILL: Söta desserter som pajer och kompotter. Kanelstek, karamellisera eller ugnsbaka och servera med vaniljglass.

    » Pumpa

    SORT: Butternut
    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK PUMPA I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött, fylligt och nötigt.
    ANVÄND TILL: Vegetariska soppor och grytor eller ugnsrostad med olivolja. Är även, likt en morot, god i söta bakverk.

    » Trattkantareller

    SKÖRDETID: September – november
    SVENSK I BUITK: September – november
    SMAKAR: Jordigt, smörigt, matigt och höstligt.
    ANVÄND TILL: Såser, soppor och grytor. Torkade som smaksättare eller smörstekta på en frasig svamptoast.

    » Morot

    SKÖRDETID: Från mars till frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Krispigt och sött.
    ANVÄND TILL: Söta bakverk, saftiga bröd, mustiga soppor eller riv ner i vegetariska biffar.

    » Rödlök

    SKÖRDETID: Juni – november innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Mildare och sötare löksmak, kan variera mellan årstiderna.
    ANVÄND TILL: Smaksättare i grytor, såser och sallader. God att pickla, karamelli­sera eller marmeladkoka.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Mos, puréer, grytor, soppor eller rosta hel i ugn.

    » Vitkål

    SKÖRDETID: Juni – november innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Mycket krispigt med mild kålsmak utan beska.
    ANVÄND TILL: Husmanskost som kålpudding och kåldolmar, asiatisk wok, amerikansk coleslaw eller tysk surkål.

    » Potatis

    SKÖRDETID: Vinterpotatis skördas september – oktober.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Milt och något jordigt.
    ANVÄND TILL: Raggmunk, spansk tortilla, rösti, gnocchi eller bakad i ugn som matigt tillbehör.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  11. November

    Nu är tid för svensk kål, så passa på att laga. Så god och dessutom full av vitaminer! Testa även våra nyaste tillskott i frukt- och grönthyllan, som flower sprouts och sallarossa.


    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Hela året
    SMAKAR: Fylligt och sött, men kan variera beroende på tillagning.
    ANVÄND TILL:Råkost och inläggningar, alternativt kokade eller ugnsrostade till fisk eller vegetariska rätter. Även goda att gratinera med får- eller getost.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – maj
    SMAKAR: Påminner om morot, men med en kryddigare ton.
    ANVÄND TILL:Grönsakssoppor, puréer, mos och buljongkok. Även god att ugnsrosta eller fritera och servera till fisk- eller kötträtter.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – första frosten
    SVENSK I BUITK: Augusti – mars
    SMAKAR: Väldigt karaktäristiskt och aromatiskt med en hint av sötma.
    ANVÄND TILL: Höstliga soppor och grytor, eller rosta hel alternativt skivad i ugn med brynt smör och hasselnötter.

    » Spetskål

    SKÖRDETID: Juni – första frosten
    SVENSK I BUITK: Juni – december
    SMAKAR: Aningen mildare och sötare än en vitkål.
    ANVÄND TILL: Vegetariska rätter, som helgrillad, ugnsbakad eller smörfräst. Är även god i feta tillbehör såsom coleslaw och gräddstuvningar.

    » Potatis

    SORT: La Vie
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – mars
    SMAKAR: Milt och gräddigt, med en lätt söt och nötig ton.
    ANVÄND TILL: Att koka, steka eller ugnsbaka, gärna med det tunna fina skalet på.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Aningen sött med tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Grytor, soppor och rotmos. Även god att pickla, ugnsbaka, eller råhyvla i en dressad råkostsallad.

    » Pumpa

    SORT: Hokkaido
    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    SMAKAR: Milt, sött och nötaktigt.
    ANVÄND TILL: Söta pajer, eller ugnsrostad i en matig sallad. Även god i soppa och att sylta eller syra.

    » Savoykål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    SMAKAR: Sprött och milt, med delikat kålsmak.
    ANVÄND TILL: Kåldolmar, asiatisk wok och nudelsoppa, råstrimlad i sallader, eller gräddkokt.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  12. December

    December bjuder på lagrade smaker från svenska jordar. Nu dominerar röda, orange och gröna rötter och kål, som alla är smakstarka, färgsprakande och vitaminrika hjältar i vintermörkret.


    » Rödkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – februari
    SMAKAR: Mycket krispigt och milt, likt vitkålen fast med aningen fylligare kålsmak.
    ANVÄND TILL: Sallader, slaw eller picklad som syrligt tillbehör. Även god att steka eller ugnsgratinera med chèvreost.

    » Äpple

    SORT: Cox Orange
    SKÖRDETID: Slutet av september – början av oktober
    SVENSK I BUITK: November – januari
    SMAKAR: Saftigt, fruktigt, friskt, syrligt och lätt kryddigt.
    ANVÄND TILL: Matlagning och desserter då sorten är tålig och be­håller sin fina färg under tillagning. Ugnsbaka exempelvis hela, fyllda med nötter och sirap.

    » Grönkål

    SKÖRDETID: Oktober – januari
    SVENSK I BUITK: Oktober – januari
    SMAKAR: Kraftigt av kål, med saftiga blad och lätt tuggmotstånd som gör sig bäst tillagad.
    ANVÄND TILL: Stuvningar och sallader som ugnsrostad eller stekt. Testa även att fritera och servera med saffran och parmesan.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – första frosten
    SVENSK I BUITK: Augusti – mars
    SMAKAR: Sötaktigt med tydlig smak av selleri.
    ANVÄND TILL: Stomp, soppor och grytor, stekt i skivor eller helbakad i ugn som vegansk huvudrätt på julbordet.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSK I BUITK: September – april
    SMAKAR: Intensiv löksmak som blir mildare och sötare vid tillagning.
    ANVÄND TILL: Bas i grytor, soppor och såser, eller karamellisera som topping på allt från ostpajen till julskinkan.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Hela året
    SMAKAR: Varierar beroende på tillagning, men huvudsakligen fylligt och sött.
    ANVÄND TILL: Inläggningar, juicer och sallader, eller som kokt, ugnsrostat, eller gratinerat tillbehör.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med tydlig kålsmak
    ANVÄND TILL: Puréer, rotmos, soppor, stekt i skivor eller helrostad i ugn.

    » Brysselkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    SMAKAR: Kraftig kålsmak med tydlig beska som avtar vid tillagning.
    ANVÄND TILL: Gräddstuvningar, kokta i ljumna sallader eller ugnsrostad med olja och salt.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti