Palsternacka
SKÖRDETID: September–december
En kryddig och något söt rot som är fin i soppor eller tillsammans med andra rot- frukter, vitlök, parmesan och örter i ugnen. Du hittar den svenska palsternackan i butik nästan året om, med undantag för maj och juni. Förvara i kylen utan plastpåse.
Svartkål
SKÖRDETID: Januari-maj
FRÅN: Spanien
En korsning mellan savoykål och grönkål, med hög stam och buckligt blågröna blad. Äts gärna ugnsrostad på pizza, i pasta eller grytor, med smakkompisar som svamp, grädde, parmesan och chili. Mår bäst i en vattenstänkt plastpåse i kylen.
Småcitrus: Ortanique
SKÖRDETID: Februari-maj
FRÅN: Spanien
En söt och aromatisk småcitrus med en härlig syra. Njut av dem som de är, i en glassig dessert, eller servera klyftorna med en sockerlag smaksatt av kanel, kardemumma, saffran och vanilj. Trivs bäst långt ner i kylen.
Rotselleri
SKÖRDETID: September–november
En aromatisk och lite sötaktig rotsak med mycket karaktär. God i soppa, gratänger eller som en krämig puré med smakrik tryffel, timjan och parmesan. Den är tack- sam att lagra, så vi har tillgång till svensk rotselleri till och med mars. Förvaras i kylen.
Jordärtskocka
SKÖRDETID: September–mars
En delikatessknöl med len, nötig och karaktäristisk smak som gärna kokas och serveras med smör, i en mustig soppa, som mos, eller ugnsbakad med svamp och örter. Finns i butik från november fram till mars. Håller sig bäst i kylen.
Morot
SKÖRDETID: Året om
Krispig och mild med aningen söt smak. Tack vare att morotsfälten under vintertid täcks med halm kan vi ha svenska morötter året om! Goda som snacks med dipp, fin- rivna i köttfärssåsen, i en marmelad eller saftig morotskaka med ingefära! Förvaras i kylskåpet.
Rättika
SKÖRDETID: September–oktober
FRÅN: Danmark, Nederländerna & Frankrike
Saftigt krispig rotsak med frisk smak som påminner om rädisa. Strimla eller skiva i sallader, grytor eller låt tunna skivor dra sig i ättikslag och servera till fisk eller bibimbap med asiatiska smaker. Förvaras i kylen.
Småcitrus: Nadorcott
SKÖRDETID: Oktober–maj
En spansk, söt och vitaminrik clementin som anses vara en av medelhavsområd- ets godaste. Toppar gärna frukostskålen eller desserten tillsammans med smaker som bär, honung, kvarg och rosmarin. Förvaras helst i 10–15 °C.