Älskade äpplen

Älskade äpplen

Krispigt, sött och syrligt i perfekt balans. Vi har botaniserat bland tre av de godaste svenska äppelsorterna som under årets mörkaste månader lyser upp både tallrikar och smaklökar. Säg hej till Aroma, Ingrid Marie och Saga!
Äpple

SÄSONG

Aroma mognar en månad tidigare än Saga och Ingrid Marie, som båda börjar skördas i oktober. Samtliga sorter finns att få tag på till och med februari.

TILLAGNING

Det lite mjällare Ingrid Marie är fint att koka ner till kompott och mos medan det krispiga Aroma är gott i grytor och råhyvlat i sallader och inläggningar. Söta Saga är gott i desserter som pajer eller helbakat i ugn.

PASSAR MED

I matiga rätter passar äpplena med fänkål, salvia, pumpa, pepparrot, fläsk, kål, getost och rosmarin. I söta bak kan de paras ihop med nötter, honung, apelsin, blåa bär, mascarpone, kanel och kardemumma.

FÖRVARING

Alla äpplen håller som längst i 2–4 °C separerade från andra frukter.

Svenska äpplen är en lyx som under vinterhalvåret är den finaste frukt vår svenska säsong har att erbjuda. Äpple som äpple kanske du tänker, men precis som ett gott vin så har även de olika äppelsorterna säregna smakegenskaper som passar olika bra i olika rätter med olika smakkompisar.

Aroma är ett sprött och krispigt äpple med jämn balans av sötma och syra. och precis som namnet skvallrar om så är det även härligt aromatiskt. Skalet är ljust gröngult med spräcklig röd färg, och tack vare sin fasta konsistens passar Aroma i puttrande grytor och längre sessioner i ugnen då äpplet inte faller sönder så lätt. Gärna med mustiga kryddor som rosmarin, salvia, dragon eller korianderfrön. Det krispiga Aroma kan med fördel även användas som texturoch fräschörförhöjare i ljumna sallader och kalla såser. Passar utmärkt till salt getost, svamp eller fläsk tillsammans med smaker som fänkål eller wasabi.

Ingrid Marie är en mörkröd och porös klassiker som till skillnad från Aroma passar i rätter där äpplet ska ha en mjukare konsistens. Som i hemmakokt äppelmos, chutneys eller söta kompotter serverat med vaniljglass, knäckig kola eller kanderade mandlar. För det lite syrligare Ingrid Marie har inga som helst problem att samsas med sötare tillbehör, samtidigt som syran i äppelrätten gärna kan förstärkas med citrus som lime eller citron.

Saga är en av de sötaste av våra svenska äppelsorter och känns igen på sitt gulröda skal. Äpplets sötma och fastare konsistens, jämfört med Ingrid Marie, gör Saga till det perfekta efterrättsäpplet. Skiva ner frukten i en paj, riv ner det i en kaka, eller sockerstek äpplet med smaker som kanel och kardemumma. Prova också att bryta av sötman på ett läckert sätt genom att ugnsbaka äpplet med chèvre.

Oavsett vilket äpple som hamnar i din kundkorg så är det ett utsökt knep för att friska upp den rotfruktsregerande decembermaten, i allt från adventsfikat till julbordet och hela vägen fram till nyårsmiddagen. För du har väl testat rätter som råhyvlat äpple med saffransmascarpone, egeninlagd sill med äpple och fänkål, eller en aptitretande laxtartar med äpple? Om inte så är det hög tid nu inför årets högtid!

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Smakfullt äppelnörderi

Vad är en granité, och hur har du arbetat med äpplet i den?
– Granité är en frisk sorbet med lite grövre iskristaller, som vanligtvis serveras mellan rätter för att neutralisera och pigga upp smaklökarna. Här har jag med hjälp av det underbart söta äpplet Saga gjort en efterrättsversion av granitén. En söt äppelsort tillför lite mer dessertkänsla samtidigt som ingefäran bidrar med läckert sting. Riktigt gott och uppfriskande efter en tung middag!

Varför passar just Ingrid Marie så bra i en kompott?  
– Ingrid Marie är ett av mina favoritäpplen! Det är den svenskaste frukt vi har så därför ville jag passa på att göra en riktigt klassisk äppelkompott med gräddmjölk och mandelbiskvier. Äpplet har en diskret syra som här gör sig väldigt bra, och den söta kompotten kan antingen serveras som mellanmål på gröt eller till efterrätt. Gärna uppvärmd tillsammans med vaniljglass.

Berätta mer om tanken bakom äpplet och smakerna i salsan! 
– Många salsasåser görs på frukter som mango och ananas, så varför inte göra en på äpple? Det är ju själva sötman i frukten man vill åt och då fungerar Aroma väldigt bra. I den här salsan har det svenska äpplet fått möta asiatiska smaker som chili, lime, mynta och salladslök, vilket skapar riktigt häftiga kontraster. Dessutom är Aroma härligt krispig och ger salsan det där lilla extra tuggmotståndet man annars går miste om med exempelvis mango.

3 recept