Under ytan hemma i akvariet

Under ytan hemma i akvariet

Under ytan hemma i akvariet

Tänk att kunna odla färska örter och grönsaker hållbart och ekologiskt året om och låta husdjuren där hemma göra hela jobbet. Månadens skörd utforskar den nya urbana undervattensodlingen.

Den galopperande urbaniseringen som sker just nu gör att vi behöver lära oss nya sätt att odla mat och framför allt hitta nya platser att odla på. När allt fler människor lämnar landsbygden behöver odlingen hänga med in till stan. I växande städer där hela 70 procent av världens population ska bo och äta år 2050 krävs det många innovationer för att klara livsmedelsförsörjningen. 

Odling utan jord

Det har experimenterats både i Sverige och utomlands med att odla vertikalt på husväggar, ovanpå tak, i garage, bergrum och gruvor flera hundra meter under marken. Odling under vattnet kallas hydroponik och går ut på att man odlar utan jord och att växterna tar upp näring direkt från vattnet. Tekniken används i världens första undervattensträdgård som ligger i italienska Noli. Foodtech-företaget Urban Oasis har odlat hydroponiskt i ett gammalt garage i Liljeholmen och levererat microgrödor till ICA. 

Ett annat sätt att odla under vatten är akvaponik som är en produktionsteknik som kombinerar vattenlevande djur med odling av växter i vatten i en symbiotisk miljö. Aztekerna och mayaindianerna odlade på detta sätt redan för tusen år sedan. Månadens skörd tog en pratstund med Hamza Qadoumi på företaget Ecobloom. De har utvecklat en akvaponisk teknik för att odla mikrogrödor och grönsaker enkelt i ett smart ”akvarium” för hemmabruk.

- Under mina studier på KTH blev jag introducerad till akvaponik och fascinerades över hur hållbar metoden är. När jag flyttade till Holland för att göra mina masterstudier byggde jag en hemmagjord prototyp av vanliga plastlådor och lampor. Jag köpte frön och akvariefiskar och började odla basilika, tomat och krasse i min lilla lägenhet, berättar Hamza Qadoumi.


Ecobloom är ett startupföretag som finansieras via crowdfunding, berättar grundaren Hamza Qadoumi. Den allra första Ecogarden, som vi ser på bilden, är redo att levereras i slutet på augusti.

Akvariefiskar ger växtnäring

Idén om en odlingsbox som är ett akvarium och växthus i ett fungerade och produkten från Ecobloom som heter Ecogarden var född. Odlingsmetoden går ut på att man matar fiskar i ett slags akvarium, fiskavfallet bryts ner i vattnet och tas upp som näringsämnen av växterna. När man odlar på det här sättet behövs ingen jord eller växtnäring eftersom växterna odlas i små behållare med lecakulor ovanpå akvariet. Rötterna står i vatten konstant och tar upp näring när de behöver. 

- Du matar fisken, fisken matar plantorna och plantorna matar dig. Eftersom Ecogarden är så liten är tanken inte att massproducera mat. Hela syftet är att utbilda människor om hållbar och lokal odling. Det är ett roligt sätt att odla mat på och man kan följa och styra processen via en app i telefonen. Många vill odla mer själva och vi vill göra urban farming enklare och mer tillgängligt, säger Hamza Qadoumi.

Framtidens odling 

Nästan alla grödor som växer ovan jord kan odlas akvaponiskt men rotfrukter är svårare. Microgrödor och grönsaker som lämpar sig extra bra för den här typen av odling är vattenkrasse, gräslök, chili, gurka, vårlök och örter som koriander, dill och basilika.

- Inomhusodling är utan tvekan framtidens odling. Det är en möjlighet för vem som helst att odla var som helst. Jordbruket är en av de mest bidragande faktorerna till klimatförändringarna och torka har blivit ett stort problem. Odling utomhus är bra men vi kan inte kontrollera vädret. Det kräver också mycket vatten eftersom det mesta torkar och bara en liten mängd tas upp av växterna. Odlar man inomhus gör man det i en kontrollerad miljö som är mer hållbar och resurseffektiv. Behovet att odla hållbart hemma kommer att öka, inte bara för att minska långa transporter och minska vattenmängden utan för att vi måste odla mer lokalt för att klara av att föda befolkningen på lång sikt, säger Hamza Qadoumi.

Text: Kajsa Nyqvist

 

Relaterade artiklar