Skånskodlat från Asmundtorp

Skånskodlat från Asmundtorp

Skånskodlat från Asmundtorp

Måste odling vara ekologisk för att vara hållbar och varför kan man inte vara säker på att få svenskodlade jordgubbar till midsommar? Månadens skörd pratade svenska bär och integrerad produktion med Erik Gunnarsson.

Det är svårt att prata om svensk odling utan att hamna i Skåne, efter­som ungefär hälften av Skånes yta består av jordbruksmark. Det är också i Skåne, närmare bestämt i Asmundtorp öster om Landskrona, som Ellenholm & Vadensjö Jordbruk ligger. Där arbetar sedan tolv år tillbaka odlaren Erik Gunnarsson.

- Vi har dels ett klassiskt lantbruk med grödor som raps, höstvete och socker­betor. Sedan har vi också vår grönsaksodling med jordgubbar, småblad, rödbetor, selleri, fänkål, dill, persilja och gräslök. Den tredje delen av företaget är grönsakspackeriet som startade för tio år sedan, berättar Erik Gunnarsson.

På Ellenholm & Vadensjö använder man sig av så kallad integrerad produktion (IP), ett odlingssätt som ligger mittemellan konventionell och ekologisk odling. I praktiken innebär IP att gödsling, bevattning och växt­skydd, endast sker efter dokumenterat behov och att man i nya planteringar använder mot­ståndskraftiga sorter. Odlarna kan IP-märka produkterna så att ICA och andra butiker kan vara säkra på att råvarorna tas fram med största möjliga hänsyn till miljön. 

Även om miljö- och klimatpåverkan har blivit viktigare när vi handlar mat är det fort­farande ingredienserna, lägsta pris, råvarornas ursprung och tillverkningslandet som är viktigast. Svenskmärknings attitydmätning som genom­förts för tredje året i rad, visar att efterfrågan på svenska livsmedel och råvaror är stark och att fler har koll på ursprungsmärkningen Från Sverige. Erik Gunnarsson märker av den ökade kännedomen. 


Av alla jordgubbar som konsumeras i Sverige på ett år står de svenskodlade för cirka 70 procent

– Det är inne med svenskt! Vi använder oss av märkningen Från Sverige som slagit igenom med full kraft. Folk vill äta svenskt, gärna hela året. Svensk färskpotatis är ju i säsong främst i juni, men många vill ha den redan till påsk. Våra säsonger blir längre och längre, tack vare nya odlingssätt. Vi odlar jordgubbar både på friland och i tunnel, den största delen är på friland medan tunnel används mest till enstaka produkter.

Ovissheten kring när man kan ha gubbarna färdiga för leverans är genomgående för alla jordgubbsodlare, även för Erik och hans kollegor. De svenska jordgubbarna trivs som bäst under varma, solfyllda dagar och svala nätter under våren och sommaren. Erik berättar att vädret och temperaturen redan i april kan vara avgörande för skörden av jordgubbar i juni. Är våren kall kan skörden skjutas fram flera veckor. 

– Vi odlar sju sorters jordgubbar som skördas på olika tidpunkter under säsongen. Först ut är den härdiga och populära sorten Honeoye som följs av den hjärtformade Rumba. Sedan kommer Sonata, Sensation, Faith och sist Malwina. Vi odlar också sorten Moreno som är lite speciell eftersom det är en remonterande gubbe. Det betyder att den kan komma redan i maj och fortsätter att blomma och ge frukt under hela säsongen. Om det är tillräckligt varmt kan Murano skördas ända in i oktober. Men när frosten kommer så är det kört direkt. Det kommer nog att komma fler remonterande sorter i framtiden eftersom säsongen för jord­gubbar då blir längre, förklarar Erik. 

Även om arbetet som odlare är oförutsägbart och i mångt och mycket styrs av väder och vind påverkas arbetet också av högtider och trender.

– Vi odlar såklart mer av det som våra kunder och deras kunder vill ha. Färska svenska bär till exempel, våra jordgubbar säljer alltid slut eftersom folk vill ha dem till mors dag, nationaldagen, midsommar och egentligen under hela semesterperioden. Bär går verkligen som tåget och vi kommer även att satsa på att odla blåbär längre fram. 

 

Integrerad produktion

Integrerad Produktion innebär att man odlar med respekt för naturen och att till exempel gödsling, bevattning samt bekämpning av skadedjur och sjuk­domar, endast sker efter behov. Man testar också mognadsgraden på frukter, bär och grönsaker för att veta när de ska skördas för att vara som bäst. 

När en blomma eller ett livsmedel bär märket Svenskt Sigill kommer den från en odlare eller djuruppfödare som är certifierad enligt IP-standardens Sigill-nivå. 

Läs mer om integrerad produktion på svensktsigill.se 

 

 

Text: Kajsa NyqvistRelaterade artiklar