Sanningen om matmyterna

Sanningen om matmyterna

Sanningen om matmyterna

Att barn blir höga av socker har man ju hört. Likaså att grönsaker som värms i mikron förlorar mer näring och att kokosolja är ett hälsosamt fett. Men stämmer det eller är de bara några av alla matmyter som florerar i media?

Frida Duell är ST-läkare inom klinisk kemi. Hon är även författaren bakom boken Mat, myt, vetenskap och driver tillsammans med en kostforskare en blogg med samma namn. Hon tror att matmyterna kommer från det mänskliga behovet av att förenkla saker, och till stor del från media.

– Det blir ju mycket mer intresseväckande att uttala sig väldigt kraftigt åt ena eller andra hållet i en fråga istället för att säga att det kan vara si men också så. 

I många fall väljer man en linje och plockar sedan enskilda uppseendeväckande studier istället för välgjorda översiktsstudier som ofta ger en mer rättvisande bild. Då kan man göra en kraftfull rubrik utifrån det, och ändå hävda att man utgår från vetenskapen, berättar hon.

Två myter som hon tar upp i boken är den om att kokosolja är ett hälsosamt fett och att barn blir höga av socker. Men båda påståendena är faktiskt falska. Precis som smör innehåller kokosolja en hög andel mättade fetter. Mättade fetter höjer det onda LDL-kolesterolet i blodet som i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Kokosolja kan därför användas som ett vegetabiliskt alternativ till smör, men att klassa det som hälsosamt är missvisande.

I en stor genomgång av den forskning som finns om barn blir ”höga” eller ”speedade” av socker kunde man inte hitta något samband mellan sockerintag och hyperaktivitet hos barn. Däremot är det inte svårt att föreställa sig att barn blir uppspelta i situationer där godis ofta är inblandat, som på barnkalas eller på julafton.

Konsumentföreningen Stockholm har gått till botten med om man verkligen får kramp om man badar efter maten. Också den myten är falsk och kan spåras tillbaka till 1800-talet då respekten för vattnet var stor. Speciella badläkare tog då fram föreskrifter för vad man skulle göra före, under och efter badet. Enligt en svensk badläkare kunde ”fullblodiga, korpulenta individer stanna tio minuter i havsvattnet”, ”äldre personer och barn 1-3 minuter”.

En annan myt som Konsumentföreningen Stockholm har synat är den om att grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen. Sant eller falskt? Falskt! Oavsett om man värmer grönsaker i mikro eller i kastrull försvinner B och C-vitaminer, men det finns inga belägg för att uppvärmning i mikro skulle göra att fler vitaminer försvinner, skriver de. Frida Duell fick upp ögonen för ämnet då hon var på jakt efter en kokbok med vetenskapligt underlag. Då hon inte fann någon bestämde hon sig för att skriva en själv. Resultatet blev en fackbok med recept i slutet och den kom ut i handeln i september 2017.

– Det jag tycker att många fokuserar på är att det skulle finnas en diet som är bättre än någon annan vad gäller viktnedgång. Men det är ju så att alla kan gå ner i vikt även om det kan vara svårt. 

Tar du upp mindre energi än du gör av med så går du ner i vikt, oavsett vilken diet du följer. Problemet är hur du håller dig kvar där och mår bra under en längre tid. Det tycker jag många dieter missar, säger Frida Duell. 

Med alla märkliga myter om mat som finns, vad tycker Frida Duell att vi bör äta mer av? Vad bör vi äta mindre av?

– Utgå från Medelhavskosten, då blir det svårt att göra fel. Ät mer fibrer, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och frön. Ha alltid bär i kylen, tinade eller färska. Man kan ha dem på gröten, i yoghurten eller bara ta några som de är. Ät helst inga charkprodukter, och dra gärna ner på det röda köttet när du ändå är i farten. Begränsa intaget av raffinerade kolhydrater som vitt bröd, pasta och vitt ris. Undvik hårt stekt och friterad mat.

 

10 vanliga myter

1. Fruktsocker är nyttigare än ”vanligt” socker. (falskt)

2. Lightläsk orsakar cancer hos människor. (falskt)

3. Kaffe är bra för hälsan. (sant)

4. Gluten är dåligt även för de som inte är glutenintoleranta. (falskt)

5. Ekologiska ägg innehåller mer gift än ”vanliga” ägg. (sant*)

6. Fungerar C-vitamin mot förkylningar? (nja)

7. Alkoholen försvinner vid kokning. (nja)

8. Te kan ge leverskador. (sant, men ovanligt)

9. Mellanmål är viktigt när man vill gå ned i vikt. (nja)

10. Multivitaminer är bra för alla. (oklart)

 

* Dioxinhalten i ekologiska ägg är dock låg. Livsmedelsverket avråder inte från att äta ekoägg

 

Text: Fredrik Malmborg  Foto: Rickard RönnerstamRelaterade artiklar