Matens psykologi är mer än en smaksak

Matens psykologi är mer än en smaksak

Matens psykologi är mer än en smaksak

Kan man skärpa smaklökarna genom att äta i ett nersläckt rum, lyssna på musik eller välja en tallrik i en speciell färg? Månadens skörd har undersökt hur olika stimuli påverkar våra smaksinnen.

Som de flesta redan vet är det inte bara smaklökarna som avgör hur maten smakar. Det vi ser med blotta ögat påverkar faktiskt smaken mer än själva smaken gör. SLU gjorde ett experiment där folk fick äta äpplen efter att ha sett bilder på fina och fula äpplen. Trots att äpplena de åt var bitar från samma äpple, så påverkade bilderna hur folk upplevde smaken. Färgen på såväl livsmedlet i sig som tallriken det serveras på har också stor betydelse. 

Dark dining – att äta i totalt mörket

Enligt studier av forskarna Betina Piqueras‐Fiszman och Charles Spence är vissa färger starkt associerade till smaker. En blå tallrik kan göra att maten känns mindre salt. Rosa sägs få efterrätter att smaka sötare och gult porslin lyfter fram syrliga smaker. Ja, de flesta av oss äter med ögonen och börjar njuta av maten redan innan vi smakat på den. Men det finns restauranger som inte låter gästerna se varken tallriken eller maten. Konceptet ’dark dining’ går ut på att man äter i totalt mörker utifrån teorin om att smaksinnet intensifieras när man inte kan se det man äter. På Svartklubben i Stockholm kallas konceptet för ’mat & musik i mörker’. Ulf Nordquist, krögare, servitör och sångare berättar:

- När du besöker oss får du prova på hur det är att vara blind. Du äter i ett helt nersläckt rum, alla mobiler ska vara avstängda och det finns inga andra ljuskällor i rummet. Alla servitörer är synskadade och vi vill gärna avdramatisera blindheten, säger Ulf Nordquist.

Hemlig, specialkomponerad meny

Ulf är musiker från början och blind sedan 25-årsåldern. Svartklubben på Södermannagatan 27 har han drivit sedan 2012. Det är ofta väntetid för att få ett bord där på lördagar. Men enligt Ulf är det en upplevelse värd att vänta på


På Svartklubben intas rätterna i mörker från en hemlig meny. Det leder till att gästerna upplever maten med andra sinnen än synen. 

- Menyn är hemlig, specialkomponerad och byts ut var tredje månad. Rätterna presenteras först efter att gästerna ätit upp. Men vi vet exakt vilka gäster som har föranmält specialkost, så det är inget att oroa sig för, försäkrar Ulf.

Ulf och de andra lär sig namnen på alla gäster varje kväll. När servitörerna kommer ut med maten tilltalas helt enkelt varje gäst med sitt förnamn.

- Folk är ganska bra på att känna smaker trots att de inte ser maten. Det roligaste som har hänt var när vi serverade skagenröra med lax i till en man som vägrat äta lax i över 30 år! Han berömde oss för den goda röran, säger Ulf och skrattar. 

Upplev maten med alla sinnen

På Svartklubben måste gästerna använda andra sinnen än sin syn vilket leder till att de äter och dricker långsammare och faktiskt inte spiller eller slår ut glas särskilt ofta.

- På Svartklubben får du använda dina sinnen för smak, doft, hörsel och inte minst känsel. Men vi säljer inte bara en måltid, den levande musiken och sången är minst lika viktig som maten!

Ljud som påverkar smaken

Hörsel är ett lite bortglömt smaksinne. Enligt Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid universitetet i Oxford, förändras smaken av buller, akustik och musik. Höga ljud och buller påverkar till exempel vår förmåga att känna sälta och sötma. Ljudvolymen styr även vad vi väljer att handla eller beställa in på en restaurang. 

När vi lyssnar på hög musik tenderar vi att göra mer ohälsosamma val, visar en studie av Dipayan Biswas på University of South Florida. I studien testade Biswas att spela musik i 55 decibel respektive 70 decibel på ett café i Stockholm. Det visade sig att 20 procent fler kunder beställde kaloririk mat när ljudnivån var högre. Så nästa gång du handlar samtidigt som du lyssnar på musik, sätt på en lugn låt på lagom volym, så kommer du kanske att handla mer grönsaker. Och vill du träna upp dina andra smaksinnen, släck lamporna och ät i mörkret!

Text: Kajsa NyqvistRelaterade artiklar