Klimatsmarta matvanor – ett måste för planeten

Klimatsmarta matvanor – ett måste för planeten

Klimatsmarta matvanor – ett måste för planeten

Att all livsmedelsproduktion belastar klimatet, det visste vi nog, men att den står för cirka en tredjedel av jordens klimatutsläpp är kanske mindre känt. Men vi måste ju äta, så hur skapar vi hållbara matvanor?

Allt fler säger hej då till livet på landet. Idag bor över hälften av världens befolkning i städer och om bara 30 år beräknas två tredjedelar av alla människor vara stadsbor. Så satsningarna på gröna städer är inte bara ett trevligt inslag utan en nödvändighet för att våra barn och barnbarn ska få möjlighet att leva ett gott liv.

Små förändringar varje dag

Inom ICA pågår en mängd aktiviteter för att minska företagets klimatpåverkan. Det främsta målet är att ICA Gruppen ska vara klimatneutrala år 2020.

– Det handlar till exempel om att se över energianvändningen på våra lager, hållbara transporter och att minska matsvinnet – både vad gäller vår egen verksamhet, men också hur vi kan vara med och påverka, inspirera och guida våra kunder till att ta tillvara på maten på bäst sätt för att undvika matsvinn, förklarar Karin Amnå, senior hållbarhetsutvecklare på ICA.

Även om vi har minskat våra utsläpp i Sverige sedan 90-talet, är vi långt ifrån FN:s mål för 2030: 44 kg CO₂-e per månad. Snittet i Sverige ligger idag på 158 kg per person och månad. För att sänka snittet behöver många personer göra många små förändringar, varje dag. Men för att veta vad man kan förändra i matväg behöver man först utgå från hur man lever idag.

Så äter du hållbart

– När det gäller hållbar kost så finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Enkelt förklarat så behöver en hållbar kost vara justhållbar, god och bra för hälsa, miljö och gärna även för plånboken, säger Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket.

Hon jobbar med mat och miljö ur olika aspekter som hållbara matval, minskat matsvinn och miljöbelastning ur konsumtionsperspektiv. Hon menar att vi behöver bli bättre på att laga och tycka om mat som inte påverkar klimatet lika mycket som idag och hon har flera bra tips.

Mer grönsaker på tallriken

– Ät mycket grönsaker, gärna grova som lök, morötter och andra rotfrukter, kombinera gärna med spenat och kål av olika slag samt frukt och bär. Vissa frukter och bär är känsliga, så välj de som är i säsong, då smakar de också som bäst, förklarar hon.

– Även ärtor, bönor och linser kan vi bli bättre på att äta. Välj fisk och skaldjur som kommer från hållbara bestånd så att vi kan fortsätta att njuta av dem. När det gäller svensk produktion jämfört med europeisk så är skillnaderna faktiskt inte så stora. Tomater från Spanien kan ge ett lägre klimatavtryck jämfört med svenska eftersom de odlas på friland. Tänk också på att använda varorna du handlat så att det inte blir svinn i onödan, tipsar Anita Lundström.


I Ett säkert kort för att ställa om till mer hållbara kostvanor är att minska på alla sorters kött, enligt Anita Lundström, Naturvårdsverket

Minska mängden animaliskt kött

När det gäller kött- och mejeriprodukter så påverkar dessa klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Livsmedelsverket rekommenderar max 500 gram tillagat rött kött och charkuterier i veckan.

– Ät gärna kött, men många kan minska mängden rejält, och byta ut en del måltider. Det finns flera miljömål att ta hänsyn till så enklast är att minska på alla sorters kött. Svensk kyckling har ofta lägre utsläpp jämfört med övriga Europa eftersom stallarna värms med biobränsle istället för fossilt bränsle, förklarar Anita.

Håll koll på ditt klimatavtryck

I våras lanserade ICA funktionen Mitt klimatmål där du kan se vilken klimatpåverkan maten du handlat på ICA har. Påverkan mäts efter vilket koldioxidavtryck varorna ger och tar hänsyn till alla led i produktionskedjan. Funktionen gör det möjligt att se och minska sitt koldioxidutsläpp månad för månad. 

För att aktivera funktionen behöver du ett ICA-kort, därefter loggar du in på mina sidor på ica.se för att se ditt klimatutsläpp. Funktionen ger också förslag på vad du kan byta ut för att minska ditt klimatavtryck. Du ser också hur stor andel ekologiska, miljömärkta och etiska varor du handlat.

 

 

Anitas fem snabba tips för hållbarare kostvanor

1. Minska på köttet.
2. Ät mer grönsaker och rotfrukter.
3. Ät i säsong oavsett om du väljer svenskt eller europeiskt.
4. Välj fisk och skaldjur från hållbara bestånd.
5. Släng mindre mat.

 

Text: Kajsa NyqvistRelaterade artiklar